Μαγιορκίνης: “Είναι πιθανό να φτάσουμε τα 500 κρούσματα τη μέρα” – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Έπειτα από δύο ημέρες που μας έφεραν αισιοδοξία λόγω του μειωμένου αριθμού κρουσμάτων, η χθεσινή ημέρα με τα 293 κρούσματα μας απέδειξε, όχι μόνο ότι θα αργήσουμε πολύ ακόμα να “καθαρίσουμε” από τον κορωνοϊό, αλλά και ότι η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και δεύτερον ότι αυτά τα σχεδόν 300 κρούσματα μπορεί να γίνουν και 500 ή και 700 σε μια ημέρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι όσοι επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά, είναι χρήσιμο 4-5 ημέρες μετά την τελευταία τους δυνητική έκθεση στον ιό, να κάνουν το μοριακό τεστ για τον Covid-19.

Αναφορικά με το άνοιγμα σχολείων

Ο κ. Μαγιορκίνης απευθυνόμενος στους γονείς είπε: “Αυτό που ζητάμε από τους γονείς είναι να επιστρέψουν από τις διακοπές, για να υπάρξει ενα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία, ώστε αν κάποιος έχει κολλήσει, έπειτα από 7-10 ημέρες, και να είναι φορέας δεν είναι μεταδοτικός. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε.”

Στο ερώτημα αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ειδικός απάντησε: “Το εξετάζουμε, αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι το 7 Σεπτεμβρίου, και γι’αυτό περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες τα επιδημιολογικά στοιχεία και να τα συζητήσουμε έως την 1η Σεπτεμβρίου.”

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “η επιδημία από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει. Είδαμε στην αρχή του Αυγούστου μία εκρηκτική αύξηση, η οποία προς το παρόν έχει ανασχαιθεί. Μπορεί σε μία εβδομάδα να φτάσουμε να δούμε και 500 κρούσματα. Τα μέτρα που είχαμε αυτό το διάστημα δεν έχουν λειτουργήσει. Υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση. Δεν έχουμε, όμως, περιθώρια εφησυχασμού. Η επιδημία αλλάζει από τη μία εβδομάδα στην άλλη δραματικά.”