Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον»

Κυριάκος Πιερρακάκης

Το δικό του μήνυμα για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, 

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,
 
Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με στόχο να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης απέναντι σε ένα πρόβλημα που κατά τα τελευταία χρόνια εντείνεται, επηρεάζοντας την καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων μαθητών.
 
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία, πολλώ δε μάλλον στο σχολικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, για όλους στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα η δραστική πρόληψη και η συστηματική αντιμετώπιση συμπεριφορών και περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ψυχική και σωματική υγεία κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, η πρόσληψη και η διαρκής επιμόρφωση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και η ένταξη στο σχολικό πρόγραμμα, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σεμιναρίων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών είναι μόνο μερικά από αυτά.
 
Πρώτοι εμείς, όμως, αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα δείτε να ξετυλίγεται μια συντονισμένη καμπάνια για την εμπέδωση του αλληλοσεβασμού και της συμπερίληψης στα σχολεία. Κυρίως, όμως, εσείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές, θα έχετε στα χέρια σας ένα νέο εργαλείο, μέσω του οποίου θα μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να αναφέρετε κάθε περιστατικό που θίγει εσάς ή κάποιον συμμαθητή σας.
 
Ωστόσο, είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το πιο σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση του bullying είναι η αλληλεγγύη. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός πρέπει να μας βρίσκουν όλους απέναντι, ενωμένους και έτοιμους να υπερασπιστούμε κάθε θύμα τους, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία προϋπόθεση. Σας καλούμε, λοιπόν, να γίνετε η ασπίδα κάθε συμμαθήτριας και κάθε συμμαθητή σας, με τη διαβεβαίωση ότι θα έχετε και εμάς δίπλα σας.

Από τη μεριά της, και η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή έστειλε το δικό της μήνυμα. 

Αγαπητά παιδιά,  
Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, 
Το μήνυμα της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας είναι ένα μήνυμα που οφείλουμε να έχουμε κατά νου, να το μεταδίδουμε, να το υποστηρίζουμε έμπρακτα και, έτσι, να δυναμώνουμε την ουσία του κάθε μέρα και όχι μόνο στις 6 Μαρτίου κάθε χρονιάς.
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό τόσο ως προς την παραδοσιακή έκφρασή του όσο και ως προς την διαδικτυακή διάστασή του!
Και οι φωνές μας ενωμένες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Με αφορμή την καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Ημέρας κατά της βίας στο σχολείο, μοιράζομαι μαζί σας την ιδιαίτερη ικανοποίηση που φέρνει σε όλους μας η συνένωση δυνάμεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης από μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς απέναντι στο φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και την εξάπλωσή του στο σχολικό περιβάλλον.
Η βία δεν έχει καμία θέση στα σχολεία! Η βία δεν πρέπει να έχει καμία θέση στην ζωή μας!
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας με συντονισμένες ενέργειες και διαρκή παρακολούθηση του φαινομένου και των προεκτάσεών του. 
Στηρίζουμε τα παιδιά και θέτουμε στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να θωρακιστούν απέναντι στη βία, για να μιλήσουν για περιστατικά εκφοβισμού και να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια. 
Στηρίζουμε το έργο των εκπαιδευτικών μας με παιδαγωγικά εργαλεία, τακτικές επιμορφώσεις και εμπλουτισμένο επιμορφωτικό υλικό, για να σταθούν δίπλα στα παιδιά και να τα οδηγήσουν στην πορεία τους μακριά από τη μάστιγα της σχολικής βίας. 
Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,
Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι η δύναμη του μηνύματός σας είναι τεράστια! Και θα νικήσει!
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό! Όλοι μαζί!

Διαβάστε επίσης:

Oικογένεια μικρής Αλεξίας: Ο «λαβωμένος» άγγελός μας έκλεισε 13 χρόνια ζωής

Πάτρα: Σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ φοιτητής που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα