Με τη δράση «Άγγιγμα και Όρια» μαθαίνουμε να μιλάμε σωστά στα παιδιά για τη σεξουαλικότητα και την ασφάλειά τους

Η δράση Άγγιγμα και Όρια, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες ζωής, συνεχίζει να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 3 συναντήσεων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, ενημερώνοντας σχετικά με την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και την Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Η τεράστια σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά μας

Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2016. Μελετώντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά, ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων που είχαν βιώσει τέτοιου είδους κακοποίηση στην παιδική/εφηβική τους ηλικία, μια ομάδα ψυχολόγων και παιδαγωγών ήρθε αντιμέτωπη με την ανάγκη των ανθρώπων να προστατευτούν από μια βουβή μορφή κακοποίησης που κρατάει χρόνια.

Έτσι, αποφασίσαν να περάσουν στην δράση.

Έπειτα από έρευνα και μελέτη στο συγγραφικό υλικό Ελλάδας και εξωτερικού σχετικά με την Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση, την αιμομιξία, τον ρόλο του κακοποιητή, τον ρόλο του θύματος, του κύκλου της βίας αλλά και τις μετέπειτα συνέπειες του τραύματος, ξεκίνησαν το 2017 ενημερώνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς της Πελοποννήσου σχετικά με την Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτής της ευαισθητοποίησης, δημιουργήθηκε από το κοινό η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το βασικό στοιχείο πρόληψης της κακοποίησης, που δεν είναι άλλη από την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Έτσι λοιπόν ο κύκλος των συναντήσεων μεγάλωσε, με μια ακόμα γερή ασπίδα ως προς τις γνώσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Η ενημέρωση όμως δεν σταματάει στους ενήλικες. Ο στόχος εξαρχής ήταν τα παιδιά. Έτσι λοιπόν φρόντισαν για αυτό, δημιουργώντας πρώτοι στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 12 ετών, όπου με την βοήθεια θεατροπαιδαγωγών και ψυχολόγων, μεταφέρονται τα μηνύματα της προστασίας σε σχέση με το σώμα τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα κύρια εργαλεία για την προστασία ενός παιδιού απο την Σεξουαλική Παρενόχληση/Κακοποίηση είναι:

  • η συναισθηματική σχέση με τον γονέα/τροφό
  • η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
  • τα όρια που υιοθετούνται μεταξύ των μελών της οικογένειας

Ο στόχος λοιπόν είναι η ενημέρωση, σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του και πως μπορούν οι γονείς να φροντίσουν για την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό αλλά και την αυτοπροστασία του.

Καλέστε την ομάδα της δράσης “Άγγιγμα και Όρια” στο σχολείο σας

Η δράση “Άγγιγμα και Όρια” ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και, έπειτα από συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων, επισκέπτεται σχολεία με ένα πρόγραμμα -το πρώτο μέχρι στιγμής- ολοκληρωμένης ενημέρωσης για την σεξουαλικότητα των παιδιών και την προστασία τους από επιθέσεις.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και καλέστε την δράση στο δικό σας σχολείο μέσω της ιστοσελίδας: aggigmakaioria.gr.