«Η πιο φωτεινή παλέτα»: Ένα βιβλίο ύμνος στο εικαστικό σύμπαν της Έφης Μιχελή

Το βιβλίο «Η πιο φωτεινή παλέτα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα, είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή για να τιμήσει τη ζωή και το έργο της ναΐφ ζωγράφου Έφης Μιχελή, την οποία αποφάσισε έτσι να συστήσει στα παιδιά και στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για ένα αισθητικά άρτιο εικονογραφημένο αφήγημα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Αναστασίας Καραστάθη, που περιγράφει τα βασικά σημεία της πορείας της, εστιάζοντας σε στιγμές-ορόσημα προκειμένου να ανασυνθέσει τη ζωή μιας σπουδαίας γυναίκας και χαρισματικής ζωγράφου, η οποία αγκάλιασε και ανέδειξε ιδιαίτερα τη ναΐφ τεχνοτροπία στην Ελλάδα.

Ένα υπέροχο βιβλίο για τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Έφης Μιχελή

Πώς ήταν ο κόσμος μέσα από τα μάτια της Έφης Μιχελή; Φυσικότητα, αθωότητα, αμεσότητα χαρακτήριζαν τα έργα και με αυτές τις αξίες δούλευε για να φτιάξει εικόνες καθαρές και φωτεινές που -μετέπειτα- ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.

Μέσα σε λίγες σελίδες βρίσκουμε το ξύπνημα της φαντασίας μιας γυναίκας που δε σταματά να δρα και να δημιουργεί, την εξωστρέφεια της τέχνης της και τη γνωριμία με τον μετέπειτα σύζυγό της και αρχιτέκτονα, Παναγιώτη Α. Μιχελή -ο οποίος την ενθάρρυνε να ακολουθήσει τη φυσική της κλίση-, τη συμβολή της στη ίδρυση της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας, αλλά και τη δημιουργία του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.

«Η Πιο Φωτεινή Παλέτα» επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να έρθουν κοντά στην Έφη Μιχελή, παρατηρώντας τη διαδρομή που έχει διαμορφώσει την προσωπικότητα και την τέχνη της.

Η εικονογράφηση της Μαριάνας Πόγκα και του Χρίστου Σιμάτου, βασίζεται στα έργα της ζωγράφου με εικόνες γεμάτες παιδικότητα που μεταφέρουν στον αναγνώστη: μυρωδιές από τις ανθισμένες πορτοκαλιές της υπαίθρου, το αγνάντεμα των καϊκιών στο απέραντο μπλε της Μεσογείου, τα μυστικά μιας παρέας σε ένα μπαλκόνι της Πλάκας του 1950, τη νοσταλγία της πλατείας του χωριού.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών και μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις εκδόσεις Μέλισσα καθώς και από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Αμερικής 13, Αθήνα και  Πρότυπο Βιβλιοπωλείο, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Ας γνωρίσουμε το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Tο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή έχει πάνω από 40 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μελέτης, προαγωγής και διάδοσης της αισθητικής, της φιλοσοφίας της τέχνης και της ναΐφ ζωγραφικής.

Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, έχει επιχορηγήσει ελληνικά ΑΕΙ για υποτροφίες 400 αποφοίτων τους σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό με γνωστικό αντικείμενο την Αισθητική, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επιστημονικές εκδόσεις, έχει διοργανώσει με επιτυχία συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει θεσπίσει τη Θέση Μιχελή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία της Αισθητικής, και, τέλος, προσφέρει χορηγίες σε πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς με παράλληλους σκοπούς.

Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί η Βιβλιοθήκη Αισθητικής του Ιδρύματος, που είναι ανοικτή για το κοινό και ειδικεύεται σε θέματα αισθητικής, αλλά και αρχιτεκτονικής, καλών τεχνών, φιλοσοφίας της τέχνης και φιλοσοφίας. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης (OPAC) είναι προσιτός στον αναγνώστη μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος (www.michelisfoundation.gr) και περιέχει περίπου 25.000 εγγραφές που αφορούν ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, περίπου 1.000 σπάνια ανάτυπα άρθρων και μία μοναδική βιβλιογραφία με 5.000 άρθρα από τα πέντε διεθνώς εγκυρότερα περιοδικά αισθητικής, τα οποία υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη σε πλήρεις σειρές.