Η λίστα υλικών αυτού του νηπιαγωγείου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων –και όχι άδικα!

Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου κάνει από χθες η φωτογραφία μιας λίστα που δόθηκε σε ελληνικό δημόσιο νηπιαγωγείο, καθώς ανάμεσα σε αυτά που καλεί τους γονείς να αγοράσουν περιλαμβάνονται δύο παιχνίδια, τα οποία διαχωρίζονται με διάκριση το φύλο(!) των μικρών μαθητών!

Τη λίστα αυτή δημοσίευσε πρώτη η σελίδα «Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά», την οποία διαχειρίζεται η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), κ. Δήμητρα Κογκίδου, με την οποία το Infokids.gr επικοινώνησε, προκειμένου να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την κ. Κογκίδου, λοιπόν, το χαρτί αυτό μοιράστηκε σε δημόσιο νηπιαγωγείο στο χωριό Μουζάκι του Δήμου Καρδίτσας.

Όπως θα δείτε στο κυκλωμένο σημείο, η δασκάλα (ή ο δάσκαλος, για να μην ανακυκλώνουμε και εμείς τα στερεότυπα), ζητά από τους γονείς, μεταξύ άλλων, να αγοράσουν:

1 παιχνίδι για αγόρια, το οποίο μπορεί να είναι ό,τι τους αρέσει, ενώ ΜΟΝΟ για τα κορίτσια συνιστά να αγοραστεί 1 σετ με κουζινικά ή πλαστικά φρούτα ή ζωάκια!

Με λίγα λόγια, ο/η εκπαιδευτικός αυτός διαπράττει έναν σαφέστατο έμφυλο διαχωρισμό, διαιωνίζοντας την απαράδεκτη ιδέα, ότι τα αγόρια μπορούν να παίζουν με ό,τι θέλουν, ενώ τα κορίτσια… να τραβήξουν στην κουζίνα τους!

Δείτε την παρακάτω λίστα:

Αναρωτιόμαστε, πραγματικά, πώς αντέδρασαν οι γονείς, όταν έλαβαν στα χέρια τους την παραπάνω λίστα –τόσο οι γονείς των κοριτσιών, όσο και των αγοριών που έχουν την ίδια ευθύνη να μην επιτρέπουν τέτοια διχοτόμηση.

Αναρωτιόμαστε, αν υπάρχει κάποιος που ελέγχει τον εν λόγω εκπαιδευτικό και με ποια λογική αυτός ο κάποιος αποδέχτηκε να διανεμηθεί αυτή η λίστα.

Και, τέλος, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε, πώς θα νιώθει και τι θα σκέφτεται ένα 5χρονο κορίτσι σε αυτό το νηπιαγωγείο που την ελεύθερη και τόσο ευχάριστη ώρα του παιχνιδιού, αντί να «μαγειρεύει» στην κουζίνα του, θα προτιμούσε να χτίζει πύργους, παίζοντας με μπουλντόζες και τρακτέρ.