Λέσβος: Ένα μικρό επαρχιακό σχολείο δίνει μαθήματα σωστής διατροφής και γίνεται πρότυπο για τα υπόλοιπα

Με χαρά λάβαμε από το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου ένα email οπου μας ενημέρωναν για τον πρωτότυπο τρόπο που βρήκαν ώστε αφενός να φέρουν τους μικρούς μαθητές κοντά με τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου τους και αφετέρου να τους δώσουν μαθήματα σωστής διατροφής.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθιερώθηκε το πρόγραμμα «Βελτιώνω τη διατροφή μου , Ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις,  Γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου» ώστε  να γνωρίσουν οι 70 μαθητές του σχολείου παλιές ξεχασμένες  γεύσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ομιλία μιας διατροφολόγου και από προχθές ήδη οι μαθητές δοκίμασαν το πρώτο ξεχωριστό επιδόρπιο, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, που τους ετοίμασαν μια μητέρα και μια δασκάλα ενώ το σέρβιραν- φορώντας τις ποδιές τους- τρεις μαθήτριες  και ένας μαθητής.  Αρκετοί μαθητές ζήτησαν και δεύτερο μπολάκι και  κάποιοι  και …τρίτο και … τέταρτο.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα με μια άλλη τοπική λιχουδιά την μουσταλευριά . Ως  το τέλος της χρονιάς  θα έχουν γευτεί χάχλες τραχανά γεμιστές με ντομάτα και φέτα,  ψητό μήλο, σύκο γεμιστό με καρύδι, κυδώνι κομπόστα, κάστανα ψητά κ.α. Το επιδόρπιο σερβίρεται στους μαθητές μία φορά κάθε εβδομάδα κάθε Τρίτη στο δεύτερο διάλειμμα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων , καταγραφή συνταγών της  περιοχής , η «Γιορτή πορτοκαλιού»  τον Απρίλιο για το προϊόν της περιοχής  και έκδοση ενός οδηγού συνταγών στο τέλος της χρονιάς.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που αξίζει να αναδειχθεί και γιατί όχι να αποτελεσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Είναι σημαντικό οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με την παράδοση του τόπου τους. Η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία των διαφόρων μερών της σχολικής κοινότητας και η βιωματική εμπλοκή των μαθητών μπορούν να μάθουν στα παιδιά να τρώνε σωστά, να αποκτήσουν επιθυμητές συμπεριφορές διατροφής και συνεπώς ένα υγιές σωματικό βάρος για τους μαθητές.

Δείτε τις φωτογραφίες από την δράση: