Κεραμέως: “Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία δεν θα εντοπίζαμε τα κρούσματα” – Η τηλεκπαίδευση πάντα διαθέσιμη

Κεραμέως: "Προτεραιότητα να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά" - Τέλος στο 50+1;

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τοποθετήθηκε για μια σειρά θεμάτων που άπτονται της εκπαιδευτικής επικαιρότητας και απασχολούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σε χθεσινές της δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε απαντήσεις για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω των self test, την ανησυχία για ευρεία διασπορά της πανδημίας στα σχολεία, την τηλεκπαίδευση και πήρε θέση για την έντονη κριτική που της ασκείται για την μη παράταση των διακοπών.

Στα σχολεία έγινε ο μεγαλύτερος έλεγχος που έγινε ποτέ στη χώρα από την πανδημία

«Τα σχολεία άνοιξαν με περισσότερα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα που αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών», είπε η Υπ. Παιδείας, που τόνισε πως «έγινε χθες ο μεγαλύτερος έλεγχος που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας».

Αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα εντοπίζαμε τα 15.500 κρούσματα

Όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, «εντοπίστηκαν 15.500 εν δυνάμει κρούσματα και εκεί μπορεί αν δει κανείς την σημασία της λειτουργίας των σχολείων και για υγειονομικούς λόγους, διότι αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, δεν θα είχαμε εντοπίσει αυτά τα κρούσματα».

Γιατί δεν δόθηκε παράταση στις διακοπές των μαθητών

Απαντώντας στην αντιπολίτευση και σε εκκλήσεις από ορισμένους επιστήμονες, που ζητούσαν να δοθεί αναβολή στο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες, η Υπ. Παιδείας απάντησε πως «η κάθε απόφαση που παίρνουμε ζυγίζεται πολύ και συζητείται με την Επιτροπή των Ειδικών. Αν δεν είχαμε ανοίξει σήμερα, θα είχαμε αυτά τα 15.500 κρούσματα που δεν θα τα ξέραμε; Θα είχαν επαφές με πόσα άτομα το καθένα και θα είχαν διασπείρει ακόμη περισσότερο τον ιό».

Έρχονται 5.000 προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όσων εκπαιδευτικών νοσούν

Για τα κενά στα σχολεία από εκπαιδευτικούς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, η Υπ. Παιδείας είπε πως «ήδη ανακοινώθηκαν άμεσα 5.000 προσλήψεις για να στηριχθεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει».

Σε αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου πως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και μέριμνα για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2008, που έκτοτε παραμένουν αδιόριστοι, η κ. Κεραμέως είπε πως έχει κριθεί νομικά το ζήτημα και έχουν δρομολογηθεί οι όποιες εξελίξεις μπορούν να υπάρξουν.

Μακρή: "Είμαστε πανέτοιμοι για την τηλεκπαίδευση" - Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο

Είναι διαθέσιμη η τηλεκπαίδευση;

Σχετικά με την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης, η Υπ. Παιδείας υπογράμμισε πως «η τηλεκπαίδευση γίνεται ήδη οποτεδήποτε ένα τμήμα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία του. Είχε γίνει στο παρελθόν, ίσως να ξαναγίνει (σημ: λόγω κορωνοϊού) ή στην Φλώρινα που έγινε ο σεισμός άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τηλεκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση».

Προτεραιότητα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας

Συμπλήρωσε πως «απόλυτη προτεραιότητα μας είναι τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας και με το πολύτιμο εργαλείο των self test, που δείχνει και πως τα σχολεία μας δρουν και συμβάλλουν και στο υγειονομικό κομμάτι».

Κλείνοντας, η Υπουργός Παιδείας είπε  πως «σήμερα ακόμη δεν έχουν κλείσει τμήματα, αύριο θα ξέρουμε αν θα κλείσουν (σημ: απο τα self test που θα δηλωθούν σήμερα)».

Διαβάστε επίσης:

Όταν σου λένε ότι «δεν μπορείς, δεν κάνεις», μην παρατάς τα όνειρά σου

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά αύριο (11/1) για την ασφάλεια των μαθητών

Συγκινούν οι γονείς της 14χρονης Κέλλυς που “έφυγε” από κορωνοϊό – “Κοριτσάκι μας…”