«Κλείσε τα μάτια σου»: Όταν ο Πορτοκάλογλου έγραφε με την 7χρονη κόρη του το κομμάτι της ταινίας του Βούλγαρη

«Κλείσε τα μάτια σου»: Όταν ο Πορτοκάλογλου έγραφε με την 7χρονη κόρη του το κομμάτι της ταινίας του Βούλγαρη

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της ελληνικής μουσικής ερμηνευμένο από τις φωνές της Μελίνας Κανά και του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Είναι το τραγούδι «Κλείσε τα μάτια σου», το οποίο ακούγεται στην ταινία «Ακροπόλ» του σπουδαίου Παντελή Βούλγαρη. Αυτό το τραγούδι, το οποίο έχει συνθέσει και γράψει τους στίχους ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει μία πολύ γλυκιά ιστορία. 

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, η έμπνευση τού ήρθε από ένα παιχνίδι που του έκανε η 7χρονη τότε κόρη του. 

«Ήταν το ’94, που είχα αγοράσει έναν τζουρά προσπαθούσα να παίξω διάφορα τραγούδια, Τσιτσάνη και παίζοντας μου βγήκε μία πολύ ωραία μελωδία που θύμιζε πολύ Τσιτσάνη, είναι μεγάλη μου αγάπη ο Τσιτσάνης. Κι εκείνες τις μέρες τυχαίνει και με παίρνει τηλέφωνο ο Παντελής Βούλγαρης και μου λέει: Νίκο, ετοιμάζω μια ταινία και θέλω να μου γράψεις ένα τραγούδι λαϊκό, γιατί η ιστορία εκτυλίσσεται το 1950. Θέλω ένα λαϊκό τραγούδι για μία σκηνή μέσα σε ένα νυχτερινό κέντρο της εποχής. Λέω νομίζω κάτι έχω. Μου λέει θα έρθω από το σπίτι να τα πούμε. Έρχεται, του παίζω με τον τζουρά τη μελωδία και μου λέει αυτό είναι, τέλειο, ένα ζεϊμπέκικο. Ωραία, μια χαρά η μελωδία του λέω, στίχους δεν έχει. Εντάξει θα βρεις εσύ, μου λέει και φεύγει. Ήσυχος», είχε αναφέρει ο Νίκος Πορτοκάλογλου στην εκπομπή Stories του Mega.

«Εγώ πάλι δεν ήμουν καθόλου ήσυχος, γιατί παιδεύομαι πάρα πολύ. Άμα δεν ξεκινήσω από το στίχο και ξεκινήσω από την μελωδία, μετά είναι μαρτύριο να γράψω στίχους. Ξεκινάω 99% από μία ιδέα στιχουργική και αυτή μου δίνει την πρώτη σπίθα για να γράψω τη μουσική και να βάλω κι άλλους στίχους. Εδώ λοιπόν, είχα τη μελωδία και όπως είχα τον τζουρά και έπαιζα, μπαίνει μέσα η κόρη μου, που ήταν πιτσιρίκα τότε, ήταν 7 χρόνων, κάπου τόσο, με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Μου λέει: Μπαμπά, κλείσε τα μάτια!», συνέχισε.

Και κάπως έτσι τού ήρθε η έμπνευση!

Όσον αφορά την ταινία, η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1996. Κόβοντας 20.000 εισιτήρια πανελλαδικά, κατατάχθηκε στην 4η θέση ανάμεσα σε 15 ταινίες της ίδιας σεζόν. Απέσπασε το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ της Βαλένθια και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Καΐρου.

Ακούστε το τραγούδι από την επίμαχη σκηνή:

Διαβάστε επίσης:

Δήμος 3Β: Με τη συμμετοχή 260 μαθητών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο καθαρισμός της Αν.παραλίας Βάρκιζας από τη FairLife L.C.C.

Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 16χρονης Γεωργίας – 25χρονος την εξέδιδε – Πού εστιάζει η έρευνα για να εντοπιστεί

Αυτά τα φανταστικά προϊόντα είναι τα μόνα που χρειάζεσαι πραγματικά στις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές