«Κανείς δεν καθαρίζει το σπίτι του κάθε μέρα. Κανείς δεν κάνει σεξ κάθε μέρα»

Της μαμάς-blogger Laura Mazza

Πολλοί μου λένε συχνά «Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνεις με 3 παιδιά. Εγώ δεν τα καταφέρνω με 1.»

Και εγώ απαντώ πάντα, ότι το πρώτο είναι το πιο δύσκολο.

Δεν έχω υπάρξει ξανά πιο σοκαρισμένη, πιο κουρασμένη και πιο άυπνη στη ζωή μου. Ναι, το να έχεις 3 παιδιά είναι δύσκολο. Αλλά το να γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά είναι σαν τυφώνας που σε παίρνει και σε σηκώνει. Οι μέρες εκείνες είναι μακράν οι πιο δύσκολες.

Ξέρω όμως αυτό: Οι μέρες που νιώθεις σα  να σου έχουν ρίξει μια γερή κλωτσιά στη μήτρα έπειτα από άγριο μεθύσι είναι λίγες. Μπορείς να αγκαλιάσεις το μωρό σου, μπορεί να κοιμηθεί στην αγκαλιά σου, μπορείς να έχεις πρόγραμμα ή και όχι και τίποτε κακό δεν θα συμβεί.

Κάποιες μέρες θα κάνεις μπάνιο, άλλες θα μυρίζεις σαν ουρακοτάγκος που διώχνει τις μύγες από το κεφάλι του. Κάποιες μέρες θα νιώθεις ευλογημένη, όμως άλλες θα μισείς τον εαυτό σου που ταλαιπωρείται τόσο μόνο και μόνο επειδή ήθελε ένα μωρό. Όπως κι αν νιώθεις είναι μια χαρά, γιατί τίποτε από όλα αυτά δεν σε κάνει κακή μαμά.

Το να πάρεις babysitter, να κοιμηθείς, να «πασάρεις» το μωρό στον άντρα σου ή να το βάλεις στο κρεβατάκι του, όμορφα και ωραία, για να έχεις ένα λεπτό για τον εαυτό σου, είναι μια χαρά. Η ψυχική σου υγεία είναι αυτό που μετράει. Το να φροντίσεις τον εαυτό σου είναι αυτό που μετράει. Παραμένεις άνθρωπος. Δεν χρειάζεται να εξαντληθείς για να είσαι καλή μαμά. Δεν χρειάζεται να χάσεις τον εαυτό σου.

Κανείς δεν καθαρίζει το σπίτι του κάθε μέρα. Κανείς δεν κάνει σεξ κάθε μέρα. Κανείς δεν τα έχει όλα σε τάξη και οργάνωση. Όλοι χάνουμε τη μπάλα. Ακόμα και η Μπέκι με τα ωραία μαλλιά.

Εγώ είχα μια καισαρική που δεν ήταν καθόλου εύκολη, έναν φυσιολογικό τοκετό που δεν ήταν καθόλου εύκολος. Έδωσα ξένο γάλα, θήλασα, πήρα μητρικό γάλα από άλλη γυναίκα –όλα ήθελαν σκληρή δουλειά. Όλα πήγαν καλά, κι όμως τα παιδιά μου συνεχίζουν να λένε κακές λέξεις τις χειρότερες στιγμές και να έχουν tantrums και να τρώνε από το πάτωμα. Και τα 3 παιδιά μου. Μην αυτομαστιγώνεστε.

Δεν έχω ξανατσακωθεί με τον άντρα μου τόσο πολύ όσο τώρα. Είμαστε δύο πλοία που ταξιδεύουν νύχτα. Αλλά θα συναντηθούμε ξανά, το υπόσχομαι.

Οπότε δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω με 3 παιδιά και δεν ξέρω πώς τα καταφέρνεις και εσύ με το 1, αλλά γεγονός είναι ότι ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ, και το κάνουμε και καλά.

Είσαι φοβερή. Παρά τα δάκρυα, τις λερωμένες πάνες, τα πρώτα βήματα, είσαι φοβερή. Μην το αμφισβητήσεις ποτέ αυτό, γιατί ούτε αυτά τα μικρά τερατάκια το αμφισβητούν ποτέ. Για εκείνα, είσαι υπέροχη. Για εκείνα, είσαι τα πάντα.