Κεραμέως: “Αν εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο θα υπάρξει πρόβλημα με το ολοήμερο” – Εκ περιτροπής διδασκαλία ή τηλεκπαίδευση αν χρειαστεί

Σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας αναφορικά με τις καταλήψεις αλλά και το ζήτημα λειτουργίας των σχολείων εν μέσω κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τι είπε για τα κρούσματα  κορωνοϊού στα σχολεία και την τήρηση των μέτρων προστασίας από την σχολική κοινότητα

Όπως είπε η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί», υπογραμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είναι κλειστό το 0.2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα».

Σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία και πότε κάποιος μαθητής μπαίνει σε καραντίνα η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και για την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Τι θα γίνει με τις καταλήψεις

Αναφορικά με το ζήτημα των καταλήψεων που πλέον ξεπερνούν τις 700 σε όλη την χώρα και διαρκώς αυξάνονται, η υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει το φαινόμενο, όμως τα περισσότερα σχολεία είναι ανοιχτά και υπογράμμισε ότι «ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλο την εκπαίδευση. Ακούμε αιτήματα άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Λίγες οι περιπτώσεις με 25 μαθητές ανά τάξη – Ο μέσος όρος είναι 20

Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι περιπτώσεις που μαθητές σε τμήμα είναι 25 είναι ελάχιστες. Ο μέσος όρος είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στα αστικά κέντρα» και σημείωσε ότι ήταν «ομόφωνη η εισήγηση των ειδικών για να ανοίξουν τα σχολεία, όπως ήταν και όχι με εκ περιτροπής διδασκαλία».

Θα ισχύσει τελικά κυλιόμενο ωράριο στα σχολεία;

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη όπου  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στα σχολεία η υπουργός απάντησε ότι αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, τόνισε ότι «αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση».

Τόνισε ότι «δεν είναι λύση να πεις «κλείνω τα σχολεία» και είπε πως «προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες κάθε περιοχής. Αν μας υποδείξουν οι ειδικοί είτε θα αυστηροποιήσουμε τα μέτρα είτε θα τα χαλαρώσουμε».