Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας αναφορικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του infokids: “Οι γονείς να εμπιστευτούν τους ειδικούς”

Οι γονείς πρέπει να εμπιστευτούν τους ειδικούς για τον κορωνοϊό και να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.
Η Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, («Αττικόν») μάς μιλά για το θέμα της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο με αφορμή τη μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήγαγε τις τελευταίες μέρες το infokids.gr.

Μάλιστα, μας τονίζει ότι “η απόφαση να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο έγινε μετά από εξαιρετικά προσεκτική εξέταση όλων των δεδομένων αλλά και σοβαρή σκέψη συνυπολογίζοντας την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους”.

κ. Παπαευαγγέλου, τα παιδιά όντως κολλάνε πιο δύσκολα, αλλά και μεταδίδουν τον νέο κορωνοϊό πιο δύσκολα;

Η COVID-19 λοίμωξη είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Δεδομένα από τη Κίνα επιβεβαιώνουν ότι στα παιδιά η νόσος είναι ηπιότερη σε σχέση με τους ενήλικες, τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερες μέρες ενώ <5% των παιδιών που νοσούν έχουν σοβαρή νόσο που χρειάζεται νοσηλεία. Δεδομένα από τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 18.000 κρούσματα σε παιδιά < 18 ετών, δείχνουν ότι μόλις 5.7% των παιδιών με COVID-19 νοσηλεύτηκαν. Τέλος, πρόσφατα δεδομένα από την γειτονική μας Ιταλία δείχνουν ότι τα παιδιά απετέλεσαν μόλις το 1% των κρουσμάτων ενώ 11% αυτών χρειάστηκε νοσηλεία. Παρόλο που κάθε θάνατος σε παιδί δημιουργεί δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση, η θνητότητα στα παιδιά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα από Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Πείτε μας, τι στοιχεία υπάρχουν για παιδιά που νοσηλεύονται στην Ελλάδα με κορωνοϊό; Σε ποια νοσοκομεία; Υπάρχουν παιδιά σε ΜΕΘ;

Στην Ελλάδα τα παιδιά <18 ετών αφορούν στο 4.2% των διαγνωσθέντων περιστατικών (συνολικά 102 παιδιά μέχρι 2/5/2020), ενώ πολύ λίγα παιδιά (περίπου 10) χρειάστηκαν νοσηλεία, κυρίως βρέφη. Μόνο ένα παιδί με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, διασωληνώθηκε και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ.

Σε δημοσκόπηση του Infokids.gr με δείγμα 3.000 απαντήσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών μαθητών Δημοτικού δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό γονιών ομολογεί, ότι θα τα στείλει στο σχολείο όταν ανοίξει. Πιστεύετε ότι η τήρηση των μέτρων υγιεινής από τα παιδιά και τα σχολεία είναι αρκετά στην παρούσα φάση; Πότε η οικογένεια δεν θα στείλει το παιδί στο σχολείο;

Mε βάση τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα για τη λοίμωξη COVID-19, οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τους ειδικούς και να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας. Η απόφαση να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο έγινε μετά από εξαιρετικά προσεκτική εξέταση όλων των δεδομένων αλλά και σοβαρή σκέψη συνυπολογίζοντας την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την ανάγκη των παιδιών για εκπαίδευση και επιστροφή στη κανονικότητα. Ιδιαίτερα τονίζεται η σημασία της τήρησης των μέτρων της υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα και της διατήρησης της απαραίτητης απόστασης. Η προαιρετική χρήση μάσκας επελέγη με το σκεπτικό ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να δημιουργήσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας ενώ η κακή χρήση έχει περισσότερους κινδύνους. Ο ΕΟΔΥ συνέταξε πολύ λεπτομερείς οδηγίες, σε  έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προς γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων. Οι οδηγίες αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση για τη νόσο COVID-19, τη προσφορά απλών οδηγιών για την απαραίτητη  τροποποίηση της συμπεριφοράς όλων μας, αλλά και τη ψυχολογική στήριξη όλων και κυρίως των εφήβων για την αντιμετώπιση του φόβου και άγχους για τη νόσο. Μόνο παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ή παιδιά που στο σπίτι τους διαμένει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να απέχουν από το σχολείο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση μέσω της επιδημιολογικής επιτήρησης, επανεξετάζουν τα δεδομένα καθημερινά ενώ έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι η επιστροφή των παιδιών του Δημοτικού θα αποφασιστεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 10-15 ημερών εφόσον τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ένα παιδί με ολική έλλειψη ενζύμου G6PD θεωρείται ότι ανήκει στις ευπαθείς ομάδες; Αν νοσήσει από covid 19, υπάρχει κάποια θεραπεία που ενδείκνυται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να πάρει χλωροκίνη;

Όχι! Απλά τα άτομα με ολική έλλειψη ενζύμου G6PD δεν μπορούν να λάβουν χλωροκίνη. Τα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζονται με συμπτωματική αγωγή δηλαδή με απλή χορήγηση οξυγόνου ενώ σπάνια χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Αν πάντως χρειαστεί υπάρχουν εναλλακτικές.