Μαμά, θα αναγκαστούμε να μείνουμε σπίτι ξανά για τον κορωνοϊό;

Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωπη με την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς καθημερινά καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, η λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων είναι αναπόφευκτη ενώ έχουν αρχίσει και τα τοπικά lockdown.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και όλοι αναρωτιούνται αν θα κληθούμε για δεύτερη φορά να απέχουμε από όλες μας τις υποχρεώσεις και να #ΜείνουμεΣπίτι όπως συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο.

Η λειτουργία των σχολείων συνεχίζεται κανονικά καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός τα “Σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν” όμως τα παιδιά στις μεταξύ τους συζητήσεις αναφέρονται στο τι μέλλει γενέσθαι με τον ιό και δεν είναι λίγα αυτά που επηρεασμένα από τις συζητήσεις των μεγάλων, αναρωτιούνται αν θα ξανακλείσουν όλα και θα μείνουμε σπίτι για να προστατευτούμε.

Τα παιδιά – όπως και οι μεγάλοι – δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν ξανά την επαφή έστω και τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα με τους φίλους και συμμαθητές τους, γιατί όσο να ναι ο εγκλεισμός τα κούρασε, τα καταπίεσε και τα καθήλωσε μπροστά σε μια οθόνη είτε να παρακολουθούν μαθήματα τηλεκπαίδευσης είτε να βλέπουν έργα και να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή για να περάσει η ώρα.

Η ψυχολόγος Σοφία Κακαβούλη θέλοντας να βοηθήσει τους γονείς πώς να διαχειριστούν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και πώς να εξηγήσουν στα παιδιά γιατί χρειάζεται εκ νέου η λήψη έκτακτων μέτρων μας δίνει πολύτιμες συμβουλές που θα κατατοπίσουν κάθε γονιό να χειριστεί όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα και να τα μεταφέρει με όσο το δυνατόν ηπιότερο και ειλικρινή τρόπο στα παιδιά.

Γονείς, έτσι θα διαχειριστείτε το δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού

– Εξηγούμε στο παιδί με απλά λόγια, τι συμβαίνει, χωρίς να το πανικοβάλουμε.

– Χρησιμοποιούμε μια κοινωνική ιστορία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

– Βλέπουμε μαζί του παιδικά βίντεο που αναφέρονται στον ιό και τον εξηγούν απλά.

– Όταν μιλάμε στο παιδί κρατάμε την βλεμματική επαφή.

– Περιορίζουμε την έκθεση του σε ειδήσεις, καθώς αυτές οι εικόνες αυξάνουν το άγχος.

– Ακούμε τις ερωτήσεις των παιδιών και προσπαθούμε να απαντήσουμε ειλικρινά. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την απάντηση «δεν ξέρω».

– Τα ενθαρρύνουμε να διατηρήσουν τις κοινωνικές επαφές, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

– Διαβεβαιώνουμε τα παιδιά για την θετική έκβαση της κατάστασης, σε δεύτερο χρόνο και την προσωρινότητα της σημερινής κατάστασης.

Αυτό που χρειάζονται τα #παιδιά κάθε ηλικίας είναι να είμαστε ενεργητικοί δέκτες και να προσφέρουμε αίσθημα ασφάλειας, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης στο παιδί.