Καπραβέλος για θανάτους της 3χρονης Κατερίνας και του 7χρονου Μάριου στη Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι πιθανότερες αιτίες

Καπραβέλος για θανάτους παιδιών στη Θεσσαλονίκη: Οι πιθανότερες αιτίες

Ένα ακόμα παιδί έχασε ανεξήγητα τη ζωή του πριν από μερικές ώρες στην Θεσσαλονίκη, προκαλώντας θρήνο και γεννόντας νέα ερωτηματικά στους γονείς όλους του κόσμου που ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβαίνει.

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, εκφράζοντας την άποψή του για τα αίτια που οδήγησαν τον 7χρονο Μάριο και την 3χρονη Κατερίνα στον θάνατο.

“Σύνδρομο έπειτα από λοίμωξη με κορονοϊό και νόσος λεγεωνάριων;”

«Διερευνώνται οι θάνατοι και του 7χρονου και του 3χρονου που έφυγαν από αιφνίδιο θάνατο. Προφανώς είναι κάποια λοίμωξη που κρύβεται από πίσω ή μία εγκεφαλίτιδα. Μέσα στα νοσοκομεία δε βλέπουμε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ξαφνικά μολύνονται και χάνουν τη ζωή τους. Όταν χάνεται ένα παιδί «χάνεται» ο ήλιος. Πίσω από έναν αιφνίδιο θάνατο κρύβονται πολλές λοιμώξεις, και λοιμώξεις από διάφορες νόσους. Οι περιπτώσεις ωστόσο αυτές είναι σπάνιες, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα ο μύκητας candida auris δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, απασχολεί τα νοσοκομεία και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

«Η μία περίπτωση, του 3χρονου, είναι ότι μπορεί να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Παρόλο που το παιδί δεν είχε μολυνθεί, είχαν περάσει οι γονείς του, και στον ορό του παιδιού βρέθηκαν αντισώματα του κορονοϊόυ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Για την περίπτωση του 7χρονου μίλησε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λοίμωξης με νόσο των λεγεωνάριων. Όπως είπε η νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο, μικρόβιο, που ζει μέσα σε στάσιμα νερά.

Ο χρόνος επώασης από τη στιγμή που ένα άτομο έρθει σε επαφή με το βακτήριο είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες και στην αρχή τα συμπτώματα θυμίζουν την γρίπη όπως την ξέρουμε, τόνισε ο παιδίατρος.

Η επιδείνωση είναι ραγδαία με πνευμονία και πολύ υψηλό πυρετό και διάρροιες, ενώ απαιτείται κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή για την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Ανδρέου τόνισε πως δεν είναι εύκολο να υποψιαστούν οι γιατροί ότι ευθύνεται το συγκεκριμένο βακτήριο ακόμα και όταν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο και εξήγησε πως τα δείγματα πρέπει να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Διαβάστε ακόμα:

Τα επεισόδια και οι σπασμοί της Τζωρτζίνας “δείχνουν” ασφυξία – Αίτημα εκταφής της 9χρονης

Απολογία Αναγνωστοπούλου: “Έβαλα τη Λυδία δίπλα στη νεκρή Καρολάιν για να ….”

Θάνατος 3χρονης Kατερίνας: Τα πρώτα στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο – Γιατί “έφυγε” το αγγελούδι