Πολλά γλυκά περιλαμβάνουν αβγά στη συνταγή τους, ωστόσο υπάρχει τρόπος να τα αντικαταστήσουμε στη νηστεία.
Είτε στη νηστεία, είτε στη vegan διατροφή, τα αβγά ανήκουν στις τροφές που «αποκλείονται». Επίσης πολλά παιδιά είναι αλλεργικά στα αβγά, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να φτιάξουμε νηστίσιμο κέικ, κουλουράκια ή κάποιο άλλο παρασκεύασμα; Ευτυχώς υπάρχει τρόπος – και είναι εύκολος!
Με τι αντικαθιστώ το αβγό;
Αλεσμένος λιναρόσπορος και νερό
Αυτό είναι το πιο δημοφιλές υποκατάστατο των αβγών στη νηστεία, στην περίπτωση αλλεργίας στα αβγά ή στη vegan διατροφή. Πώς θα το κάνετε; Για κάθε αβγό, αμανιγνύεται 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο (τον βρίσκουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με μπαχαρικά) με 3 κ.σ. νερό. Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Λιωμένα φρούτα
Η μπανάνα και το μήλο αποτελούν δύο αποτελεσματικά υποκατάταστα του αβγού σε γλυκά, μάφιν, pancakes και άλλες παρασκευές. Πώς θα το κάνετε; Εάν χρησιμοποιήσουμε μπανάνες, τις λιώνουμε με το πιρούνι και υπολογίζουμε 1/4 φλ. τσαγιού για κάθε αβγό. Αν επιλέξουμε μήλο, το κόβουμε σε κομματάκια και το βράζουμε με λίγο νερό ώσπου να γίνει ένας απαλός πουρές και χρησιμοποιούμε την ίδια αναλογία, 1/4 φλ. τσαγιού πουρέ μήλου για κάθε ένα αβγό.