Ιστιαία: Θύμα επίθεσης 14χρονος μαθητής Γυμνασίου -Τον έσερναν στα σκαλιά και στο προαύλιο

Ιστιαία: Θύμα επίθεσης 14χρονος μαθητής Γυμνασίου -Τον έσερναν στα σκαλιά και στο προαύλιο

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε 14χρονος μαθητής Γυμνασίου στην Ιστιαία με τα όσα έρχονται στο φως  της δημοσιότητας να εξοργίζουν. Το εν λόγω περιστατικό έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Αυγή.

Πώς ο 14χρονος έπεσε θύμα επίθεσης

Θύμα της επίθεσης είναι ένας μαθητής 14 ετών, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Κουβανό, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης μιας επικίνδυνης ρατσιστικής επιθετικότητας, παρ’ όλο που μεγαλώνει περιστοιχισμένος από την αγάπη των συμμαθητών-τριών του, των καθηγητών-τριών του και της τοπικής κοινωνίας, όπου η μητέρα του εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας, την Τρίτη το πρωί, με το σχολείο σε πλήρη λειτουργία και εν ώρα διδασκαλίας, αρχικά μια ομάδα 5-6 νεαρών εισήλθε στον χώρο του Γυμνασίου Ιστιαίας. Ανέβηκε στον πρώτο όροφο και άρχισε να χτυπά τα τζάμια της τάξης που έκανε μάθημα ο 14χρονος. Άνοιξαν την πόρτα της τάξης και «κορόιδευαν», σύμφωνα με τους μαθητές, διακόπτοντας το μάθημα. Όταν η διδάσκουσα τους ζήτησε να απομακρυνθούν, δεν το έπραξαν αμέσως, αλλά προκλητικά παρέμειναν για λίγο και μετά αποχώρησαν.

Τον έσερναν στα σκαλιά και στο προαύλιο

Την επόμενη διδακτική ώρα όμως, η ομάδα επανήλθε ενισχυμένη στο διπλάσιο, 12-15 νεαρά άτομα πιθανόν από το διπλανό ΕΠΑ.Λ. εισέβαλαν στην τάξη φορώντας κουκούλες και μάσκες και με επιθετικές διαθέσεις κατευθύνθηκαν προς τον 14χρονο. Με βίαιο τρόπο και σπρώχνοντας τον εξανάγκασαν να κατέβει από τις σκάλες σέρνοντάς τον στο προαύλιο μέχρι την άλλη άκρη του σχολείου. Τρομοκρατημένοι και από κάποια απόσταση ακολούθησαν οι συμμαθητές-τριες του 14χρονου.

Η διδάσκουσα ήταν στο ισόγειο και ετοίμαζε την τάξη όπου θα γινόταν προβολή σε προτζέκτορα για να γίνει εκεί το μάθημα. Είδε που τραβούσαν το παιδί κι αυτό «κερωμένο» από τον φόβο και έτρεξε προσπαθώντας να το σώσει από τα χέρια τους. Επειδή όμως δεν κατάφερνε να το αποδεσμεύσει, φώναξε έντρομη για βοήθεια και μαζί με τον γυμνασιάρχη κάλεσαν την αστυνομία.

Η στιγμή της επέμβασης της Αστυνομίας

Στο άκουσμα της αστυνομίας, η μισή ομάδα από τους 15 τράπηκε σε φυγή, ενώ η άλλη μισή παρέμεινε επιχειρώντας να σύρει το παιδί έξω από το σχολείο για να το κακοποιήσουν. Κάποια άτομα από την ομάδα πήγαν στο ΕΠΑ.Λ. και επέστρεψαν πάλι. Η αστυνομία όταν έφτασε πήρε τα στοιχεία τους και τους άφησε ελεύθερους. Αντίθετα, έβαλαν στο αστυνομικό τζιπ τον μικρό μαθητή για να τον μεταφέρουν στη μητέρα του, στο Δημοτικό σχολείο.

Με τον τρόπο αυτό το παιδί, σαν να μην αρκούσε το σοκ και η διαπόμπευση που υπέστη, στοχοποιήθηκε ως «υπαίτιος» στα μάτια της σχολικής κοινότητας και της μικρής κοινωνίας. Στην αντίδραση της μητέρας γιατί έβαλαν τον 14χρονο στο περιπολικό για να τον μεταφέρουν στο Δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, είπαν ότι έγινε για την «προστασία» του παιδιού.

Το live της ντροπής

Μετά τις καταγγελίες, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας για ρατσιστικά κίνητρα ως προς την εισβολή στο σχολείο, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δεκαπέντε μέρες πριν από την εισβολή της 15μελούς ομάδας στο Γυμνάσιο, ο μαθητής είχε δεχτεί χυδαίες ρατσιστικές βρισιές στο Διαδίκτυο και απειλές για ξυλοδαρμό σε live που είχαν οργανώσει μαθητές στα σόσιαλ μίντια από άτομα που φοιτούν στο ΕΠΑ.Λ., όπως κατήγγειλαν στην Αυγή μαθητές του Γυμνασίου που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο live καθώς και γονείς που ενημερώθηκαν από τα παιδιά τους για το ρατσιστικό bulling με στόχο τον 14χρονο μαθητή.

Τα ρατσιστικά σχόλια

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών, κάποια από τα άτομα που πρωτοστάτησαν στην εισβολή στο σχολείο και στον τραμπουκισμό του μαθητή μπήκαν στο live που είχε προηγηθεί στο Διαδίκτυο και χωρίς να τον γνωρίζουν, του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις: «Θα σε γαμήσουμε, αράπη», «Θα σε κάνουμε από μαύρο άσπρο στο ξύλο», «Μαϊμού», «Αντεντοκούμπο» κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: ΙΧ παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε διανομέα φαγητού, πατέρα 3 παιδιών

edupass.gov.gr: Οδηγίες για δήλωση self-test για μαθητές δημόσιων σχολείων – Σχολική Κάρτα COVID-19

Σοκ σε Δημοτικό της Αττικής: 11χρονη μπήκε στην τάξη με κουζινομάχαιρο και απειλούσε συμμαθητές της