Λινού: “Περίμενα να είχαν σχεδιαστεί περισσότερα μέτρα ασφαλείας πριν το άνοιγμα των σχολείων”

Ο κύβος ερρίφθη και τη Δευτέρα το πρωί, 12 Απριλίου, οι μαθητές του Λυκείου με τα αποτελέσματα των self tests ανά χείρας θα πάρουν το δρόμο προς το σχολείο τους. Με μάσκες, αντισηπτικά και κυρίως τα αυτοτέστ που θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και θα αποτέλεσουν ισχυρό όπλο προστασίας σε αυτή τη φάση του μερικού ανοίγματος των σχολείων.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κανάλι Open, η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι τα self tests προσφέρουν ασφάλεια, αλλά αυτό που την προβληματίζει είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί μετά. Ναι μεν στην ανακοίνωση υπάρχει η σημείωση ότι θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, κατά την καθηγήτρια όμως υπάρχει ένα κενό. Το διάστημα ανάμεσα στη στιγμή που θα υπάρξει ένα θετικό τεστ μέχρι το δεύτερο τεστ, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν θα είναι rapid ή μοριακό.

Διαβάστε επίσης: Λινού: “Τα παιδιά μεταδίδουν τον κορωνοϊό όσο και οι ενήλικες” – “Να αυξηθούν οι αποστάσεις στα σχολεία”

“Επί θετικού τεστ”, διερωτάται η καθηγήτρια “θα σταματήσει άμεσα η λειτουργία της τάξης; Θα εξεταστεί με τεστ όλη η τάξη και οι εκπαιδευτικοί; Σίγουρα κάτι τέτοιο θα προσέθετε δεδομένα, καθώς αν βρεθούν στον μετέπειτα έλεγχο με rapid ή μοριακό κι άλλα παιδιά θετικά, θα καταλάβουμε ότι τα αυτοτέστ δεν γίνονται σωστά και άρα μειώνεται η προστασία που κανονικά θα πρόσφεραν”, καταλήγει η καθηγήτρια. “Κάτι τέτοιο καλό θα ήταν να εφαρμοστεί ούως ή άλλωςτην πρώτη εβδομάδα”.

“Επίσης, θα μπορούσε να μειωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα με μαθήματα μέσα στην αίθουσα και καθώς ο καιρός είναι βελτιωμένος να μεταφερθούν κάποια μαθήματα σε εξωτερικό χώρο. Παραμένουν πολλά παιδιά μέσα στις τάξεις, χωρίς να είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις. Επίσης, τι θα συμβεί αν κάποιος εκπαιδευτικός, ο οποίος μπαίνει και σε άλλα τμήματα διαγνωστεί θετικός;” Είναι κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα”, διαπιστώνει η καθηγήτρια.