Jingle Bells: Το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι δεν είναι ακριβώς αυτό που γνωρίζουμε

Τα γνωστά μας «Τρίγωνα Καλαντα»

Το έχουμε ακούσει δισεκατομμύρια φορές. Ένα τραγούδι συνυφασμένο με τα χριστούγεννα, το Jingle Bells, τα γνωστά μας Τρίγωνα Καλαντα, το έχουμε τραγουδήσει από τα μικρά μας χρόνια και συνεχίζουμε τόσο εμείς, όσο και οι γενιές που ακολουθούν και θα ακολουθήσουν.

Όμως, η ιστορία του δεν είναι ακριβώς αυτό που όλοι φανταζόμαστε πως αποτυπώνουν οι στίχοι. Και ελάχιστοι ίσως είναι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία του, η οποία είναι λίγο έως πολύ διαφορετική.

Αρχικά, να ξεκινήσουμε από τον συνθέτη. Γεννημένος το 1822, ο James Lord Pierpont έγραψε τους στίχους σε μία ταβέρνα της Μασαχουσέτης με έμπνευση από αγώνες ελκύθρου.

Μάλιστα, λέγεται ότι συνέθεσε τη μουσική στο πιάνο που βρισκόταν σε σπίτι δίπλα στην ταβέρνα. Η μεγαλύτερη αδελφή του, Τζούλιετ, παντρεύτηκε τον δισεκατομμυριούχο Τζούνιους Σπένσερ Μόργκαν και το μεγαλύτερο παιδί τους ήταν ο… John Piermont Morgan, μετέπειτα ηγέτης του κολοσσού τραπεζών J.P. Morgan και ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κλάδο της οικονομίας παγκοσμίως.

Είχε άλλο τίτλο

Ο πραγματικός του τίτλος δεν ήταν Jingle Bells. Όταν κυκλοφόρησε το 1957, το τίτλος του ήταν «One Horse Open Sleigh» και δεν ήταν επ’ ουδενί χριστουγεννιάτικο.

Εικάζεται ότι προοριζόταν για σχολικές χορωδίες, το οποίο θα τραγουδούσαν παιδιά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Λόγω της επαναστατικής φύσης του δημιουργού, δεν θα ήταν περίεργο ότι το Jingle Bells, όπως μετονoμάστηκε το τραγούδι, δεν θα μπορούσε να έχει ένα ίχνος επαναστάτη χωρίς αιτία Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το τραγούδι περιγράφει ξελογιάσματα κοριτσιών, ελκυθροδρομίες και συγκρούσεις με υψηλές ταχύτητες.  Ένας από τους λιγότερο γνωστούς στίχους του «go it while you’re young» κάθε άλλο παρά μία ιερή, άγια νύχτα περιγράφει.

Το πρώτο τραγούδι που παίχτηκε στο Διάστημα… σε φάρσα

Αξίζει να πούμε ότι το 1965, το «Jingle Bells» έγινε το πρώτο τραγούδι στην ιστορία που μεταδόθηκε από το διάστημα.

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας φάρσας που οργάνωσαν οι αστροναύτες Tom Stafford και Wally Schirra οι οποίοι και το ερμήνευσαν.

«Έχουμε ένα αντικείμενο που μοιάζει με δορυφόρο, ο οποίος έρχεται από τον βορρά στο νότο σε πολική τροχιά. Βρίσκεται σε πολύ χαμηλή τροχιά, αλλά έχει πολύ υψηλό ρυθμό ανύψωσης. Μοιάζει να είναι… Θα σας πω αργότερα. Πρέπει απλά να με αφήσετε να μαζέψω αυτό το αντικείμενο» είπε ένας από τους αστροναύτες με την ένταση τελικά να σπάει από τους ήχους του κομματιού που άρχισε να τραγουδά ο Τομ Στάφορντ με τον Schirra να συνοδεύει με μία φυσαρμόνικα.

Δύο πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του

Μία ιστορική πλακέτα που βρίσκεται στο προάστιο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης ισχυρίζεται ότι ο Πιέρποντ έγραψε εκεί το τραγούδι στην ταβέρνα Simpson το 1850. Η ημερομηνία, αν όχι ο τόπος, της σύνθεσης του κομματιού είναι απίθανη, καθώς μάλλον ο Πιέρποντ δεν θα περίμενε επτά χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει το τραγούδι του. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης αποκάλυψε ότι τότε βρισκόταν ακόμη στην Καλιφόρνια. Μία άλλη έρευνα πάντως έδειξε ότι το τραγούδι γράφτηκε καλοκαίρι του 1957 και οι χιονισμένες αναμνήσεις του Πιέρμοντ ήταν από ελκυθοδρομίες στην Τζόρτζια και όχι στη Μασαχουσέτη.

Διασκευάστηκε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου

Δεν προκαλεί, φυσικά, έκπληξη το γεγονός ότι το τραγούδι διασκευάστηκε αμέτρητες φορές και έχει ηχογραφηθεί στις πλείστες γλώσσες του κόσμου.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι στη γαλλική και στη γερμανική βερσιόν του τραγουδιού, οι οποίες είναι από τις πιο δημοφιλείς, οι στίχοι δεν έχουν καμία σχέση με τους στίχους του πρωτότυπου. Πολλές από τις διασκευές του τραγουδιού έχουν σκωπτικό χαρακτήρα.

Στο αυστραλέζικο «Jingle Bells», για παράδειγμα, γίνονται συνέχεια αναφορές στα «καλοκαιρινά» αυστραλέζικα Χριστούγεννα: «Είναι καλοκαίρι και γιορτάζω τα Χριστούγεννα με φανελάκι, κοντό παντελονάκι και σανδάλια».

Στα ελληνικά το τραγούδι έγινε ευρέως γνωστό με τον τίτλο «Τρίγωνα κάλαντα» και δεν λείπει από καμιά χριστουγεννιάτικη γιορτή σε Κύπρο και Ελλάδα.

Στην πορεία των χρόνων τραγούδησαν το «Jingle Bells» και άλλα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο Glenn Miller, ο Louis Armstrong, οι Beatles, o Nat King Cole, η Ella Fitzgerald, o Luciano Pavarotti, ο Frank Sinatra και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε επίσης:

ΚΠΙΣΝ: Ανάβουν τα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια – Μία γιορτή με παγοδρόμιο, συναυλίες και δράσεις

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για το Christmas Factory την εβδομάδα 9-13 Δεκεμβρίου

Ροή Ειδήσεων