Κεραμέως: «Το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία» – «Είναι ο φυσικός χώρος των παιδιών»

Το ζήτημα του αν θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρά την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετά εξ αυτών να αναστείλλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, συνεχίζει να απασχολεί και να διχάζει γονείς, επιστήμονες και εκπαιδευτική κοινότητα.

Κεραμέως: «Η επιδημιολογική κατάσταση στα σχολεία σήμερα: 0,3% των τμημάτων κλειστά, 0,23% ο δείκτης θετικότητας εκπαιδευτικών»

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινή της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ερωτηθείσα για την λειτουργία των σχολείων και το ζήτημα να ξανακλείσουν απάντησε ότι  «ο πρώτος σκοπός που υπηρετούμε είναι η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και ο δεύτερος να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία», καθώς «το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία και τα ανοίγουμε μετά το τέλος της πανδημίας, όμως δε θα ήταν σωστό», διότι «έχουμε ένα χρέος απέναντι στα παιδιά και ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο».

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της σχολικής κοινότητας σήμερα και τις εκπαιδευτικές μονάδες όπου προβλέπεται δια ζώσης διδασκαλία, αλλά έχει ανασταλεί λόγω κρουσμάτων κορονοϊού διευκρίνισε:  «Στις περιοχές που λειτουργούν τα σχολεία το 0,5% είναι σε αναστολή και το 0,3% των τμημάτων της χώρας. Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία και εκπαιδευτικούς και ο δείκτης θετικότητας με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχω από τον ΕΟΔΥ είναι στο 0,23%. Αυτή είναι η κατάσταση και παρακολουθείται πάρα πολύ στενά. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η εξέλιξη της πανδημίας είναι κρίσιμη και γι’ αυτό πάμε βήμα- βήμα, ώρα- ώρα, συνομιλούμε συστηματικά με ειδικούς να μας δώσουν εισηγήσεις να αναλύσουν επιδημιολογικά δεδομένα».

Δεν έχει προκύψει πως η λειτουργία των σχολείων δια ζώσης συντελεί στην εξάπλωση της πανδημίας

Η υπουργός καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ερωτηθείσα για τον κορωνοϊό και την λειτουργία των σχολείων απάντησε ότι «όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσο περισσότερο θα είναι τα κρούσματα και στα σχολεία» και σημειώνοντας ότι δεν έχει προκύψει πως η λειτουργία των σχολείων δια ζώσης συντελεί στην εξάπλωση της πανδημίας.

Παράλληλα, έκανε εκ νέου έκκληση σε μαθητές και καθηγητές για τήρηση των μέτρων, καθώς και για χρήση της ευχέρειας που δίνεται να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.