Ιλαρά: Ο άγνωστος κινδύνος που διατρέχουν όσα παιδιά νοσήσουν

Ιλαρά

Περισσότερα από 30.000 κρούσματα λόγω της ιογενούς ασθένειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά περισσότερο από 30 φορές. Ο ΠΟΥ ζητά να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εμβολιασμοί που ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Περισσότερα από 30.000 κρούσματα λόγω της ιογενούς ασθένειας καταγράφηκαν τους πρώτους 10 μήνες του 2023 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει την Τουρκία και τη Ρωσία. Το 2022 είχαν αναφερθεί μόνο 941 περιστατικά.

Ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο, για την οποία εδώ και δεκαετίες υπάρχει ασφαλές εμβόλιο. Παρουσιάζει υψηλό πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, φτερνίσματα,), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Χαρακτηρίζεται όμως από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος. Συνολικά διαρκεί 10-15 ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Η ιλαρά «σβήνει τη μνήμη» του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Ο ιός της ιλαράς διαγράφει ένα μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να χάνουμε την “ανοσία” που έχουμε αναπτύξει απέναντι σε λοιμώξεις που έχουμε ήδη περάσει και έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιστρέφει σε βρεφικό στάδιο, αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Ειδικότερα, δύο έρευνες που έγιναν σε μη εμβολιασμένα παιδιά στην Ολλανδία έδειξαν ότι αφενός αυτή διαγράφει τμήμα της μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος για περασμένες λοιμώξεις και αφετέρου κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε νέες λοιμώξεις. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις “Science Immunology” και “Science” εξηγούν γιατί τα παιδιά εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις μετά την ιλαρά και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.

Τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%

Διαπιστώθηκε ότι, μετά την ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%.  Στην πρόσφατη έρευνα που έγινε σχετικά με το ζήτημα, η οποία διεξήχθη από την Βελίσλαβα Πέτροβα του βρετανικού ινστιτούτου “Wellcome Sanger” και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, φάνηκε ότι η ιλαρά διαβρώνει δύο διαφορετικές πλευρές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχθηκαν εθελοντές από τρία διαφορετικά σχολεία της Ολλανδίας για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από υγιή μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών και παρακολούθησαν την πορεία τους μαζί με αυτή 77 παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς στο ξέσπασμα της νόσου το 2013.

Μετά την ιλαρά φάνηκε ότι πολλά από τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπήρχαν πλέον στο αίμα των παιδιών, μια κατάσταση την οποία οι ερευνητές ονόμασαν “ανοσοποιητική αμνησία”. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από ιλαρά πρέπει να ξαναεμβολιαστούν για ασθένειες για τις οποίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ο Ελλέτζ με τη δική του ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται VirScan (πρόκειται για ένα εργαλείο που ο Ελλέτζ και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το 2015, αυτό εντοπίζει όλους τους ιούς που έχουν μολύνει ένα άτομο, χρησιμοποιώντας μόνο μία σταγόνα αίματος. Το VirScan μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα κατά του HIV, της γρίπης, του έρπητα και εκατοντάδων άλλων ιών), εξέτασε τα αντισώματα στο αίμα και βρήκε ότι το 11% έως 73% των αντισωμάτων εξαλείφθηκαν μετά την ιλαρά.

Mην αμελείτε τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς

Το τριπλό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) δεν δημιουργεί ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα να προστατεύει δια βίου από την ιλαρά, χωρίς όμως να προκαλεί ευαλωτότητα για άλλες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης:

Δραματική άνοδος κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη – Είναι η πιο μεταδοτική νόσος

Ένα μαλακό κρεβάτι το «κλειδί» για τον πιο τέλειο και ξεκούραστο ύπνο

12χρονος ξεπέρασε το IQ του Αϊνστάιν και του Στίβεν Χόκινγκ!