Η μοναδική δασκάλα της Γαύδου τα βρόντηξε και έφυγε – Στον “αέρα” οι μαθητές

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της ακριτικής Γαύδου καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς καμιά προειδοποίηση, η μοναδική δασκάλα του νησιού αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση της με συνέπεια οι μαθητές να βρίσκονται “στον αέρα”. Η απόφαση της αναπληρώτριας δασκάλας να αποχωρήσει αιφνιδίως έχει ως αποτέλεσμα  οι τρεις μαθητές του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου να μείνουν τουλάχιστον μια εβδομάδα χωρίς μαθήματα.

Η δασκάλα έφτασε την περασμένη Τετάρτη στη Γαύδο και ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντα της. Ωστόσο είναι μητέρα με τρία παιδιά που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη. Στις επιλογές της ήταν τα Χανιά καθώς θα είχε τη δυνατότητα αεροπορικώς να βρίσκεται στο σπίτι της όμως μάλλον δεν ήξερε ότι ο Δήμος Γαύδου υπάγεται στο Δήμο Χανίων οπότε κάπως έτσι ξεκίνησε και η δυσφορία της. Αρχικά προσδοκούσε σε αίτηση για βελτίωση θέσης τελικά οι πράξεις της δείχνουν ότι θέλει να παραιτηθεί, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και της μεγάλης απόστασης από την οικογένειά της.

Κατακεραυνώνει τη δασκάλα η δήμαρχος Γαύδου

Η δήμαρχος του νησιού, Γκέλυ Καλλίνικου, ανέδειξε το θέμα σε μια προσπάθεια να βρεθεί άμεση λύση καθώς η δασκάλα έφυγε χωρίς να ενημερώσει ούτε γονείς, ούτε τον Δήμο, ούτε την πρωτοβάθμια διεύθυνση. Η ανάρτηση της δημάρχου αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

“Νομίζαμε ότι καλύφθηκε η θέση της δασκάλας στο σχολείο της Γαύδου, η οποία αποφάσισε να μην ξαναέρθει στο σχολείο χωρίς να ενημερώσει κανένα, ούτε γονείς ούτε Δήμο, ούτε πρωτοβάθμια μέχρι και αυτή τη στιγμή. Ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα. Ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικων νησιων στην εκπαίδευση δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί. Οι περιοχές με ιδιαιτεροτητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνα τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν”.

«Μου είπε ότι δεν είχε προμήθειες, δεν είχε τι να φάει, το σπίτι δεν την ικανοποιούσε»

«Είναι θέμα μιας εβδομάδας να λυθεί το ζήτημα, μέχρι τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί άλλος δάσκαλος» εξήγησε στο ρα διοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο αιρετός εκπροσωπος των δασκάλων στην περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης, Νεκτάριος Πετράκης. Όπως είπε αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση για την εν λόγω εκπαιδευτικό απο τη Θεσσαλονίκη που είναι και μητέρα τριών παιδιών. Σύμφωνα με τον ίδιο η δάσκαλα που άφησε στα «κρύα του λουτρού» τους μαθητές του είχε πει από την πρώτη ημέρα της άφιξής της στη Γαύδο ότι ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Μου είπε ότι δεν είχε προμήθειες, δεν είχε τι να φάει, το σπίτι δεν την ικανοποιούσε» πρόσθεσε ο κ. Πετράκης. «Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολήσει το κράτος, τα κίνητρα που δίνονται στους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές» συμπλήρωσε

Τι δήλωσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας

Από την πλευρά του Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Α’ βάθμιας εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης, δήλωσε στο Flashnews.gr, ότι ενημερώθηκε σχετικά από τη δήμαρχο. Όπως είπε ο ίδιος, η δασκάλα δεν έχει ενημερώσει επισήμως τη διεύθυνση, δεν πήγε στο πρωτόκολλο να υποβάλει την παραίτησή της και δεν έχει κάνει καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ δεν έχει επικοινωνήσει για να κάνει γνωστή την πρόθεσή της να παραιτηθεί. Σήμερα δηλαδή, η δασκάλα αυτή θα θεωρείται ότι εργάζεται. Μάλιστα, ο Μ.Μηλιαράκης τόνισε ότι η διεύθυνση Α΄βάθμιας είχε βεβαιώσει τη δασκάλα ότι θα τη βοηθούσε και θα φρόντιζε να εξασφαλίσει βελτίωση της θέσης της μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περίπτωσής της ως τρίτεκνης μητέρας από τη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος, ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργο Τερζάκη προκειμένου να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή άμεση κάλυψης της θέσης από το Υπουργείο.