Μαμά φωτογραφίζει με τον πιο γλυκό τρόπο την κόρη της με σύνδρομο Down και έχει κάτι να μας πει

Μαμά φωτογραφίζει την καθημερινότητα με την κόρη της που έχει σύνδρομο Down

Η Anna Grevenitis είναι μία Γαλλίδα φωτογράφος, η οποία ζει στο Μπρούκλιν και είναι μητέρα δύο έφηβων, του Andoni και της Luigia, η οποία λατρεύει την Taylor Swift και τη Billie Eilish.

Η Luigia ή Lulu, όπως είναι το χαϊδευτικό της, είναι η μούσα της μαμάς της. Την περασμένη δεκαετία και για μεγάλο χρονικό διάστημα η Grevenitis φωτογράφιζε καθημερινά την κόρη της με τόση αφοσίωση, που κάποια στιγμή προκάλεσε την ζήλεια του αδελφού της και ζήτησε να τον φωτογραφίζει κι εκείνον.

«Δεν ήθελε να με βλέπει να την φωτογραφική μηχανή δίπλα του στο δρόμο. Όμως, η Lulu λάτρευε να ντύνεται και να τραβά την προσοχή του φακού», είχε αναφέρει η μητέρα στο New Yorker.

Από όσο θυμάται η μητέρα, το να είναι σε δημόσια θέα με την κόρη της δεν είχε και τόσο θετική αντιμετώπιση. Η Lulu γεννήθηκε με το 21ο χρωμόσωμα, δηλαδή με σύνδρομο Down, μία από τις πιο συνήθεις χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ως μικρό παιδάκι η Lulu δεν μπορούσε να καταλάβει, γιατί ο κόσμος «κάρφωνε» το βλέμμα του πάνω της.

Ωστόσο, αργότερα έγινε αντιληπτό και από το ίδιο το κορίτσι και η αντίδρασή της εξαρτάται από τη διάθεσή της.

Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ασπρόμαυρο φωτογραφικό project με πορτρέτα της ίδιας και της κορούλας της, προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα. Η σειρά φωτογραφιών ονομάζεται Regard και στην κάθε φωτογραφία, ο φακός απαθανατίζει τη Lulu σε καθημερινά στιγμιότυπα και δίπλα της βρίσκεται πάντα η Anna η οποία κοιτάει τον φακό.

Ωστόσο, αργότερα έγινε αντιληπτό και από το ίδιο το κορίτσι και η αντίδρασή της εξαρτάται από τη διάθεσή της.

Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ασπρόμαυρο φωτογραφικό project με πορτρέτα της ίδιας και της κορούλας της, προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα. Η σειρά φωτογραφιών ονομάζεται Regards και στην κάθε φωτογραφία, ο φακός απαθανατίζει τη Lulu σε καθημερινά στιγμιότυπα και δίπλα της βρίσκεται πάντα η Anna η οποία κοιτάει τον φακό.

Σκοπός της Grevenitis είναι να απομυθοποιήσει την αναπηρία μέσα από ένα καλλιτεχνικό πορτρέτο της ζωής με το 21ο χρωμόσωμα. Το στερεοτυπικό παιδί με σύνδρομο Down τείνει να παρουσιάζεται είτε ως μία «αγγελική, γλυκύτατη και άδολη ψυχή» ή ως «βάρος για την οικογένεια».

Οι φωτογραφίες της μητέρας, όμως δείχνουν ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down, είναι παιδιά που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα.Έχουν την καθημερινότητά τους, τις συνήθειές τους και σε μεγάλο βαθμό κάνουν ό,τι και όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

Σε μία από τις σειρές των πορτρέτων η Lulu εμφανίζεται να ταΐζει τη μαμά της, να τη βάφει, ενώ θέλει πάντα κάποιον μαζί της να κοιμάται και γενικά να απολαμβάνει στιγμές της ζωής της.

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία στους ανθρώπους. Η γενετική αυτή κατάσταση προκαλείται από ένα λάθος στην κυτταρική διαίρεση του 21ου χρωμοσώματος και τα αίτια που την προκαλούν είναι προς το παρόν άγνωστα.

Το Σύνδρομο Down πήρε το όνομά του από τον Άγγλο γιατρό John Langdon Down, οποίος ήταν ο πρώτος που το περιέγραψε το 1866.

H 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down τo 2006, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού και καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη.

Στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της διεθνής κοινότητας για το Σύνδρομο Down, το οποίο επηρεάζει περίπου 1 στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Πηγή: New Yorker 

* Κεντρική φωτογραφία: Anna Grevenitis/Instagram

Διαβάστε επίσης:

Έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει το μωρό της: Η φωτογραφία που κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου

Πάτρα: ‘Ενας χρόνος χωρίς την Ίριδα – To πρόσωπο κλειδί που γνωρίζει πολλά – Μία ανάσα από τη λύση του θρίλερ

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2022