Καλοσύνη: Ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο που χρειάζονται τα παιδιά μας σήμερα περισσότερο από ποτέ

Μια από τις αρετές που στις μέρες μας εκλείπει είναι η καλοσύνη. Αν και οι φιλόσοφοι την έχουν υμνήσει και αποθεώσει πολλάκις κατά το παρελθόν εντούτοις σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να την αγνοούμε επιδεικτικά καθώς εκλαμβάνεται είτε ως αδυναμία είτε ως ένα προσόν που δεν χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Κι όμως, σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, η αλληλεγγύη και η καλοσύνη είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι για να μην αλλοτριωθούμε και να μην αποξενωθούμε από τον συνάνθρωπό μας.  Είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε κάθε μέρα κόντρα στην αγριότητα, την αδιαφορία και την ιδιοτέλεια που επικρατούν κατά κράτος γύρω μας.

Πόσο εύκολο είναι να εμφυσήσεις την έννοια της καλοσύνης σε ένα μικρό παιδί;

Αφορμή για όλες αυτές τις σκέψεις είναι το παιδικό βιβλίο “Καλοσύνη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μου κέντρισε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τόσο για την εικονογράφησή του (την οποία έχουν επιμεληθεί 38 διαφορετικοί εικονογράφοι με προεξάρχοντα στον βραβευμένο Axel Scheffler) όσο και για τα υπέροχα νοήματά του που μας παρακινούν να εφαρμόζουμε καθημερινά μικρές πράξεις καλοσύνης με απώτερο στόχο να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν ειρηνικό, γεμάτο ευημερία κόσμο.

Αν θέλετε το παιδί σας εκτός από υγιές και ευτυχισμένο, να έχει και έντονα ανεπτυγμένη την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον αλτρουισμό και την γενναιοδωρία τότε αυτό το βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να του δώσετε το έναυσμα να κινητοποιηθεί μέσα από απλές πράξεις καλοσύνης!

Στις μόλις 48 σελίδες ο αναγνώστης 3 ετών και άνω, θα βρει θετικές ιδέες και κίνητρα για να πάψει να θεωρεί τον εαυτό του ως κέντρο του κόσμου και να απλώσει χείρα βοηθείας και προσφοράς σε όποιον την έχει πραγματικά ανάγκη.

Ελάτε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο

Με σύνθημα “όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο“, διαβάζοντας το βιβλίο θα μάθουμε την ανεκτίμητη αξία ενός χαμόγελου, την δύναμη της αγκαλιάς, την σημασία του να κρατάς το χέρι κάποιου στις πιο δύσκολες στιγμές του. Μάλιστα, αναφέρονται περιπτώσεις γεγονότων και  καταστάσεων ώστε το παιδί να παραδειγματιστεί και να καταλάβει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί όταν βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογα ζητήματα.  Από τα Βάζα Καλοσύνης μέχρι τα εγκάρδια σφιχταγκαλιάσματα και τα λόγια συμπαράστασης, θα μάθουμε πώς οι απλές πράξεις καλοσύνης όχι μόνο δεν κοστίζουν αλλά αφήνουν και ένα τρυφερό αίσθημα αγαλλίασης για τα σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή που είναι δωρεάν.

Ακολουθώντας τη ρήση του Σοφοκλή “Η καλοσύνη γεννά πάντα μόνο καλοσύνη” φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, το παιδί θα έχει πάρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Βέβαια, εκτός από την ανάγνωση του βιβλίου, πρέπει και εμείς οι γονείς να αποτελούμε με τη στάση μας παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά αλλά και να επαινούμε το παιδί βλέποντάς το να υιοθετεί πράξεις καλοσύνης και να δείχνει ανθρωπιά. Έτσι το παιδί θα νιώσει ότι κερδίζει το σεβασμό μας, αλλά θα νιώσει και χαρά που έκανε κάποιον άλλον ευτυχισμένο.

Ένας πολύχρωμος οδηγός ζωής για παιδιά κάθε ηλικίας

Το κείμενο του βιβλίου είναι περιεκτικό και έχει εύκολο λεξιλόγιο καθώς σκοπός είναι το παιδί να αντιληφθεί ξεκάθαρα το μήνυμα της καλοσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στην υπέροχη εικονογράφηση που στην προκειμένη περίπτωση έχει επωμιστεί το βάρος να εξηγήσει στο παιδί πώς πρέπει να εκφράζεται και να δρα όταν κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζει μια δυσκολία και χρειάζεται την βοήθειά μας. Οι 38 εικονογράφοι που αποδέχθηκαν την πρόσ(κ)ληση και προσέφεραν αφιλοκερδώς τα σκίτσα τους για να δημιουργηθεί αυτή η ξεχωριστή ιστορία μάς χάρισαν ένα βιβλίο – πίνακα ζωγραφικής που κλέβει τις εντυπώσεις σε όποια σελίδα κι αν σταθείς.

Το βιβλίο “Καλοσύνη”  είναι το πρώτο λιθαράκι που θα δώσει στο παιδί το κίνητρο να σκεφτεί πέρα από τον εαυτό του και συνάμα είναι μια τρυφερή παρακίνηση για να σκεφθεί πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν είχαμε όλοι οι άνθρωποι αγνές προθέσεις και γενναιόδωρη καρδιά. Η καλοσύνη είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται κάθε μέρα.  Γιατί, ίσως, η καλοσύνη των ανθρώπων να είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους σε δύσκολες στιγμές.