Η πρόταση βόμβα για lockdown τύπου Μαρτίου – Τα σχολεία θα (ξανα)κλείσουν;

Το θρίλερ με την λειτουργία των σχολείων δεν έχει τελειώσει καθώς όπως όλα δείχνουν τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και η Επιτροπή Ειδικών κερδίζουν χρόνο για να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση των κρουσμάτων, αν θα εξελιχθεί η διασπορά στα παιδιά και αν θα οδηγηθούμε σε εκ νέου αυστηρότερα μέτρα στην Αττική που ουσιαστικά θα αποτελούν ένα οριζόντιο lockdown όπως αυτό που ζήσαμε τον περασμένο Μάρτιο.

Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν.  Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς.

Το σκληρό lockdown στην Αττική “δείχνει” το δρόμο για τη λειτουργία των σχολείων

Τις τελευταίες ώρες πολλοί επιστήμονες και εσχάτως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκρίνουν τη λύση ενός σύντομου σκληρού lockdown για την Αττική καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανησυχητικά τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό . Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται πλέον στο 70%.

Τόσο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας όσο και αυτά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική και στις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζουν την δια ζώσης εκπαίδευση με εξαίρεση τους μαθητές Λυκείων στις κόκκινες περιοχές και τους μαθητές των περιοχών που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown και παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως. Η κατάσταση από τον χώρο των σχολείων δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική όσο και αν από το Υπουργείο Παιδείας γίνεται λόγος για ελεγχόμενη και αναμενόμενη διασπορά των κρουσμάτων.

Σε χθεσινές της δηλώσεις η Νίκη Κεραμέως ερωτηθείσα για την επιδημιολογική κατάσταση των σχολείων ανέφερε ότι «Μόλις το 0,3% των τμημάτων είναι κλειστά και είναι 0,23% ο δείκτης θετικότητας εκπαιδευτικών». Τα εν λόγω στατιστικά φαίνονται καθησυχαστικά σε απόλυτα νούμερα όμως ο αριθμός των σχολείων που βάζουν λουκέτο όπως και ο αριθμός των τάξεων που αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά και φανερώνει τη διασπορά σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

 Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας  σήμερα Τρίτη, στις 11:30 το πρωί 

  • σε πλήρη αναστολή βρίσκονται 85 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και
  • σε  μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων)  366 σχολεία

Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,6567%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,4139%

Μπορείτε να δείτε τα τρέχοντα στοιχεία για τα σχολεία που δεν λειτουργούν λόγω κρουσμάτων πατώντας εδώ

Η νόσηση των παιδιών έχει εκτιναχθεί από την 1η Σεπτεμβρίου

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα λουκέτα στα σχολεία και το σκληρό lockdown σε ορισμένες περιοχές πάρθηκε και από το γεγονός ότι οι τάξεις αποδεκατίζονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πάτρας που πολλά παιδιά που νοσούν είναι ασυμπτωματικά γεγονός που συντέλεσε στην εύκολη διασπορά στην σχολική κοινότητα. Τώρα που τα μαθήματα συνεχίζονται εξ αποστάσεως αποτελεί και έναν τρόπο να “φρεναριστούν” τα κρούσματα σε ανηλίκους και να ελεγχθεί η διασπορά και στους ενήλικες. Σημειωτέον, η Πάτρα έχει και πολλά κρούσματα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους.

Παρολαυτά τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι στο δεύτερο κύμα του ιού νόσησαν περισσότερα παιδιά από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σταθμός OPEN, από τα 628 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ανηλίκους στη την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε σε 6.707 κρούσματα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου ο αριθμός ανέρχεται σε 10.367 κρούσματα.

Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παιδιά και έφηβοι δεν ηγούνται της διασποράς του ιού αλλά ακολουθούν την πορεία της πανδημίας και αντανακλούν την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία. Ενώ όπως έχει αποδειχθεί η νόσησή τους προέρχεται από ενδοοικογενειακή διασπορά.

Μάχη μέχρις εσχάτων για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά

Το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων θα αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης της Επιτροπής των Ειδικών καθώς είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πορεία των κρουσμάτων. Οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα στις εισηγήσεις για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς όπως έχει επισημανθεί δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δια ζώσης διδασκαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr η Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν προκρίνει τη λύση καθολικού λουκέτου στα σχολεία όλη της χώρας καθώς μια τέτοια απόφαση θα στοιχίσει ψυχοκοινωνικά στα παιδιά αλλά και στο κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς το συνεχές “ανοιξε – κλείσε” έχει αντίκτυπο στην διαδικασία μάθησης. Πολλοί μαθητές δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις διαρκείς εναλλαγές του τρόπου διδασκαλίας και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει.

Εξάλλου, πρόθεση και του Υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δια ζώσης διδασκαλία για όσο περισσότερο διάστημα καταστεί αυτό εφικτό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα σχολεία θα είναι πραγματικά το ύστατο μέτρο που θα παρθεί αυτή τη φορά για να μπει ένα φρένο στην διασπορά του ιού και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr το σενάριο lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική κλειστά τα σχολεία, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων στην υπόλοιπη χώρα.

H επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου που σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων και της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε αρκετούς επιστήμονες.

Ώρα μηδέν για τη λειτουργία των σχολείων στην Αττική

Όπως όλα δείχνουν η επιβολή ολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είναι πλέον ειλημμένη απόφαση και οι τελικές λεπτομέρειες θα ληφθούν στην έκτακτη σύσκεψη που διεξάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εισήγηση είναι το κλείσιμο των σχολείων στην Αττική και να δοθεί τέλος στο click away για δυο εβδομάδες, έως ότου παρουσιαστεί τουλάχιστον βελτίωση στα νούμερα.