Πόσους τρόπους και πόσες μορφές τέχνης μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διδάξει στα παιδιά για το περιβάλλον, την αξία του και την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή;
Απάντηση δεν υπάρχει γιατί τα μέσα είναι αμέτρητα και οι τρόποι σταματούν εκεί όπου σταματά η φαντασία – πουθενά!
Στο φετινό τέταρτο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Επίκεντρου της ActionAid «Παιχνίδι στο Κέντρο της Γης», 50 παιδιά έμαθαν και συζήτησαν για τις αλλαγές που έχουν συμβεί στον πλανήτη μας.
Μουσική, ζωγραφική, διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευές, παραμύθια, κυνήγι θησαυρού ήταν μερικές από τις φετινές βιωματικές δραστηριότητες που έφεραν τα παιδιά πιο κοντά στο περιβάλλον για να κατανοήσουν τη σημασία του και να μάθουν ενστικτωδώς να το υπερασπίζονται και να το προσέχουν. Από τον Κολωνό, όπου βρίσκεται το Επίκεντρο της ΑctionAid μέχρι το πάρκο Τρίτη και την Οργάνωση Γη που φιλοξένησε και φέτος το πρόγραμμα, οι μικρές μας φίλες και οι μικροί μας φίλοι ξεκινούσαν κάθε μέρα για 4 εβδομάδες για να περάσουν όπως είπε και η Αλεξάνδρα «την πιο όμορφη μέρα του κόσμου».
«Άκουσες; Έμαθες; Το κλίμα αλλάζει!» τραγουδούσαν στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού και αυτοσχεδιασμού παρασέρνοντας και τους ενήλικες. Ανά χείρας πήραν αναλογικές φωτογραφικές μηχανές – κανένα δεν γνώριζε τι είναι, συνηθισμένα στη χρήση της οθόνης – και αποτύπωσαν μέσα από τον φακό μια διαφορετική εικόνα της φύσης. Έλυσαν γρίφους και παρουσίασαν σε ένα ξεχωριστό συνέδριο φυτολογίας στους «πολλούς και καλούς δασκάλους» τους όσα δέντρα τους έκαναν εντύπωση.
Με την φοίτησή τους στην Σχολή Εξερευνητών ανακάλυψαν φυτά και σπόρους που δεν είχαν ξαναδεί. «Μα τι περίεργο;!» και πόσος ενθουσιασμός για όλο το πράσινο που τα περιτριγύριζε. Βραβείο με διαφορά φέτος στο ταπεινό γαιδουράγκαθο που κέρδισε το ενδιαφέρον τους και την «περίεργη» ξυλαγγουριά. Κι ενώ ο Μάριος μάθαινε για τη βιολογία, άλλα παιδιά ζωγράφιζαν αμπέλια και λουλούδια στα βήματα του ιμπρεσιονισμού, μαθαίνοντας να φροντίζουν με το πινέλο τους να ανθίσουν όλα και να γεμίσουν χρώματα. Παράλληλα, ο Αντώνης πιο προβληματισμένος σκεφτόταν δυνατά πως «όλα στην αρχή ήταν μια χαρά, μέχρι που δημιουργήθηκε αυτή η πολύ κακή τρύπα με το όζον», σίγουρος ότι αν είχε στα χέρια του τη γη θα τη φρόντιζε πολύ καλύτερα από τους μεγάλους.
Τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε επιστήμονες και μίλησαν για τη ροή του νερού. Ανακάλυψαν μόνοι τους μέσα από ερωτήσεις και δοκιμασίες δράσης πώς να μειώσουν την κατανάλωσή του, πώς να επαναχρησιμοποιούν υλικά και προϊόντα και πώς μπορούν να ανακόψουν την κλιματική αλλαγή μέσα από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Ακόμα, μίλησαν για την τέχνη της γραφής και ως άλλοι συγγραφείς συμπλήρωσαν το παραμύθι δίχως τέλος για τον κόσμο. Και γράφοντας λίγα μάς είπαν πολλά…«;ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε ένας ιός και τότε οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν είναι ανώτεροι από τη φύση. Και τότε ο άνθρωπος άρχισε να συνεργάζεται με τα άλλα πλάσματα της φύσης κι όλοι ξανά ενώθηκαν και γίναν όλοι ένα. Τέλος!».
To καλοκαιρινό πρόγραμμα του Επίκεντρου της ActionAid προσφέρεται δωρεάν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Μάθετε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για μικρούς και μεγάλους, του Επίκεντρου της ActionAid στο epikentro.actionaid.org.
Photo credits: Panagiotis Mentzinis/ΑctionAid