Ηλίας Μάστορας: Ο Έλληνας που δημιούργησε την πρώτη μπάλα για τυφλά παιδιά μιλά στο Infokids.gr

Υπάρχει ωραιότερη εικόνα από ένα παιδί που παίζει στο ύπαιθρο με μια μπάλα; Πόσο μάλλον, αν μαζί του έρχονται να παίξουν κι άλλα παιδιά, να μοιραστούν την χαρά, τα γέλια, μα και την αγωνία τους για το μεγάλο γκολ! Την απόλυτη αυτή εμπειρία παιδικότητας, την διαχρονικά πιο ανέμελη και ψυχαγωγική, δεν είχαν μέχρι πρόσφατα την δυνατότητα να βιώσουν τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης για έναν λόγο που λίγοι από εμάς θα μπορούσαμε να φανταστούμε: Δεν είχαν την κατάλληλη μπάλα!

Μα υπάρχουν μπάλες για τυφλούς, θα σκεφτείτε πολλοί, αυτές με τα κουδουνάκια. Οι μπάλες αυτές, όμως, είναι υπερβολικά βαριές για ένα μικρό παιδί, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και επικίνδυνο να παίξει ποδόσφαιρο με αυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίσημο ποδόσφαιρο τυφλών συμμετέχουν άτομα άνω των 16 ετών. Και χρειάστηκε μία καθοριστική συνάντηση ζωής, ενός Έλληνα εκπαιδευτή σκάκι και ενός 3χρονου τυφλού αγοριού για να γεννηθεί αυτή η ιδέα που σήμερα αλλάζει τις ζωές εκατοντάδων παιδιών ανά τον κόσμο.

Γνωρίστε τον κ. Ηλία Μάστορα:

«Ασχολιόμουν με την προπονητική στο σκάκι και κάποια στιγμή, το 1994, αποφάσισα να αναλάβω προπονητής σκάκι στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ποδόσφαιρο τυφλών, οπότε συζητούσαμε με τους μαθητές μου πόσο ωραίο θα ήταν να κάναμε μια ομάδα. Και την κάναμε –δημιουργήσαμε μια ομάδα που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα συγκλονιστικό άθλημα. Έχει δε την εξής ιδιαιτερότητα: 4 ολικά τυφλοί αθλητές παίζουν στο γήπεδο και ένας βλέποντας είναι τερματοφύλακας. Το 1997, μάλιστα, διοργανώθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τυφλών, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα, η οποία είχε 2 ομάδες από το 1996, αυτή της Θεσσαλονίκης και αυτή της Αθήνας. Εγώ ανέλαβα ρόλο τερματοφύλακα, όμως στον πρώτο αγώνα με την Αθήνα η ομάδα μου έχασε, οπότε κατάλαβα ότι μάλλον ως τερματοφύλακας δεν θα βοηθήσω πολύ και αποφάσισα να ασχοληθώ ως προπονητής και διαιτητής».

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του κ. Μάστορα που έμελλε να τον οδηγήσει στο μεγάλο του όραμα. Όπως ο ίδιος μας περιγράφει, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, καθιερώνεται για πρώτη φορά το ποδόσφαιρο τυφλών και μάλιστα ο ίδιος ορίζεται διαιτητής του τελικού για το χρυσό, ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Ελλάδα τότε κατέκτησε την τιμητικότατη 4η θέση –την καλύτερη από τότε σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Ο ίδιος συμμετείχε, βέβαια, και στους επόμενους Παραολυμπιακούς με την ίδια χαρά και συγκίνηση.

Από τη «Βέρα η Μαγική Σκακιέρα» στο «A Ball for All»: Τη μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο μπάλα για τυφλά παιδιά

Μία φανταστική πορεία έχει ξεκινήσει για τον κ. Μάστορα, ο οποίος μας λέει «Όταν είσαι ανοιχτός άνθρωπος, όλα σου έρχονται»: Το καλοκαίρι του 2016 η Σχολή Τυφλών τυπώνει για πρώτη φορά σε γραφή Μπράιγ το πρώτο σκακιστικό παραμύθι «Βέρα, η μαγική σκακιέρα». Ένας από τους συγγραφείς είναι ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος στο πλαίσιο παρουσίασης του παραμυθιού σε μικρά παιδιά με προβλήματα όρασης που δεν έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν Μπράιγ, γνωρίζει τον 3 ετών τότε Λέανδρο.

«Οι γονείς του έφεραν τον Λέανδρο για να τον γνωρίσω. Μου είπαν ότι κάποιο πρόβλημα υγείας που εμφανίστηκε όταν το παιδί ήταν μόλις 1,5 έτους του προκάλεσε τύφλωση. Εγώ τόσο χάρηκα από τη γνωριμία μας που του έκανα δώρο μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών –οι μπάλες αυτές, όμως, έχουν βάρος πάνω από μισό κιλό. Πώς να παίξει ένα μικρό παιδί;» μας περιγράφει ο κ. Μάστορας και μας εξηγεί πως ήταν εκείνη η στιγμή που η ιδέα μιας μπάλας για τυφλά παιδιά φώτισε το μυαλό του!

Η ιδέα του κ. Μάστορα άρχισε σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά: «Βάρος 250 γραμμάρια, διαστάσεις τέτοιες ώστε να χωρά μέσα σε μία σχολική τσάντα, ασφαλές υλικό από δέρμα, εσωτερικοί μηχανισμοί ώστε να μη χτυπάνε τα παιδιά και μια βασική προϋπόθεση: Να δίνεται μόνο δωρεάν», μας περιγράφει ο ίδιος και εξηγεί, ότι με χρηματοδότηση του Erasmus+ η μπάλα πατενταρίστηκε από τον ΟΒΙ και άρχισε να κατασκευάζεται στο Πακιστάν.

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά “δοκιμάζει” την μπάλα για τυφλά παιδιά που δημιούργησε ο κ. Ηλίας Μάστορας.

«Τον Δεκέμβριο του 2017 ξεκινά η μεγάλα καμπάνια A Ball for All. Οι πρώτοι που τη στηρίζουν ήταν η UEFA και η διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Σταδιακά οι υποστηρικτές αυξήθηκαν –μαζί και η επιθυμία του κόσμου, σε Ελλάδα και εξωτερικό να την πάρει στα χέρια του», λέει ο κ. Μάστορας, εξηγώντας πόσο του χρησίμευσαν για τον σκοπό αυτό οι γνωριμίες που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και έναν χρόνο, μάλιστα, τη δράση έχει αγκαλιάσει και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη βοήθεια του οποίου χαρτογραφούνται όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο οποία φοιτούν μαθητές με προβλήματα όρασης, ώστε να φτάσει σύντομα η ξεχωριστή αυτή μπάλα και στα δικά τους χέρια.

«Αυτή η καμπάνια έχει ως βασικούς πυλώνες τη δωρεάν διανομή, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνεται σε σχολεία και γονείς μαζί με την μπάλα, προκειμένου να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να κατευθυνθούν ως προς την χρήση της», λέει ο κ. Μάστορας.

Μια Μπάλα για Όλους σε 170 σχολεία της Ελλάδας και 100 χώρες του κόσμου… και συνεχίζει!

«Δύο χρόνια και κάτι μετά η δράση μας συνεχίζει με τα καλύτερα αποτελέσματα: Έχουμε ξεπεράσει τις 100 χώρες, πληρώνουμε εμείς όλα τα έξοδα του κόστους παραγωγής και μεταφοράς και το feedback που λαμβάνουμε είναι τρομερά ενθαρρυντικό. Γεγονός είναι, ότι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο τυφλών μετά το 2004 παρουσιάζει μια κάμψη. Το υπ. Παιδείας, ωστόσο, μας έδωσε την άδεια να μπούμε στα σχολεία της Ελλάδας. Βρήκαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για να στείλουμε 700 πακέτα σε 170 σχολεία της χώρας –σε ειδικά σχολεία και γενικά σχολεία με παιδιά με προβλήματα όρασης. Στόχος μας τώρα είναι στο επόμενο διάστημα να στείλουμε το πακέτο και στα 11.000 σχολεία της Ελλάδας», μας λέει ο κ. Μάστορας.

Ο ρόλος που παίζει η μπάλα αυτή στη ζωή ενός παιδιού με προβλήματα όρασης ξεπερνά το αυτονόητο: Να έχει κάτι να παίζει. Σίγουρα ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού, αλλά αποτελεί και το ιδανικό μέσο για να κοινωνικοποιηθεί αυτό με τα άλλα παιδιά, τα οποία αυτόματα αποκτούν συναίσθηση του τι σημαίνει να μη μπορείς να δεις όταν είσαι παιδί.

«Η αλλαγή που έρχεται, όταν η μπάλα αυτή μπαίνει στο σχολείο είναι τρομερή: Μια μαμά, ενδεικτικά, μας περιέγραψε πως τώρα πια τα άλλα παιδιά καλούν το τυφλό παιδί της σε πάρτι, επειδή κατάλαβαν πως μπορούν να παίξουν μαζί του! Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό;» καταλήγει ο κ. Μάστορας.

Γνωρίστε το A Ball for All από κοντά

Ρωτάμε τον κ. Μάστορα πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο του: Μας εξηγεί, ότι δεν δέχονται δωρεές από ιδιώτες. Ετοιμάζεται, όμως, μια μεγάλη δράση στις 10 Απριλίου στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει αγώνας δρόμου αλλά και ένα βιωματικό σεμινάριο για σχολεία, όπου 4μελείς ομάδες θα βαράνε πέναλτυ με κλειστά μάτια. Στην Αθήνα η «Α Ball for All» θα βρεθεί στις 10 Μαΐου, στο πλαίσιο δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος –περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν.