Καθηγήτρια Επιδημιολογίας: “Kίνδυνος, με άγνωστο μέγεθος το άνοιγμα των σχολείων – Βullying στους μαθητές λόγω μάσκας;”

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο OPEN δήλωσε τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των σχολείων “Ιατρικά είναι ένας κίνδυνος του οποίου δεν ξέρουμε το μέγεθος” τονίζοντας παράλληλα ότι το μάθημα για τα παιδιά θα είναι μόλις 10 μέρες.

Ειδικότερα, η κα Λινού ανέφερε ότι «Τα υπόλοιπα κράτη ανοίγουν ξανά τα σχολεία τους ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις. Κι αυτό γιατί, μελέτες που δεν έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν ότι παιδιά μέχρι 10 ετών δεν μεταδίδουν τη νόσο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν για τους προηγούμενους ιούς του SARS κι όχι για τον Covid-19. Εκτιμώ τον κύριο Τσιόδρα, ήταν μαθητής μου, έχω παρακολουθήσει την πορεία του, δεν τον αμφισβητώ, αλλά στην επιστήμη, πρέπει να συζητάμε. Ιατρικά είναι ένας κίνδυνος, που δεν ξέρουμε το μέγεθός του», πρόσθεσε.

“Μάσκα για όλους τους μαθητές ή για κανέναν”

Όπως τόνισε η κα Λινού ζήτημα τίθεται και με τη προαιρετική χρήση μάσκας από τους μαθητές.

«Η προαιρετική χρήση της μάσκας, μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις bullying» είπε κι αναρωτήθηκε αν θα είναι δακτυλοδεικτούμενοι αυτοί που τους φορούν εντός αιθουσών ή αυτοί που δεν τις φορούν και ξεκαθάρισε «υποχρεωτική για όλους ή για κανέναν. Η ισορροπία κάθε τμήματος είναι περίεργη».

Ο δάσκαλος θα φοράει μάσκα και τα παιδιά όχι;

Τέλος, αναφορικά με τη χρήση της μάσκας είπε: «Έχει μπερδευτεί κι έχει κουραστεί ο κόσμος. Αν είχαμε μια ιδανική συνθήκη, δηλαδή να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Δεν θα υπάρχει συνωστισμός, αν όλα τα παιδιά πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι όταν υπάρχουν δύο βρύσες στα προαύλια και δεν ξέρω πόσοι νιπτήρες στις τουαλέτες; Εκεί μπαίνει η μάσκα να προστατεύσει. Οι εκπαιδευτικοί θα φοράνε; Ο δάσκαλος θα φοράει μάσκα και τα παιδιά όχι; Καταλαβαίνουμε τι θα γίνει μέσα στην τάξη;».

 «Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη για το αν τα παιδιά μεταδίδουν ή όχι τον κορωνοϊό»

Μάλιστα, είπε ότι με βάση αυτά που ξέρει και αυτά που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, επιστημονική απόφαση με μελέτες δημοσιευμένες, δεν υπάρχει, που πραγματικά να δείχνει αν τα παιδιά μεταδίδουν ή δεν μεταδίδουν τον ιό.

«Από εκεί και πέρα, η απόφαση είναι εν μέρει επιστημονική γνώση και εν μέρει πολιτική με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Επομένως, πρέπει από εκεί και πέρα να επιλέξεις μεταξύ δύο πραγμάτων, ή να εξασφαλίζεις πλήρως την ασφάλεια στα σχολεία κατά το δυνατόν και με περισσότερα μέτρα προστασίας ή να επιλέγεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», είπε.