Κεραμέως για τη συνεργασία αμερικανικών – ελληνικών ΑΕΙ: "Φοιτητές μας θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα"
 • Κεραμέως για τη συνεργασία αμερικανικών – ελληνικών ΑΕΙ: “Φοιτητές μας θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα”

  Την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα ανακοίνωσε  ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Lee Bollinger, στο πλαίσιο της επίσκεψης εκπροσώπων από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης/Pharos Summit 2022: Greek-US Collaboration in Higher Education».

  Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.

  Πρόκειται για επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και ανακοινώνεται σήμερα, πρώτη ημέρα της αποστολής 30 αμερικανικών ΑΕΙ στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως ήδη από το 2019 για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ.

  Νίκη Κεραμέως: Με αυτά τα μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

  Κεραμέως για τη συνεργασία αμερικανικών – ελληνικών ΑΕΙ: Φοιτητές μας θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα

  Σειρά προνομίων για τους Έλληνες φοιτητές τους καθηγητές, και τα ελληνικά πανεπιστήμια φέρνει η στενή συνεργασία ελληνικών με φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια τόνισε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας μάλιστα ότι Έλληνες φοιτητές θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για σπουδές, επί αρκετούς μήνες, χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα.

  Στον απόηχο της ανακοίνωσης από τo αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, της ίδρυσης διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην Αθήνα το 2023 η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι: «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Χάρβαρντ, το Κολούμπια, το Τζονς Χόπκινς για να συνεργαστούν με τα δικά μας. Πχ. φανταστείτε κορυφαίο ελληνικό ΑΕΙ, οι φοιτητές μας θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ξένο πανεπιστήμιο στην Αμερική χωρίς δίδακτρα, δηλαδή κάτι τελείως απλησίαστο στους φοιτητές γίνεται απτό. Μπορεί να πλησιάζουν και τα 70.000 δολάρια το χρόνο τα δίδακτρα στην Αμερική» εξήγησε  η υπουργός Παιδείας.

  «Όταν λέμε συνεργασίες μιλάμε για διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, καλοκαιρινά προγράμματα, χειμερινά προγράμματα αγγλόφωνα προγράμματα. Οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.  Υπάρχουν πολλές συνεργασίες όπως του Τζονς Χόπκινς με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για το Αλτσχάιμερ. Τα πανεπιστήμιά μας διεκδικούν πια μια πιο υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις» είπε.

  Ακόμα, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «με το άρθρο 16 δείτε πόσο έχουν αυξηθεί τα αγγλόφωνα προγράμματα, η χώρα μας έχει δύο αγγλόφωνες ιατρικές. Η αγγλόφωνη ιατρική που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο από την πρώτη φουρνιά φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πάρει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει καλύτερα ΑΕΙ, καλύτερες υποδομές, καλύτερος εξοπλισμός για τους φοιτητές και τους καθηγητές». Συστήνεται, συνέχισε η Νίκη Κεραμέως, κοινό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα μεταξύ κορυφαίου πανεπιστημίου της Αμερικής και κορυφαίου πανεπιστημίου της Ελλάδας, δηλαδή συνεργασία των Ελλήνων φοιτητών με τους καλύτερους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από τις ΗΠΑ.

  Τριάντα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν υπογράψει επίσημα το πρόγραμμα διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας με την Ελλάδα

  Μητσοτάκης- Τσούνης

  «Είμαι ευγνώμων για την στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο Πρέσβης Τσούνης στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο Pharos Summit 2022. Τόνισε επίσης πως «η Σύνοδος αυτή είναι το επιστέγασμα του έργου των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προαγωγή των δεσμών μεταξύ των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ για τους κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους και το κοινό όραμα για την εκπαίδευση».

  Αναφερόμενος στην ιστορική αξία του ελληνικού πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο, ο πρέσβης είπε πως «οφείλουμε στην αρχαία Ελλάδα τόσα πολλά και απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Όπως μας δίδαξαν και οι αρχαίοι, οι σοφοί άνθρωποι σπέρνουν καρπούς ακόμα και αν οι ίδιοι δεν θα είναι εκεί όταν φυτρώσουν. Αυτό που γίνεται σήμερα θα ωφελήσει πολλές γενιές στο μέλλον».

  Κάνοντας αναφορά στο μακρινό ορίζοντα και τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας, ο πρέσβης Τσούνης δήλωσε συγκινημένος: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που θα έχουν μια μέρα τα παιδιά, τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου και που θα είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη που εγγυάται αυτή εδώ η Σύνοδος. Εκ μέρους της οικογένειας Τσούνη σας ευχαριστώ». 

  Πρέσβης Τσούνης για τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό θαύμα

  Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει εργαστεί σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Είμαστε περήφανοι που θα είμαστε ο νούμερο 1 εταίρος της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ η Σύνοδος αυτή παγιώνει τη συνεργασία μας».

  Σύμφωνα με τη δήλωση του Πρέσβη «για την αμερικανική κυβέρνηση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί προτεραιότητα. Η διμερής σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. Είμαι περήφανος που η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις ΗΠΑ για να δοθεί σάρκα και οστά σε ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά έργα». 

  «Οι χώρες μας μοιράζονται δημοκρατικές αξίες στο θέμα της εκπαίδευσης, της δημοκρατίας, την κοινωνική ευημερία και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η Σύνοδος αυτή ενισχύει την προσπάθεια για την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών. Σήμερα γράφουμε ιστορία».

  Ο Πρέσβης δεν παρέλειψε να τονίσει τη συνεισφορά του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά της Υπουργού κας Κεραμέως λέγοντας πως «τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πείσμα της Υπουργού Κεραμέως που κατάφερε να φέρει 30 αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας».

  «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά έχει να κάνει με το πνεύμα της ηγεσίας. Εκτός των άλλων, σήμερα η Ελλάδα είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς η χώρα είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Πρέσβης τονίζοντας και την γεωστρατηγική σημασία της χώρας για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

  Κλείνοντας, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στον καθοριστικό και διακριτικό ρόλο και τη συμβολή της συζύγου του Πρωθυπουργού Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. «Το ξέρω πως δεν της αποδίδονται πάντα τα εύσημα που αξίζει αλλά γνωρίζω από πρώτο χέρι πως πολλές από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν σήμερα έγιναν χάρη στην προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας, της Μαρέβας Μητσοτάκη. Και θα ήθελα να την ευχαριστήσω προσωπικά που είναι φάρος και μια θετική δύναμη σε αυτή την χώρα».

  Διαβάστε επίσης:

  Μωρό γεννήθηκε με 8 έμβρυα στο στομάχι του – Μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση

  Ελένη Πετρουλάκη: «Οι 4 κόρες μου είναι στην εφηβεία και είναι επικριτικές μαζί μου»

  Συνελήφθη 57χρονος που παρενόχλησε σεξουαλικά δύο ανήλικες στο κέντρο της Αθήνας

 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  Μύλων 75 104 41 Αθήνα
  210 5121893 | 6981 090029

  τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  news@infokids.gr

  για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

  Εγγραφή στο Newsletter

 • ESPA