Καθ. Τσιόδρας: Γιατί μένουν ανοιχτά τα Δημοτικά και όχι τα Γυμνάσια και Λύκεια – Τα δεδομένα της πανδημίας στα παιδιά

Έπειτα από μία άκρως αναλυτική εισήγηση ως προς την επιδημιολογική πορεία του ιού, και αφού ο καθηγητής κ. Τσιόδρας εξήγησε, ότι “η επιδημιολογία του είναι αντίστοιχη με αυτήν της γρίπης, αλλά σε έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό” και πως “Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσες πνευμονίες, Νοέμβριο μήνα”, ο ίδιος αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο πώς επηρεάζονται από αυτόν τα παιδιά.

Όπως, λοιπόν, ο ίδιος είπε, τα σχολεία στις στις ηλικίες του Δημοτικού προτάθηκαν να μείνουν ανοιχτά, αφού “στις ηλικίες αυτές η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πολύ μικρή”. Συμπλήρωσε πάντως, ότι με το πέρας των μέτρων “πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία και η εκπαιδευτική μάθηση” και μετά όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες.

Πριν από αυτό, μάλιστα, ο καθηγητής παρουσίασε και έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει τις ηλικίες που διαγνώστηκαν θετικές στον ιό τις τελευταίες ημέρες, στον οποίον γίνεται εμφανές ότι το ποσοστό στα παιδιά Δημοτικού είναι εξαιρετικά μικρό:

Σε ερώτημα δημοσιογράφου, ως προς το γιατί τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κλείνουν, ενώ τα Δημοτικά παραμένουν ανοιχτά, ο μεν κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα σχολεία πρέπει να κλείνουν τελευταία και ότι η μετάδοση λόγω κοινωνικής ζωής είναι μεγαλύτερη στα μεγαλύτερα παιδιά και μικρότερη στα παιδιά Δημοτικού, ενώ είναι γίνεται πολύ καλύτερη η τηλεκπαίδευση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο δε κ. Τσιόδρας είπε: “Είναι τεράστιες οι συνέπειες της διακοπής της εκπαίδευσης στα παιδιά μας και γι’αυτό η επιτροπή διχάστηκε ως προς το τι θα έπρεπε να γίνει με τα σχολεία και καταλήξαμε υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων στο Δημοτικό, όχι επειδή έχουμε μεγάλη διασπορά στο μαθητικό περιβάλλον -δεν έχουμε- αλλά για να περιορίσουμε τη μετάδοση. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την μεταδοτικότητα στην κοινότητα, ειδικά μετά τις ηλικίες των 10-12 ετών, επειδή έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή”.

Πρόσθεσε πάντως, ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε κρούσματα στο Δημοτικό. Και στις ΜΕΘ θα δούμε παιδιά με προϋπάρχοντα νοσήματα. Τα δεδομένα στην Ελλάδα, όμως, είναι καλά και παραμένουν καλά και τα παιδιά θα επανέλθουν σύντομα στις τάξεις.”

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Στην τοποθέτησή του για τον ερώτημα της διάκρισης λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας από την Δευτεροβάθμια που επιλέχθηκε η λύση της τηλεκπαίδευσης ο πρωθυπουργός  απάντησε ότι “Είχαμε πει ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε ένα lockdown και τα πρώτα που θα ανοίξουν μόλις αυτό αρθεί.

«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».

«Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία