Η παιδίατρος προειδοποιεί: “Πολλά παιδιά εμφανίζουν εμετούς και διάρροιες το τελευταίο διάστημα”

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια με ανάρτησή της ενημερώνει τους γονείς ότι το τελευταίο διάστημα έχει καταγράψει πολλά περιστατικά παιδιών που εμφανίζουν εμετούς και διάρροιες.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους γονείς τους συμβουλεύει πώς να ανακουφίσουν το παιδί όταν ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα.

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα

Όπως τονίζει ” Μετά από έναν εμετό δεν δίνουμε κατευθείαν υγρά στο παιδί, αλλά αφήνουμε το στομάχι να “ξεκουραστεί” 1 ώρα και μετά δίνουμε υγρά αργά αργά για τις επόμενες ώρες.

Ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Αν θηλάζετε μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.

Η γαστρεντερίτιδα είναι συνήθως ιογενής και από λίγες μέρες κάνει τον κύκλο της και περνάει. Παρακολουθήστε το παιδί, δώστε άφθονα υγρά και μην το πιέζετε να φάει.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Ο εμετός συνήθως υποχωρεί μετά από 24-48 ώρες. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την παιδίατρό σας αν τα έντονα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από 24 ώρες ή το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • είναι μικρότερο των 3 μηνών
  • ο εμετός έχει πράσινο χρώμα ή έχει πρόσμιξη αίματος
  • παρουσιάζει σημεία αφυδάτωσης

Ποια είναι τα σημάδια της αφυδάτωσης;

Το παιδί έχει σκουρόχρωμα ούρα ή αν δεν έχει ουρήσει καθόλου για 6-8 ώρες.

Το στόμα και η γλώσσα φαίνονται πολύ ξερά.

Το παιδί κλαίει χωρίς δάκρυα.

Το παιδί είναι πολύ αδύναμο για να σταθεί όρθιο ή ζαλίζεται.

Σε κάθε περίπτωση, παραμείνετε ψύχραιμοι και αντιμετωπίστε το σύμπτωμα, φροντίζοντας να κρατήσετε το παιδί ενυδατωμένο,ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και οι εμετοί θα υποχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, επικοινωνήστε με τον/την παιδίατρό σας.

Το post της παιδιάτρου