Λάρισα: 16χρονος νοσηλεύεται με μελιταίο πυρετό – Τα ύποπτα συμπτώματα – Παρέμβαση του Εισαγγελέα για το άγνωστο δράμα του

Ένας 16χρονος Αλβανός νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, έχοντας νοσήσει από βρουκέλλωση (μελιταίος πυρετός). Πρόκειται για λοιμώδη νόσο που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, κυρίως από τα (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίροι) και σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα άγρια (αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός).

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ξεκινήσουν σιγά σιγά ή απότομα και περιλαμβάνουν πυρετό που μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί, ιδρώτα (νυχτερινή εφίδρωση), πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, εύκολη κόπωση και αδυναμία. Η τελική διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και η ασθένεια θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

– Με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

– Με την χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.

Η παρέμβαση του Εισαγγελέα για το δράμα του 16χρονου

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ.Τζαμαλή, στην Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα προκάλεσε το γεγονός ότι ο 16χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα, μόνος καθώς στη Λάρισα σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά δεν ζει κάποιος άλλος συγγενής ή φίλος του, ενώ λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και των περιοριστικών μέτρων στα σύνορα κανείς από την οικογένεια του δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Λάρισα αναφέρει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ο 16χρονος πέρασε παράνομα στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο περνώντας πεζός τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και χωρίς να διαθέτει κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο και έτσι για τα προς το ζην έπιασε δουλειά ως βοσκός στον Τύρναβο.

Μέχρι να ασθενήσει φαίνεται πως διατηρούσε τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένειά του και με έναν ακόμα ομοεθνή του. Ο δεκαεξάχρονος που δεν μιλάει την Ελληνική γλώσσα καθιστώντας έτσι ακόμη δυσκολότερη την επικοινωνία του με τους γιατρούς στις 15 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε από γνωστό του στο κέντρο υγείας Τυρνάβου καθώς από ημέρες είχε υψηλό πυρετό, ρίγος και πόνους. Διακομίστηκε έτσι αυθημερόν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, ενώ ελέγχθηκε και για βρουκέλλα με δεδομένο ότι εργαζόταν ως βοσκός. Η εξέταση αποδείχτηκε θετική ενδεχομένως από την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως συνηθίζουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι.