Κώστας Γαβρόγλου: «Τα σχολεία θα ξεκινούν στις 9 για να προλαβαίνουν τα παιδιά να φάνε πρωινό»

O υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επανέφερε στο προσκήνιο την επιθυμία του να υπάρχει αλλαγή στην έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία από τις 08:15 στις 9:00 στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό News247.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου ερωτηθείς για το ζήτημα της αλλαγής σχολικού ωραρίου και για το ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου ως προς αυτήν την κατεύθυνση δήλωσε ότι «Η πρόθεση μας είναι να δούμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία επίσημα -εγώ τα έχω μελετήσει ανεπισήμως με τους συναδέλφους- να δούμε τα στοιχεία αυτά και επίσημα  να δούμε όλες τις παραμέτρους και να προτείνουμε ένα σχέδιο για την ερχόμενη χρονιά (2019-2020).»

Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για την αλλαγή σχολικού ωραρίου;

«Όταν μιλάμε για επιστημονικές έρευνες, ή ενισχύουμε τον ερευνητικό ιστό  της χώρας, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών πρέπει να είναι κι ένα εργαλείο στην πολιτική. Δεν γίνεται η πολιτική να μην παίρνει υπόψη και αποτελέσματα της έρευνας. Οπότε θα τα βάλουμε όλα κάτω, βεβαίως δεν θα είναι το αποκλειστικό, αλίμονο, θα βάλουμε όλες τις παραμέτρους και θα προτείνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. » δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Το 25% των μαθητών πάει στο σχολείο χωρίς να φάει πρωινό»

Μάλιστα ο υπουργός ερωτηθείς για τις επιστημονικές έρευνες που κατά καιρούς έχει επικαλεστεί για να δικαιολογήσει την επιχειρηματολογία του υπέρ της έναρξης των μαθημάτων στις 9:00 απάντησε ότι  «Δεν θέλω να μπω σε μία λεπτομερή αναφορά σ’ αυτές τις επιστημονικές έρευνες. Θα παρακαλέσω την ομάδα εργασίας να συντάξει ένα κείμενο που θα είναι εκλαϊκευτικό ως προς αυτό το στοιχείο. Αυτό δεν το λέω υποτιμητικά. Το λέω για να μπορέσει η κοινωνία μας να έρθει σε επαφή μ’ αυτούς τους προβληματισμούς.

Το 25% των νέων παιδιών φεύγει από το σπίτι τους χωρίς να φάει πρωινό, επειδή  τρέχει να προφτάσει το λεωφορείο, να τρέξει στο σχολείο κτλ. Την πρώτη ώρα συνήθως δεν γίνονται διαγωνίσματα γιατί και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα παιδιά, ακόμη, δεν είναι έτοιμα οργανικά.  Το 20% των μαθητών αργούν να μπουν στην τάξη το πρωί.  Έχουμε κι άλλα πολλά, πώς ξυπνάει ο οργανισμός ενός εφήβου που ξυπνάει πολύ αργότερα στην διάρκεια της ημέρας και άρα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική τη μάθηση. Ένας οργανισμός ο οποίος ας πούμε, είναι σ αυτή τη φάση. Είναι πολλές οι διαστάσεις του θέματος. Για τους εργαζόμενους γονείς θα συνεχίσει να ισχύει ό,τι και τώρα, που θα αφήσουν τα παιδιά τους κτλ, αλλά σας λέω, θα συνεκτιμήσουμε συστηματικά όλες τις παραμέτρους.»

Τι μας δείχνει το ευρωπαϊκό παράδειγμα

Όπως ανέφερε ο υπουργός «Το ευρωπαϊκό παράδειγμα είναι μικτό, αλλά σε πολλά μέρη αρχίζει το σχολείο αργά, ή και αργότερα από τις 9 η ώρα.»