Εξελίξεις με τη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης – Τι θα γίνει εν τέλει με τις εφημερίες

Μ. Γκάγκα στο infokids για το Παίδων Πεντέλης

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί αναφορικά με τη λειτουργία του Παίδων Πεντέλης.

Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι με σκοπό την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών των παιδιών στην Αττική, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου.

Με αυτή την παρέμβαση ανοίγουν σήμερα 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο.

Τα νέα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, οπότε και παρακαλούνται οι γονείς να μπουν στην πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Τι θα γίνει με το Παίδων Πεντέλης, το οποίο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εμβολιαστικό κέντρο, βρίσκεται σε κατάσταση επιβολής επ’ αόριστον αναστολής των 24ωρων εφημεριών του.

Το infokids.gr ρώτησε την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των εφημεριών του Παίδων Πεντέλης, ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί γονείς και παιδιά σε όλη την Ανατολική Αττική, και αν υπάρχει η πρόβλεψη να απελευθερωθεί τώρα που προστέθηκαν νέα εμβολιαστικά σημεία για τα παιδιά. Η αναπληρώτρια υπουργός μάς απάντησε ότι προς το παρόν χρειάζονται όλα τα υπάρχοντα εμβολιατικά κέντρα, καθώς η προσέλευση είναι πολύ μεγάλη. Τόνισε δε η υπουργός ότι τα παιδάκια ιδίως είναι πολύ χαρούμενα όταν προσέρχονται για το εμβόλιο και η όλη διαδικασία διενεργείται σε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.

Ραγδαίες οι εξελίξεις

Έπειτα και από παρέμβαση του infokids.gr, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, σε tweet του ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης επανέρχεται σε στην πλήρη λειτουργία του, με το σύνολο των εφημεριών του στις 25 Φεβρουαρίου.

Νοσηλείες παιδιών

“Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 με 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων”, είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι νοσηλείες των παιδιών αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, σε μικρότερα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.
Παράλληλα, ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μικρότερης ηλικίας, 5 έως 11 ετών.

“Τέλος, αναφορικά με τα παιδιά μικρότερης ακόμα ηλικίας, τα νήπια δηλαδή κάτω της ηλικίας των 5 ετών, πρόσφατη μελέτη του Καθηγητή Lipsitch από το Harvard επανέλαβε τα ευρήματα και παλαιότερων μελετών και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός των γονέων όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.

Στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι στην περίοδο της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, νήπια ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζούσαν σε σπίτι όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς είχαν εμβολιαστεί, είχαν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν κατά 20% και 60% αντίστοιχα.”