Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

«Στις 9 Οκτωβρίου με πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και νόμισαν ότι οι σφαίρες θα με κάνουν να σιωπήσω, όμως απέτυχαν. Απ’ αυτή τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές. Σήμερα δεν είναι η ημέρα της Μαλάλα, είναι η ημέρα όλων των γυναικών, των αγοριών και των κοριτσιών που ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δεν βρίσκομαι εδώ για να πάρω εκδίκηση από τους Ταλιμπάν αλλά για να υπερασπιστώ το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση»: Με αυτά τα λόγια η 16χρονη τότε Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι-σύμβολο από το Πακιστάν, μίλησε στη Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας πως «ένα παιδί, ένας δάσκαλος κι ένα βιβλίο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Την ίδια μέρα παρέδωσε στον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μια πρόταση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα να χρηματοδοτηθούν από τις 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί, ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2015.

Η Μαλάλα έγινε σύμβολο στο Πακιστάν με το blog της στο οποίο από τα 14 της υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών όπως εκείνη να πηγαίνουν στο σχολείο. Το όνομά της, όμως, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της φρίκης που έζησε, όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν σε σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Τον Ιανουάριο του 2013 η Μαλάλα τιμήθηκε με το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ, το οποίο συνοδεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 20 χιλιάδων ευρώ. Την ώρα που βραβευόταν νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μ. Βρετανίας, καθώς μόλις είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν. Είχε ήδη τιμηθεί με το πρώτο στη σειρά πακιστανικό βραβείο για την Ειρήνη.

Το 2014 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Ήταν μόλις 17 χρονών και έτσι έγινε η νεότερη βραβευθείσα με το Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον Ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Κάιλας Σατιάρτι.

Την ίδια χρονιά έλαβε και το βραβείο των Παιδιών του Κόσμου, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 50,000 δολαρίων, το οποίο δώρισε για για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα.

Και αυτά είναι κάποια μόνο από τα δεκάδες βραβεία που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι σήμερα

Από το 2013 και μετά, αφού ανέρρωσε πλήρως, η Μαλάλα ζει με τον οικογένειά της στο Μπίρμινγκχαμ όπου ίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό (Malala Fund). Εκεί έγραψε την αυτοβιογραφία της. Το 2015 πρωταγωνίστησε σε ντοκιμαντέρ. Θεωρείται ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το 2017 τιμήθηκε με την καναδική υπηκοότητα και έγινε το νεώτερο άτομο που μίλησε ποτέ στο καναδικό κοινοβούλιο.

Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στην Αγγλία το 2017 και αυτή τη στιγμή σπουδάζει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Lady Margaret Hall, στην Οξφόρδη.

Όσο για τα όνειρά της για το μέλλον;

Όπως έχει πολλές φορές πει σε συνεντεύξεις της, σκοπεύει να επιστρέψει κάποια μέρα στη χώρα της για να ασχοληθεί με την πολιτική, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αναφέρεται δε συχνά στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία θεωρεί ηρωίδα.

«Γλίτωσα για έναν λόγο, για να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην Κοιλάδα του Σουάτ, στο Πακιστάν.