Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής απαιτεί: “Συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση όλων των σχολείων”

Με υπόμνημα που υπέβαλε προς την υπουργό Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής αναφέρεται σε μια σειρά από αίτημα που χρήζουν άμεσης επίλυσης με σημαντικότερο όλων αυτό της συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων καθώς και της κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων. Μάλιστα, όπως καταγγέλουν πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων της χώρας έχουν κατασκευασθεί είτε χωρίς είτε με υποτυπώδη Αντισεισμικό Κανονισμό. Παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα από αυτά, καμία Στατική Μελέτη Σεισμικής Επάρκειας δεν έχει εκπονηθεί ή έστω ανατεθεί από τους Δήμους.

Δείτε τι αναφέρει η Ομοσπονδία για το φλέγον ζήτημα της συντήρησης και αντισεισμικής Θωράκισης των σχολείων

Ως Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής το Κτιριακό των Σχολικών μονάδων της Αττικής αναλύεται σε 3 κύριους άξονες:

  • Η συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων
  • Η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στην χώρα μας κάθε χρόνο ολοένα και χειροτερεύει σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η πτώση σοβάδων, οι άβαφες τάξεις, η χρήση υπόγειων αιθουσών και η χρησιμοποίηση αιθουσών εργαστηρίων ως διδασκαλίας, είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον στα σχολικά κτίρια της χώρας μας.
  • Η μεταφορά της συντήρησης των σχολικών κτιρίων στους Δήμους – ιδιοκτήτες τους, έχει αποτύχει πλήρως καθώς: Κανένας Δήμος δεν έχει εκπονήσει πρόγραμμα συντήρησης των σχολικών κτιρίων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το καθένα, αλλά αρκείται στην αποσπασματική αντιμετώπιση προβλημάτων και μόνον κατόπιν αιτήσεων Διευθυντών ή Συλλόγων Γονέων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλούς Δήμους ζητείται η οικονομική συμβολή του Συλλόγου Γονέων (πχ με την αγορά χρωμάτων) προκειμένου να σταλεί εργατικό προσωπικό.

Σοβαρές καταγγελίες για κενά στην αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων της χώρας μας έχουν κατασκευασθεί είτε χωρίς είτε με υποτυπώδη Αντισεισμικό Κανονισμό. Παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα από αυτά, καμία Στατική Μελέτη Σεισμικής Επάρκειας δεν έχει εκπονηθεί ή έστω ανατεθεί από τους Δήμους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των 6 σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση μετά τον σεισμό του Ιουλίου 2019, στον Δήμο Αιγάλεω. Δηλαδή, πρώτα περιμέναμε να χτυπήσει ο σεισμός (πράγμα που στην χώρα μας είναι σίγουρο πως θα συμβεί για κάθε σχολικό κτίριο) και μετά αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί. Είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών η αδράνεια όλων των δημόσιων αρχών (Δήμοι – Περιφέρειες – Κεντρική Κυβέρνηση) αναφορικά με αυτό το θέμα.