Μαμά καταγγέλει: Χάος στα σχολεία με τα παιδιά που αρρωσταίνουν λόγω ίωσης – Απίστευτη ταλαιπωρία για τους γονείς

Η φετινή σχολική χρονιά είναι πρωτόγνωρη καθώς μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς καλούνται να εναρμονιστούν με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ένα από τα μείζονα θέματα που έχουν προκύψει είναι και αυτό της διαχείρισης της επιστροφής στα θρανία όσων μαθητών εμφανίσουν ίωση που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον ιό COVID-19.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες  σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν όμως δεν έχει δώσει οδηγίες για τις περιπτώσεις που οι μαθητές απουσιάζουν λόγω ίωσης. Μπορείτε να δείτε τις  ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΟΔΥ-ΓΙΑ-ΤΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Το κενό αυτό έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτο αλαλούμ καθώς πολλοί διευθυντές σχολείων αρνούνται να δεχθούν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αν δεν συμπληρωθεί τουλάχιστον 10ημέρο από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του, βασιζόμενοι στις αντίστοιχες οδηγίες για τις περιπτώσεις κορωνοϊού. Όμως όπως εξηγούν οι γονείς αυτές οι οδηγίες σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε περιστατικά ιώσεων.

Η καταγγελία μητέρας στο Infokids.gr

Την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα το Σάββατο η μικρή μου παρουσίασε πυρετό για ένα 24ωρο.

Εν μέσω πανδημίας λοιπόν δεν το αντιμετώπισα όπως τις άλλες χρονιές που λέγαμε να δούμε 3 24ωρα αν έχει τριήμερη ίωση κλπ.. Οπότε αφού επικοινώνησα με την παιδίατρο που την παρακολουθεί και με καθησύχασε την πήγα τη Δευτέρα το πρωί να την δει (απυρετο το παιδί από την Κυριακή 6 το πρωί).

Η παιδίατρος μου είπε πως πιθανότατα το παιδάκι πέρασε μια ίωση και δεν φαίνεται αναγκαίο να γίνει τεστ covid, να το κρατήσω 2 24ωρα σπίτι και μετά να πάει το παιδί σχολείο και εγώ γραφείο.

Το παιδί όμως μετά από την ίωση παρουσίασε ένα ελαφρύ βήχα και λίγο μπούκωμα (τα γνωστά παρελκόμενα των εμπυρετων ιώσεων) και την πήγα Πέμπτη πρωί..

Στο πρώτο διάλειμμα λοιπόν με πήρε ο Δ/ντης τηλ σε έξαλλη κατάσταση να πάω να πάρω το παιδί γιατί έχει βήχα. Εγώ του εξηγούσα ότι είναι μετά από την ίωση ότι το έχει δει γιατρός και αυτός μου έλεγε πως οι οδηγίες που έχει είναι πως όσο έχει βήχα θα κάθεται σπίτι. Έστειλα μου πήραν το παιδί και προσπάθησα να δω πώς ακριβώς μπορεί ένα παιδί να επιστρέψει σχολείο μετά από ίωση….

Αφού μίλησα με ΕΟΔΥ, Υπ. Παιδείας και πρωτοβάθμια κατέληξα πως αν πάρω μια βεβαίωση από τη γιατρό πως είναι οκ και δεν θα μπορεί κανένας να απαγορεύσει την είσοδο του παιδιού στο σχολείο.

Σήμερα εκανε συνέλευση στην οποία δεν μπόρεσα να πάω γιατί ενημέρωσε την Παρασκευή το μεσημέρι και ήταν αδύνατον να φύγω από τη δουλειά σήμερα ξανά εκτάκτως.

Και έμαθα πως επικαλουταν τις οδηγίες ΕΟΔΥ και πώς πρέπει να κρατάμε τα παιδιά απυρετα στο σπίτι μια εβδομάδα.

Τι ακριβώς λοιπόν δεν καταλαβαίνω στις οδηγίες προς τα Δημοτικά του ΕΟΔΥ; Πού είμαι λάθος; Ξέχασα να σας πω πως επειδή μάλλον τον ενημέρωσαν από την πρωτοβάθμια μου στείλε μνμ να πάω μια βεβαίωση γιατρού και θα δεχθούν το παιδί και έτσι το παιδάκι το πήγα την Παρασκευή.

Ο ΕΟΔΥ πρέπει να δώσει οδηγίες για τους μαθητές που θα αρρωστήσουν λόγω ίωσης

Η καταγγελία αυτής της μητέρας είναι ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι γονείς και είναι επιτακτικό ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει στην έκδοση οδηγιών για το πώς πρέπει να γίνει αφενός η διαχείριση και αφετέρου η επιστροφή στο σχολείο ενός παιδιού που έχει ίωση.

Είναι απαράδεκτο οι γονείς να ταλαπωρούνται και τα παιδιά να χάνουν μαθήματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να παρακολουθήσουν δια ζώσης λόγω του ότι τόσο οι διευθυντές των σχολείων αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της επιστροφής των μαθητών.