Η Σοφία Αλεξίου μάς μιλά για τον πρώτο παιδικό ταξιδιωτικό οδηγό και μάς προσ(κ)αλεί στις «Αθηνοπεριπέτειες»

Η συγγραφέας και δημιουργός του blog, mom and the city, μάς μιλά για το παιδικό της βιβλίο και μάς προσκαλεί στις «Αθηνοπεριπέτειες»  τις εκπαιδευτικές διαδρομές που διοργανώνει και οι οποίες συνδυάζουν ευρηματικά την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επαφή με τη φύση.
Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες με το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»;

Η επιθυμία μου, όταν το έγραφα, ήταν να δημιουργήσω ένα βιβλίο που θα μας φτιάχνει τη διάθεση και θα μας παρασύρει. Μια παρέα που νιώθει την ευτυχία στις απλές χαρές της ζωής, σε μια βόλτα στη θάλασσα, σε ένα ηλιοβασίλεμα, στην ανακάλυψη ενός μνημείου.

Μέσα από τα ταξίδια της Έλλης και του Ερμή θέλησα να μιλήσω για τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό, τη φιλία, τον πολιτισμό, την ομορφιά με άμεσο τρόπο σε συνδυασμό με εικόνες και πράξεις ώστε να γίνουν διαδραστικά κατανοητές στα παιδιά.

Εδώ φυσικά ήρθε το μαγικό χέρι της εικονογράφου Αλεξίας Λουγιάκη και ο κόσμος του βιβλίου ζωντάνεψε με τον πιο πολύχρωμο τρόπο. Ένα από τα μηνύματα που ήθελα να περάσω επίσης είναι η αναγκαιότητα της φροντίδας του περιβάλλοντος και όλων των πλασμάτων που ζουν σε αυτό – ο σκύλος, ο Ντίνος και το μυρμηγκάκι μα φροντίζουν για αυτό!

Πώς προέκυψε η ιδέα για αυτόν τον παιδικό ταξιδιωτικό οδηγό; Και πώς έχετε καταφέρει να το κάνετε τόσο ελκυστικό για τα παιδιά;

Η ιδέα του βιβλίου γεννήθηκε με τη γέννηση της κόρης μου. Όταν άρχισα να ψάχνω τρόπους να της μιλήσω για όσα αγαπώ – τα βιβλία, τα ταξίδια, την Αρχαία Ελλάδα- με τρόπο διασκεδαστικό. Έτσι άρχισα να γράφω σε ένα μπλοκ ζωγραφικής τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε μαζί, ζωγραφίζοντας παρέα της μέρη και πλάσματα από την ελληνική μυθολογία.

Το μπλοκ ζωγραφικής «ζωντάνεψε» και στις σελίδες του ξεπρόβαλλαν η Έλλη και ο Ερμής κι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για εξερευνητές και εξερευνήτριες! Σαν εκπαιδευτικός ήταν πάντα πρόκληση να γράψω ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη γνώση, τη γεωγραφία, την ιστορία και όσα αξίζουν αληθινά σε αυτή τη ζωή.

Αυτή ήταν η αφετηρία και το όνειρο ξεκίνησε δημιουργώντας μία σειρά βιβλίων που θα μας ταξιδέψει αλλά και θα αγγίζει την καρδιά των παιδιών, θα εξιτάρει τη φαντασία, θα τα βοηθάει να ταυτιστούν με τους ήρωες και θα ανοίγει ορίζοντες. Ευχή μου, όταν το έγραφα, να περάσουν καλά τα παιδιά διαβάζοντάς το. Να νιώσουν τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να σταματήσουν τον χρόνο, να σε βοηθήσουν να αποδράσεις από τη ρουτίνα, τα άγχη, τα προβλήματα, δημιουργικά

Γιατί βάλατε έναν σκύλο κι ένα μυρμήγκι να σας συνοδεύουν στις εκδρομές που περιγράφετε στο βιβλίο σας;

Η ταξιδιωτική μας παρέα έχει συντροφιά της ένα σκύλο τον Ντίνο, την οικολογική φωνή του βιβλίου- ο οποίος μάς παροτρύνει να βοηθήσουμε για να διατηρηθεί η ισορροπία της φύσης.

Μας υπενθυμίζει πως πρέπει να σεβόμαστε τον πλανήτη μας και όλους όσους ζουν σε αυτόν- ανθρώπους, πουλιά, ζώα, φυτά…. Το μυρμήγκι μας τώρα είναι σκανταλιάρικο και μου θυμίζει όλα τα ανθρωπάκια που έρχονται στη ζωή. Παίζει, εξερευνά και παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ωραίους στόχους.

Ένας από αυτούς είναι να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδερφές της στην πατρίδα της. Πιστεύει πως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν τα παιδιά της Ελλάδας όλους τους θησαυρούς που μετακινήθηκαν στα μουσεία ανά τον κόσμο και είναι πεπεισμένο πως θα τα καταφέρει. Του το εύχομαι ολόψυχα!

Θα προτείνατε το βιβλίο σας σε εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας/Γεωγραφίας;

Το βιβλίο ανήκει σε μία σειρά βιβλιοταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Το έγραψα με στόχο να έχει μία γεωγραφική συνέχεια κι επέλεξα εκδρομές αγαπημένες, με πολιτιστικούς θησαυρούς, πλούσια μυθολογική ιστορία, αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και μέρη που δεν χορταίνω να επισκέπτομαι!

Μέσα του θα βρεις γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις μαζί με πολύχρωμες εικόνες και στιγμές ξεγνοιασιάς που πιστεύω πως το καθιστούν ιδανικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, ένα βιβλίο για να μιλήσουν στα παιδιά για όσα θέλουν διασκεδαστικά, για να κάνουν χειροτεχνίες, εργασίες και παιχνίδια!

Πολλές ιδέες για δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο μου μπορούν αν βρουν και στο site μου Δράσεις – Athinoperipeteies (sofialexiou.gr) ενώ θα είναι χαρά μου να επικοινωνήσουν μαζί μου και να οργανώσουμε παρουσιάσεις και δράσεις για τα παιδιά!

Στις σελίδες του, η Έλλη και ο Ερμής μιλούν για τη διαφορετικότητα, το κάλλος για αρχαίες και σύγχρονες σοφίες, μνημεία και άλλα τόσα θέματα που μπορούν να γίνουν ιδανικές αφορμές για συζήτηση στην τάξη με τα παιδιά!

Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο σημαντικότερος κανόνας για τη συγγραφή ενός βιβλίου γνώσεων;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κανόνες αυστηροί, μα σίγουρα σαν φιλόλογος ήθελα να γράψω ένα βιβλίο περιεκτικό σε γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις με τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς να μοιάζει με μάθημα.

Να είναι πολύχρωμο, με ζωντάνια και χιούμορ ώστε να το αγαπήσουν τα παιδιά και να θελήσουν να μάθουν κι άλλα για την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό. 

Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι αυτό που είχα πάντα στο μυαλό μου, ήταν οι περιπέτειες αυτές να γίνουν κίνητρο για να ταξιδέψουν και να αγαπήσουν τη γνώση, ως εφόδιο ζωής!

Θέλετε να μας συστήσετε τις «Αθηνοπεριπέτειες», το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου γονείς και παιδιά συμμετέχουν σε μοναδικές στο είδος τους διαδρομές/ξεναγήσεις στην περιοχή της Πνύκας υπό την καθοδήγησή σας σε συνεργασία με ξεναγούς/ μουσειοπαιδαγωγούς; Ποιος ο σκοπός του προγράμματος και τι μαθαίνουν τα παιδιά;

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με το όνειρο να μας ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του, να το πάρουν τα παιδιά και να γίνουν εξερευνητές/ ξεναγοί. Μία από τις ιδέες, όταν το έγραφα, ήταν να μετατραπεί σε εκπαιδευτική δράση για τα παιδιά και έτσι γεννήθηκαν οι Αθηνοπεριπέτειες!

Σχεδίασα μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που βασίζονται στις βόλτες της Έλλης και του Ερμή και κάθε Κυριακή στις 10.30 δίνουμε ραντεβού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ξεκινάμε την περιπέτεια!

Με οδηγό το βιβλίο μου, κάνουμε παρέα με ξεναγό μία χορταστική βόλτα όπου τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία της πόλης τους, τα μνημεία της, ανακαλύπτουν τον Σωκράτη, τον Άγιο Δημήτριο και το Αστεροσκοπείο στο υπέροχο τοπίο των Λόφων των Μουσών και της Πνύκας.

Στο τέλος της διαδρομής έχω οργανώσει κι ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσεων για τα παιδιά ! Τα δωράκια που κερδίζουν είναι μία ευγενική χορηγία από τα καταστήματα Public, την Playmobil και την As Toys! Η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2.30 ώρες με στάσεις για μύθους και σνακ και απευθύνεται σε παιδιά 5- 11 ετών.

Για να κάνετε κράτηση μπορείτε να μπείτε στο site των Αθηνοπεριπετειών Αθηνοπεριπέτειες – Athinoperipeteies (sofiaalexiou.gr) Σύντομα θα προσθέσω και άλλες διαδρομές στην πόλη, καθώς κάποιοι δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεργαστούμε για νέες περιπέτειες, να οργανώσουμε παρέα εκδρομές για τα παιδιά και έχω ενθουσιαστεί!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή τους (πιθανή μεταφορά σε άλλη ημερομηνία ή ακύρωσης λόγω καιρικών συνθηκών), μείνετε συντονισμένοι στο Mom And The City- Sofia Alexiou | Facebook και στο προφίλ Sofia Alexiou Mom and the City (@sophiealfin) • Φωτογραφίες και βίντεο στο Instagram.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά τα σχολεία θα είναι κλειστά την Τρίτη 24 Ιανουαρίου λόγω κακοκαιρίας

Lofi Minnie – Chill: H Walt Disney Records παρουσιάζει κλασικά τραγούδια αγαπημένων ταινιών σε Lofi εκδοχή

Δικηγόρος 12χρονης από τον Κολωνό στο Infokids.gr “Στοχοποίησαν το παιδί – Καμία κοινωνική μέριμνα για την οικογένεια”

Μαθητές Ε’ Δημοτικού συγκέντρωσαν ένα υπέρογκο ποσό για να δημιουργήσουν μια παιδική χαρά φιλική για τους ΑμεΑ συμμαθητές τους