Μια πρωτότυπη επίδειξη μόδας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης επίδειξης μόδας, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, οι μαθητές και μαθήτριες σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με τις προσωπικές τους δημιουργίες στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων.
Η εκδήλωση – εικαστικό δρώμενο διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Φιλίππων, στο πλαίσιο της καινοτόμου πολιτισμικής δράσης που υλοποίησε, με τίτλο: «Τα Μνημεία μου… σε ένα αυτοσχέδιο Ένδυμα». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται από τα Χριστούγεννα και τα παιδιά δούλεψαν σε κάθε σχολικό εργαστήριο υπό την ευθύνη των συντονιστών καθηγητών τους. Η ανταπόκριση των σχολείων στην πρόσκληση του προγράμματος του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε τους συντελεστές να κάνουν κλήρωση προκειμένου να αναδειχθούν τα συμμετέχοντα σχολεία.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα δράση συμμετείχαν συνολικά 50 μαθητές και μαθήτριες από το 4ο Επαγγελματικό Λύκειο, το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), το Γυμνάσιο Κεραμωτής και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας (τομείς Γεωπονίας, Τροφίμων, Μηχανολογίας, Υγείας – τμήματα Αισθητικής και Κομμωτικής).
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητικών ομάδων, οι οποίες δημιούργησαν το δικό τους ένδυμα με υφάσματα σε περίσσευμα και άλλα ευτελή υλικά, εμπνεόμενες από ιστορικά μνημεία της περιοχής. Κάθε μαθητική ομάδα επέλεξε ένα μνημείο και απέδωσε επάνω στο ύφασμα τα χαρακτηριστικά του.
Ένα μνημείο μεταμορφώνεται και αποκτά υπόσταση
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Δρ. Ελένη Αντωνάρα «πρόκειται για ένα δημιουργικό εργαστήριο, όπου οι μαθητές πειραματίστηκαν, σχεδίασαν, τόλμησαν και μετουσίωσαν υλικά και ιδέες σε τέχνη, έργο και τρόπο ζωής. Έγιναν εικαστικοί, σχεδιαστές, ενδυματολόγοι και σκηνογράφοι και εργάστηκαν με υφάσματα σε περίσσευμα (εναλλακτική διαχείριση υφασμάτων σε απόθεμα για νέα χρήση). Έστησαν μία επίδειξη ραπτικής με αυτοσχέδια ενδύματα και άλλα αξεσουάρ μόδας που φορούν και παρουσιάζουν».
«Στο πλαίσιο του εργαστηρίου», συνεχίζει η κ. Αντωνάρα, «οι μαθητές προσωποποίησαν το μνημείο που επέλεξαν και σε πρώτο πρόσωπο, συνέθεσαν ένα ποίημα ή έγραψαν ένα μικρό κείμενο, για το πώς αισθάνεται το ίδιο το μνημείο σε μια χρονική στιγμή της ιστορίας του, αλλά και πώς αισθάνεται σήμερα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την 18η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων».
Για τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και τον συντονισμό της δράσης, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπεύθυνοι ήταν η ομάδα του ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, αποτελούμενη από την Ελένη Αντωνάρα, τον Κυριάκο Κελίδη και τη Ζωή Θεοδοσάκη.
Συνεργάτες της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων, ήταν ο δήμος Καβάλας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, το 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας (τμήμα Γραφιστικής), η υπεύθυνη της ΑΜΚΕ Kids Fair Collection, Σίσσυ Κλητοράκη, που ανέλαβε την προμήθεια του υφασμάτινου υλικού, καθώς και η Καβαλιώτισσα ηθοποιός/θεατρολόγος, Ναταλία Άννα Βασιλέκα, που ανέλαβε τη σκηνική παρουσίαση της επίδειξης των αυτοσχέδιων ενδυμάτων από τους μαθητές.
Διαβάστε επίσης:
«Του έσπασαν σαγόνι και μύτη»: Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου στην Κέρκυρα
Ηράκλειο: Του έδωσε να φυλάει το 3χρονο παιδί της και το… έχασε
Κέρκυρα: Συνελήφθη 16χρονη για ενδοοικογενειακή βία – την κατήγγειλε η μητέρα της