Παρασκευή 18 Απριλίου

Τι σημαίνουν τα emojis που στέλνουν τα παιδιά μας; Η απάντηση μπορεί να μας τρομάξει!

Δεν είναι μόνο το Adolescence, είναι όλη αυτή η έξαρση της βίας και του bulling ανάμεσα τους εφήβους που θα πρέπει να θέσουν εμάς τους γονείς μπροστά σε ένα καινούργιο φαινόμενο: τα κρυφά νοήματα των emojis που ανταλλάσσουν τα παιδιά μας.

Τα emojis στα τηλέφωνα των εφήβων: Τι συμβολίζουν και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε

Η Αναστασία Τσεκούρα, παιδοψυχολόγος, μίλησε σε εκπομπή στο κανάλι Action 24, για ένα πολύ σημαντικό θέμα που προέκυψε με αφορμή την ταινία Adolescence σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα emojis έχουν επηρεάσει την επικοινωνία των εφήβων. Τα σύμβολα αυτά, που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα μηνύματά τους, συχνά παρερμηνεύονται – όχι μόνο από τους ενήλικες αλλά και από τους ίδιους τους εφήβους. Όπως εξήγησε η ειδικός, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι ενήλικες δεν έχουν πάντα πλήρη εικόνα των διαφορετικών σημασιών που μπορεί να αποκτήσουν αυτά τα emojis. Ωστόσο, είναι σημαντικό, ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας όπου οι νέοι αναζητούν την ταυτότητά τους, να είμαστε κοντά τους και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αυτούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό αναζωπυρώθηκε μετά την προβολή της σειράς του Netflix Adolescence , η οποία δείχνει πώς οι έφηβοι χρησιμοποιούν σύμβολα για να επικοινωνούν κωδικοποιημένα. Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου σύμβολα χρησιμοποιήθηκαν σε περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης, ακόμα και σε σοβαρά εγκλήματα. Αν και τέτοια φαινόμενα είναι πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό, οι τάσεις αυτές συχνά μεταφέρονται και στην Ελλάδα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Τα emojis και οι κρυφές τους σημασίες

Τα emojis μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες, ανάλογα με τη χρήση και το νόημά τους:

  • Σεξουαλικά υπονοούμενα: Κάποια emojis χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν σεξουαλικά μηνύματα, χωρίς οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί να το αντιλαμβάνονται.
  • Ναρκωτικές ουσίες: Για παράδειγμα, το emoji της χιονονιφάδας μπορεί να χρησιμοποιείται ως σύμβολο για ναρκωτικά.
  • Αυτοτραυματισμός: Υπάρχουν emojis που συνδέονται με την εκδήλωση αυτοκαταστροφικών τάσεων ή διαδικτυακής παρενόχλησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Dr. Robert Lawson και δημοσίευμα του αμερικανικού site netmums.com, οι «μυστικοί κωδικοί» πίσω από τα emojis που χρησιμοποιούν οι έφηβοι μπορεί να υποδηλώνουν ναρκωτικά, διαδικτυακή παρενόχληση ή ακόμα και επικίνδυνες πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, οι χρωματιστές καρδιές δεν είναι απλώς ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Σύμφωνα με ειδικούς:

  • ❤️ Κόκκινη: Αγάπη
  • 💜 Μοβ: Ερωτική επιθυμία
  • 💛 Κίτρινη: Διερευνητικό ενδιαφέρον
  • 💖 Ροζ: Συναισθηματική προσέγγιση, αλλά όχι σεξουαλική
  • 🧡 Πορτοκαλί: Φιλική στήριξη
  • 🖤 Μαύρη: Εναλλακτική της κόκκινης, συνήθως για αισθητικούς λόγους

Στις ΗΠΑ, η αστυνομία έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τα emojis που χρησιμοποιούνται σε συνομιλίες για ναρκωτικά:

  • 💊 (χάπι), ❄️ (χιονονιφάδα), ⛄ (χιονάνθρωπος): Χρησιμοποιούνται για να αναφερθούν σε ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και έκσταση.
  • 🐴 (άλογο): Συχνά σχετίζεται με κεταμίνη.
  • 👽 (εξωγήινος), 💀 (κρανίο), 👺 (μάσκα δαίμονα): Μπορεί να σημαίνουν MDMA.
  • 🌿 (φύλλο), 🍁 (φύλλο σφενδάμου), 🍀 (τετράφυλλο τριφύλλι): Συνδέονται με την κάνναβη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Αναστασία Τσεκούρα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά. Η υπερβολική απαγόρευση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αντίθετα, η ενημέρωση και η συζήτηση γύρω από τα διαδικτυακά σύμβολα και τη σημασία τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών. Αν οι γονείς αισθανθούν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μια κατάσταση, η συμβουλή ενός ειδικού μπορεί να είναι καθοριστική.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, το πιο σημαντικό είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν τέτοιου είδους μηνύματα στα κινητά των παιδιών μας χωρίς να το γνωρίζουμε. Αυτό απαιτεί:

Ανοιχτή επικοινωνία: Είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας για την ψηφιακή τους ζωή και να γνωρίζουμε πώς επικοινωνούν.
Αποφυγή αυταρχικής στάσης: Η αυστηρή ή απαγορευτική προσέγγιση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Αναζήτηση βοήθειας: Αν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση, δεν πρέπει να διστάσουμε να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφηβεία, και τα σύμβολα επικοινωνίας των εφήβων εξελίσσονται συνεχώς. Το κλειδί είναι να παραμένουμε ενήμεροι και να διατηρούμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά μας, ώστε να τα βοηθήσουμε να πλοηγηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος μεγαλώνει τα παιδιά μας; Ένα άρθρο – τροφή για σκέψη με αφορμή το Adolescence που έχει κάνει πάταγο

Τα πάνω κάτω πάλι στις Πανελλήνιες – Τι αλλάζει πόσο επηρεάζει τους υποψήφιους;

Ροή Ειδήσεων