«Η παιδίατρος προσέβαλλε την 13χρονη κόρη μου για το βάρος της»

Καλώς ή κακώς, τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που τους ασκεί τρομακτική πίεση για το πώς πρέπει να δείχνουν, να ντύνονται, να νιώθουν και να ζουν. Η μαμά της 13χρονης Riley, Julie Venn, όμως, η οποία πήγε πρόσφατα την κόρη της στην παιδίατρο για να της δώσει βεβαίωση, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο άθλημα που της αρέσει, εξοργίστηκε με τον τρόπο που η γιατρός μίλησε στο παιδί της για το βάρος του και αποφάσισε να εκφράσει δημόσια το κατηγορώ της. Δείτε τι ακριβώς έγινε και πείτε μας, τι θα κάνατε εσείς στη θέση αυτής της μαμάς:

«Πριν μερικές ημέρες πήγα την 13χρονη κόρη μου στην παιδίατρο, για να πάρουμε βεβαίωση για τη γυμναστική της. Όταν εκείνη μέτρησε το ύψος της, με ενθουσιασμό συνειδητοποίησα πόσο πολύ έχει ψηλώσει και καμάρωσα που γίνεται πλέον ολόκληρη κοπέλα. Στη συνέχεια, τη ζύγισε και της πήρε την πίεση.

Λίγο αργότερα, άρχισε να της κάνει ερωτήσεις, σχετικά με τις ώρες που κοιμάται, πόση γυμναστική κάνει, τι συνηθίζει να τρώει κ.λ.π. Η κόρη μου απαντούσε σε όλα ανοιχτά και εύθυμα. Μετά τη ρώτησε πώς ήταν το σχολείο την περασμένη χρονιά και αν έχει φίλους. Η κόρη μου, επίσης ειλικρινά, της απάντησε ότι είχε διάφορους καβγάδες με φίλες που συχνά τη στεναχωρούσαν. Η γιατρός της είπε, ότι δυστυχώς στην εφηβεία συμβαίνουν αυτά. Μετά τη ρώτησε για την περίοδό της, αν είναι σταθερή –η Riley της είπε, ότι έχει περίοδο αλλά όχι σταθερά.

Μετά η παιδίατρος σταμάτησε ότι έκανε και, γύρισε και της είπε:

Πες μου τώρα, Riley, πώς εξηγείς όλο αυτό το βάρος που έχεις πάρει;

Η κόρη μου έμεινε άφωνη και γύρισε και με κοίταξε. Εγώ έμεινα εξίσου άφωνη, οπότε η γιατρός άρχισε να μας λέει, ότι κρίνοντας από το βάρος που είχε πέρσι, η αύξηση που εμφανίζει φέτος στις καμπύλες είναι αδικαιολόγητη. Ότι σίγουρα τρώει junk ή ότι σταμάτησε να ασκείται. Κάποια στιγμή σήκωσα το χέρι μου και είπα: ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ! Νομίζω, ότι αρκετά είπες στην κόρη μου για το βάρος της. Είναι 13 ετών. Είναι δυνατό παιδί. Είναι υγιής και είναι ΤΕΛΕΙΑ. Ας τελειώσουμε με αυτό το θέμα.

Η παιδίατρος έδειξε έκπληκτη με την αντίδρασή μου και δεν είπε κάτι άλλο, παρά συνέχισε να εξετάζει την κόρη μου. Όταν τελείωσε μου ζήτησε να μιλήσουμε οι δυο μας. Με πήγε σε ένα άλλο δωμάτιο και με ρώτησε γιατί αντέδρασα με αυτόν τον τρόπο. Της είπα, ότι θεώρησα απαράδεκτα τα σχόλιά της. Της είπα, ότι πρέπει να δυναμώνουμε τα κορίτσια μας, να τα στηρίζουμε, να τα τιμάμε. Αρκετή πίεση νιώθουν όταν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα γελοία πρότυπα ομορφιάς που βλέπουν στα social media. Που κάθε τους φωτογραφία πρέπει να περάσει από 10 φίλτρα για να δημοσιευτεί!

Της είπα, ότι στο σπίτι μας προσέχουμε πολύ να τρώμε υγιεινά και να κάνουμε γυμναστική. Τα παιδιά, ωστόσο, καμιά φορά τρώνε και junk. Αράζουν μπροστά στην τηλεόραση και τρώνε πίτσα. Τα παιδιά μεγαλώνοντας παχαίνουν, αδυνατίζουν, ψηλώνουν, δεν ψηλώνουν… ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ! Δεν χρειάζεται να στρεσάρουμε άλλο τα παιδιά μας. Κι αν η κόρη μου έχει κάποιο πρόβλημα ή είναι υπέρβαρη, ο γιατρός της πρέπει να μιλήσει σε ΕΜΕΝΑ, όχι στην ίδια.

Η παιδίατρος προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, λέγοντας, ότι μιλά έτσι στα παιδιά γιατί είναι αυτά που έχουν τον έλεγχο στο τι τρώνε, ωστόσο της είπα ότι στο σπίτι μαγειρεύει η μαμά. Κι αν με το χαρτζιλίκι της η κόρη μου παίρνει σοκολάτες, ε δεν χάλασε ο κόσμος! Τελικά, φύγαμε από το ιατρείο της και δεν θα ξαναπάμε. Η κόρη μου στον δρόμο μου είπε: Γι’αυτό, μαμά, τόσα κορίτσια έχουν ανορεξία και κάνουν εμετό μετά το φαγητό. Και έχει απόλυτο δίκιο. Οπότε, αγαπητή μου παιδίατρε, να τι θα μπορούσες να έχεις πει στο παιδί μου:

Κορίτσι μου, η ζωή σου αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστική! Βλέπω, ότι αρχίζεις να γίνεσαι μια δυνατή γυναίκα και αυτό είναι υπέροχο. Να ξέρεις, ότι στην ηλικία σου κάποια κορίτσια παίρνουν βάρος, κάποια χάνουν, κάποια υποφέρουν από ακμή και πολλά έχουν ανασφάλειες. Να ξέρεις, όμως, ότι είσαι ΤΕΛΕΙΑ όπως ακριβώς είσαι. Καθώς ωριμάζεις, γίνεσαι όλο και πιο υπεύθυνη για το σώμα σου και για αυτά που κάνει, για την υγιεινή σου, τη γυμναστική σου, την περίοδο και την διατροφή σου. Τώρα απλά ξεκινά ένα μακρύ, περίπλοκο και συχνά τρομακτικό ταξίδι που θα σε οδηγήσει στο να γίνεις γυναίκα. Αξίζει, όμως, τόσο πολύ τον κόπο!»