Κρατήστε το μόλυβδο μακριά από τα παιδιά – Κινδυνεύει η υγεία αλλά και ο δείκτης νοημοσύνης τους

Ο μόλυβδος (Pb) αποτελεί το 5ο πιο κοινό χρησιμοποιούμενο μέταλλο παγκοσμίως.Αποτελεί ένα από τα περισσότερο τοξικά στοιχεία της φύσης, ενώ η δηλητηρίαση από μόλυβδο, η λεγόμενη μολυβδίαση, προσβάλει συχνότερα τα σαφώς πιο ευαίσθητα παιδιά.

Στην σημερινή εποχή  λόγω της ευρείας εξόρυξης του από την γη αλλά και του γεγονότος ότι είναι σταθερό μέταλλο που δεν καίγεται και δεν διασπάται, χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στην παραγωγή πυρομαχικών, μεταλλικών δοχείων, στην κατασκευή του ορείχαλκου, διαφόρων υλικών σωληνώσεων, σταθεροποιητικών υλών συγκολλήσεως, στην παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων, προϊόντων βενζίνης, προϊόντων κεραμικής, αλλά και στην παρασκευή γραφικής ύλης. Βρίσκεται στις βαφές των υλικών, σε αποστακτήρες οινοπνευματωδών ποτών, στα μολύβια των παιδιών, σε μεταλλικά δοχεία φαγητού, σε πήλινα ή υαλωμένα δοχεία φαγητού και νερού, σε μεταλλικά κοσμήματα ακόμα και σε παιδικά παιχνίδια, καθώς επίσης και στις σωληνώσεις του σπιτιού μας, από όπου περνά «απαρατήρητος» στον οργανισμό μας.

Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου, μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη μετά από δεκατίες, όταν πια θα βρίσκονται στη μέση ηλικία, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες και γα την οικονομική κατάστασή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.

Ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Επίπεδα μολύβδου όχι μεγαλύτερα από πέντε μικρογραμμάρια ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ‘Ααρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA», ανέλυσαν στοιχεία για 565 άτομα 38 ετών από τη Νέα Ζηλανδία (η οποία είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη της πριν μερικές δεκαετίες).

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy