Κλείσιμο των σχολείων: Σήμερα οι ανακοινώσεις Κεραμέως, Kικίλια και Θεοδωρικάκου

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία Δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνουν στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τι θα ανακοινωθεί για τη λειτουργία των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί το κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, με εξαίρεση τα σχολεία Ειδικής Αγωγής,  σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός των γονέων, και όχι γιατί υπάρχει θέμα υπερμετάδοσης στα σχολεία.

Τα όποια μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ενώ το υπουργείο  Εσωτερικών έχει εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους για τις άδειες ειδικού σκοπού των γονέων.

Γιατί πάρθηκε η απόφαση για κλείσιμο των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, εξήγησε στην ΕΡΤ πως παρότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση έπαιξε ρόλο η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Γιατί δεν κλείνουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Όπως συνέβη και στην ανακοίνωση του δεύτερου lockdown όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τα σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μην αναστείλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους και να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση αλλά να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους λέγοντας χαρακτηριστικά “Κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία», ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική για τους ίδιους λόγους.