Κορονοϊός: Nα τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης – Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες

Πολλά και σημαντικά στοιχεία για τον κορονoϊό και την εξάπλωσή του ειπώθηκαν στην ενημέρωση του κ. Τσιόδρα, προεδρου της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σε καθημερινή βάση γίνονται έλεγχοι για πιθανά κρούσματα

Η μετάδοση τη νόσου στην κοινότητα έχει αρχίσει και αναμένεται να αυξηθεί ο ρυθμός εξάπλωσης τις επόμενες μέρες. Καθημερινά πραγματοποιούνται έλεγχοι. Χθες, Τετάρτη (11/3) έγιναν περισσότεροι από 600. Ευτυχώς, είναι μικρός ακόμη ο ρυθμός εξάπλωσης.

Ευλαβική τήρηση των μέτρων πρόληψης

Πολύς κόσμος, για να αποφύγει την αναμονή στα νοσοκομεία πηγαίνει σε ιδιωτικά κέντρα για να κάνει τον έλεγχο. Ο κ. Τσιόδρας ευχήθηκε κάτι τέτοιο να μη γίνει αφορμή αισχροκέρδειας. «Άλλωστε το ότι κάποιος έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα σήμερα δε σημαίνει ότι δε θα κολλήσει αύριο. Ασφάλεια θα αισθάνεται κανείς, μόνο εφόσον τηρεί ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πότε θα φανεί αν τα μέτρα πρόληψης απέδωσαν καρπούς;

Αναφορικά με τα μέτρα διευκρινίστηκε πως θα γνωρίζουμε αν έχουν αποδώσει σε 2-3 εβδομάδες. «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε ποτέ στη θέση της Ιταλίας να κλείσουμε τα πάντα εκτός από σούπερ μαρκετ και φαρμακεία.Το σημαντικότερο μέτρο όμως όλων, ωστόσο, παραμένει είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με κάποια ίωση» σημείωσε.

Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες

Όσον αφορά την ηλικία των κρουσμάτων, είπε ότι τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας, άνθρωποι δηλαδή άνω των 70 ετών.

Αυτό που προέχει είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων (με καρδιαγγειακά, αναπνευστικα προβλήματα δηλαδή). Χρειάζεται ωστόσο ψυχραιμία, καθώς για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μια ήπια νόσος. Αυτήν την εποχή, άλλωστε, υπάρχει μεγαλύτερη εξαπλωση της γρίπης στην κοινότητα και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 90.