Κάθε Τρίτη απόγευμα, ο Μανώλης Σφακιανάκης μιλά στους γονείς μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων

Την σημερινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που θέτει σαν πρόταγμα την ασφαλή χρήση του  διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, επέλεξε το  CSI Institute (Cyber Security International Institute), το Ινστιτούτο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Μανώλης Σφακιανάκης για να ανακοινώσει την έναρξη της Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων. Μια σπουδαία πρωτοβουλία που στοχεύει να ενημερώσει ορθά και έγκυρα όλους τους γονείς για τους ψηφιακούς κινδύνουν που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε και ο κ. Σφακιανάκης μέσω του εν λόγω εγχειρήματος ένα πανάκριβο προϊόν παρέχεται δωρεάν.

Η νέα δράση του CSII  στηρίζεται από την WIND και τον ANT1 και πραγματοποιείται διαδικτυακά με τη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας BlackBoard Collaborate που διατίθεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της COSMOLEARN.

To Infokids.gr δεν θα μπορούσε να λείψει από την παρουσίαση αυτού του τόσο σπουδαίου εγχειρήματος που αποσκοπά στο να δώσει στους γονείς εύκολα, γρήγορα και το κυριότερο δωρεάν.όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαδικτυακές κρίσεις που προκύπτουν σε σχέση με τη χρήση του internet από τα παιδιά τους.

Τι είναι η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων

Πρόκειται ένα καινοτόμο και άκρως πρωτοποριακό εγχείρημα διαδικτυακής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για γονείς που αξίζει να αγκαλιάσει όλη η κοινωνία. Μέσω του δωρεάν 8ωρου διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος, κάθε Τρίτη από τις 19:00 – 21:00, σε πραγματικό χρόνο ο Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α. Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής, αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi , μαζί με ομάδα καταρτισμένων εισηγητών, (κα Βέρα Αθανασίου, Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και  κ. Γιάννης Μακρυπούλιας, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, πρώην αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) θα ενημερώνουν γονείς για τα θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.

«Είναι η πρώτη Ακαδημία στην οποία ο γονιός έχει τη δυνατότητα όταν τελειώνει τη δουλειά του να μπορεί να κάθεται στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση κι εγώ με τους συνεργάτες μου να παρέχουμε εκπαίδευση για το Διαδίκτυο, για τους κινδύνους και την ασφάλεια, τόσο σε θέματα τεχνικά. όσο και σε θέματα ψυχολογίας. Ο λόγος που γίνεται αυτή η Ακαδημία είναι για μπορούν οι γονείς να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα να μπορούν να συζητούν μαζί με τα παιδιά τους τα θέματα που τα απασχολούν. Οι γονείς οφείλουν να είναι γνώστες  του Διαδικτύου» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.

« Το πρόγραμμα έχει ήδη μεγάλη απήχηση. Έχουμε γύρω στις 2.500 συμμετοχές και έχει ξεκινήσει εκπαίδευση σε οικογένειες από περιοχές της Αθήνας, του δήμου Φυλής, Καισαριανής, καθώς και εκτός Αττικής, όπως η Σκιάθος. Σκοπός και στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας, ΑΝΤ1 και WIND, να ακουστούμε ακόμη περισσότερο καθώς και να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, μέσω της διαδικτυακής μας πλατφόρμας, που διατίθεται από την Cosmolearn». τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Γιατί πρέπει όλοι οι γονείς να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάρια

Η ψηφιακή διαπαιδαγώγηση των γονέων είναι προεξάρχουσα ανάγκη τη σημερινή εποχή καθώς η άγνοια και η ημιμάθεια σε θέματα διαδικτύου είναι επικίνδυνη. Όπως τόνισε επανειλλημένα ο κ. Σφακιανάκης  οι γονείς πρέπει είναι να είναι κοντά στα παιδιά τους όταν είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Να συμμετέχουν, να μοιράζονται με τα παιδιά τους εικόνες κι εμπειρίες, διότι όταν το παιδί είναι απόμακρο από το γονιό και πέσει σε παγίδα του Διαδικτύου δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το περιστατικό.

Τι θα διδαχθούν οι γονείς

Η “ύλη” των δωρεάν σεμιναρίων θα γίνεται μέσα από διαδραστικά παραδείγματα και τρόπο εύληπτο και κατανοητό για όλους τους γονείς και η θεματολογία θα άπτεται στα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, τα νέα φαινόμενα εγκληματικότητας, τα Social Media, αλλά και επίσης καταστάσεις με τις οποίες το παιδί και ο έφηβος έρχονται αντιμέτωποι, λόγω επικίνδυνων διαδικτυακών συμπεριφορών που μπορεί να επιδεικνύουν. Ταυτόχρονα θα δοθούν τα εφόδια και οι πρακτικές λύσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε οι γονείς να είναι σε θέση να συμπορεύονται και να επικοινωνούν με τα παιδιά και να τα εκπαιδεύουν ως προς την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.  Τα μαθήματα θα γίνονται 4 φορές το μήνα online, μέσα από την Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Blackboard που εξασφαλίζει απλότητα τόσο στη χρήση όσο και στη σύνδεση, ακόμα και σε γονείς που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις από υπολογιστές.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή στη Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων

Η Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων ξεκινά την προσεχή Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου με την εκπαίδευση γονέων από επιλεγμένα σχολεία του Δήμου Φυλής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Καισαριανής, του Δήμου Σκιάθου, του Δήμου Λουτρακίου και των Κολλεγίων. Σε πρώτο στάδιο θα καλύπτει την εκπαίδευση 500 γονέων με τους μελλοντικούς στόχους να κάνουν λόγο και για μέχρι 10.000 γονείς που θα εκπαιδεύονται ταυτόχρονα. Για να παρακολουθήσει κάποιος την Ακαδημία Γονέων θα πρέπει απλά να δηλώσει συμμετοχή είτε μέσα από το CSI Institute, είτε μέσα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στον οποίο ανήκει μέσω του σχολείου που φοιτούν τα παιδιά του. Εν συνεχεία οι γονείς που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον θα λαμβάνουν ένα email με χρηστικές πληροφορίες και έναν οδηγό χρήσης της πλατφόρμας. Αν επιθυμούν και συμφωνούν να συμμετάσχουν στα 4 μαθήματα της Ψηφιακής Ακαδημίας τότε λαμβάνουν ένα δεύτερο email με προσωποποιημένη πρόσκληση όπου περιλαμβάνεται το link του σεμιναρίου όπου ο γονιός απαιτείται να ανοίξει 5′ πριν την έναρξη του σεμιναρίου ώστε να συνδεθεί με την πλατφόρμα Blackboard και να παρακολουθήσει το μάθημα. Οι γονείς καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους είτε προφορικά είτε μέσω του chat που διαθέτει η πλατφόρμα και εν συνεχεία να λάβουν τη σχετική απάντηση. Τέλος, σε όλους τους γονείς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης της Ψηφιακής Ακαδημίας Γονέων.