Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τη μαγεία της τέχνης της φωτογραφίας σε μια σειρά εργαστηρίων από το «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»

Η πολιτιστική πρωτοβουλία «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» επιστρέφει μετά τη μελωδική βραδιά στις Κάμπονες και η δημιουργός της, Μαρία Πολυκρέτη, διοργανώνει φωτογραφικό εργαστήριο για τους εφήβους του νησιού με τίτλο «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab». Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Athens Photo World και της πολύ έμπειρης και καταξιωμένης
ομάδας συνεργατών του.

Η σειρά εργαστηρίων απευθύνεται στους μικρούς Ναξιώτες ηλικίας 13-18 ετών και θα πραγματοποιείται ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023 στην αίθουσα του Naxos Resort.

Οι έφηβοι μυούνται στα μυστικά της φωτογραφίας

Οι φωτογράφοι του Athens Photo World θα επισκεφθούν τη Νάξο και θα αναλάβουν να μυήσουν τα παιδιά στην τέχνη της φωτογραφίας με μια ιδιαίτερη προσέγγιση και διασκεδαστικό τρόπο. Με την καθοδήγησή τους, οι νέες και οι νέοι φωτογράφοι θα εκπαιδευτούν στην προσέγγιση του τοπίου, των ανθρώπων, των καθημερινών σκηνών και οποιουδήποτε άλλου θέματος τους προκαλεί περιέργεια, ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση.

Στόχος της δράσης είναι τα νέα παιδιά να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις για μια καθημερινή τους ενασχόληση, αλλά ταυτόχρονα και η φωτογραφική αποτύπωση του τόπου και της ζωής του νησιού μέσα από τη φρέσκια ματιά τους

Η εκπαίδευση θα γίνει είτε με τη χρήση της κάμερας των κινητών τηλεφώνων, είτε με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Θα αναφερθούν οι αρχές της φωτογραφικής τεχνικής καθώς και βασικές έννοιες όπως κάδρο, σύνθεση, οπτική γωνία, «αποφασιστική στιγμή». Επιπλέον, θα δοθούν απλές συμβουλές ψηφιακής επεξεργασίας της φωτογραφίας και θα γίνει απευθείας εξάσκηση τόσο με την
παρουσία του φωτογράφου στη Νάξο, όσο και διαδικτυακά με την αποστολή των φωτογραφιών για παρατηρήσεις και πιθανά σχόλια προς βελτίωση.

Στο τέλος του εξάμηνου εργαστηρίου, οι καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2023 πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Νάξο

Για τη νέα αυτή δράση της πρωτοβουλίας «Μια βραδιά κάτω από την ελιά», η Μαρία Πολυκρέτη τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι η Τέχνη «γιατρεύει» την ψυχή του ανθρώπου. Υπό αυτή την έννοια, δε μπορεί να είναι μια ενασχόληση ευκαιριακή, εποχική, περιστασιακή.

Όταν δημιουργήσαμε το “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” στόχος μας ήταν εξαρχής να έχει μια ουσιαστική και διαρκή παρουσία και προσφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού.

Ταυτόχρονα, θελήσαμε να απευθυνθούμε στο πιο πολύτιμο και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους μας, οι οποίοι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν σήμερα τις εικόνες-φωτογραφίες περισσότερο από ποτέ.

Αυτό το γεγονός καθιστά την εικόνα και την χρήση της από τα παιδιά μας, ως ένα πεδίο στο οποίο οφείλουμε ως ενήλικες και ως γονείς, να προσφέρουμε μια εκπαίδευση, μια καθοδήγηση η οποία θα κατευθύνει σε μια πιο υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη χρήση της εικόνας από την πλευρά των παιδιών μας.

Παράλληλα θεωρούμε ουσιαστικής σημασίας, να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης και ενασχόλησης σε εκείνα τα παιδιά που επιθυμούν να εκδηλώσουν τη δημιουργικότητα και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο μέσω της φωτογραφίας, διοργανώνοντας ένα εργαστήρι για εφήβους σε συνέργεια με τους καταξιωμένους επαγγελματίες της ομάδας του Athens Photo World, οι οποίοι συνεργάζονται και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον ίδιο σκοπό».

Πληροφορίες συμμετοχής

Η συμμετοχή στο «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab» είναι δωρεάν και απαιτείται αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον instagram λογαριασμό της δράσης @naxos_photolab.

Οι ημερομηνίες των workshops θα είναι

12 – 13 Νοεμβρίου 2022
10 – 11 Δεκεμβρίου 2022
7 – 8 Ιανουαρίου 2023
25 – 26 Φεβρουαρίου 2023
25 – 26 Μαρτίου 2023
8 – 9 Απριλίου 2023

Χορηγός του «Μια βραδιά κάτω από την ελιά – Photo Lab» είναι η Blue Star Ferries.

Διαβάστε επίσης:

“Τα Παραμύθια του Καραγκιόζη”: Το Θέατρο Σκιών της Οικογένειας Σπυρόπουλου για 4 παραστάσεις στο Σινέ Αβάνα (από 13/11)

Κεραμέως για τη συνεργασία αμερικανικών – ελληνικών ΑΕΙ: “Φοιτητές μας θα πηγαίνουν στις ΗΠΑ χωρίς δίδακτρα”

Μωρό γεννήθηκε με 8 έμβρυα στο στομάχι του – Μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση