Μια εβδομάδα καραντίνα δεν αρκεί για να εξαλειφθούν οι ιοί – Το παράδειγμα της Πατρας

Μπορεί η έκκληση της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας να είναι σαφής και να μας καλούν να “Μείνουμε Σπίτι” όμως δεν είναι πολλοί αυτοί οι γονείς που μετά από ένα διάστημα που υπάκουσαν και τήρησαν κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα εντούτοις αναθάρρησαν και άρχισαν τις βόλτες και τις οικογενειακές επισκέψεις αψηφώντας πρωτίστως την απειλή του κορωνοϊού και δευτερευόντως των υπόλοιπων ιογενών λοιμώξεων.

Ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς είναι όλα όσα συνέβησαν στην Πάτρα που ήταν από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που εφαρμόστηκαν μέτρα καραντίνας και αυτοπεριορισμού λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας οι πολίτες της Πάτρας δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα καραντίνα που πράγματι συνέβαλε στο να μειωθούν οι λοιμώξεις, ξεχύθηκαν στους δρόμους και επιδόθηκαν σε κοινωνικές επισκέψεις, και έτσι οι ιοί βρήκαν εκ νέου πρόσφορο έδαφος για να  εξελιχθούν.

Με την ανάρτησή του στο Facebook ο παιδίατρος θέλει να εφιστήσει την προσοχή σε όλους τονίζοντας ότι η καραντίνα είναι αποτελεσματική μόνο όταν τηρείται στο ακέραιο σε όλο το χρονικό εύρος που έχει προκαθοριστεί. Μάλιστα όπως επισημαίνει αν συνεχίσει ο κόσμος να μην υπακούει τότε η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι το μοναδικό μέτρο που θα δώσει λύση σε αυτή την κατάσταση. Και όπως υπενθυμίζει σε όλους τους γονείς όταν λέμε “Μένουμε Σπίτι” πρέπει να το τηρούμε και όχι να τρέχουμε να μείνουμε σε σπίτια συγγενών, σαν να κάνουμε διακοπές.

Αυτή είναι η ανάρτηση του παιδιάτρου

Ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτόγνωρο επιδημιολογικο πείραμα τελείται αυτές τις μέρες μπροστά στα μάτια μας.Μάλιστα εμείς στην Πάτρα επειδή το κλείσιμο των σχολείων προηγείται της υπόλοιπης Ελλάδας μπορούμε να αποτελέσουμε μια μαρτυρία από μια προβολή των μέτρων στο μέλλον.

Έτσι, μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο των σχολείων είδαμε μια μεγάλη πτώση στις ιογενεις λοιμώξεις η οποία κράτησε για περίπου άλλη μια εβδομάδα.
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αρκετοί Παιδίατροι μια αύξηση ξανά των ιογενων λοιμώξεων, γεγονός εντυπωσιακό και παράξενο μιας και τα μέτρα επεκταθηκαν και αυστηροποιήθηκαν.

Η παρατηρήσεις μου είναι οι εξής.Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος εν αναμονή εξελίξεων έμεινε σπίτια του ή στον κοινωνικό του περίγυρο. Οπότε φάνηκε και 7 μέρες μετά η πτώση στη νοσηρότητα.

Όμως την επόμενη εβδομάδα μόλις είδαν ότι τα μέτρα θα παραταθούν για πολύ καιρό, ξεκίνησε μία κινητικότητα η οποία είχε μια ροή από το κέντρο στην επαρχία, και δυστυχώς προς παππούδες και γιαγιάδες ή προς συγγενικά πρόσωπα. Εκεί συναντήθηκαν με ξαδέρφια, ή συγγενείς που έκαναν και αυτοί το ίδιο και που κάποιοι από αυτούς είχαν ήπια είναι αλήθεια, συμπτώματα. Έτσι ξεκίνησε νέος κύκλος νοσηρότητας που φαίνεται πάλι έντονα σε εμάς. Επισημαίνω λοιπόν τον κίνδυνο και καλώ και την κυβέρνηση αν με διαβάζει να τονίσει τι σημαίνει “μένουμε σπίτι”.

Να τονίσει ότι ΔΕΝ σημαίνει μένουμε στο σπίτι του θείου, της θείας, του ξαδερφου ή ακόμα περισσότερο του παππού ή της γιαγιάς. ΑΛΛΆ ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ ΜΑΣ.

Και ότι ίσως χρειάζεται ΠΛΗΡΕΣ LOCKDOWN ιδίως πριν το Πάσχα όπου σίγουρα θα παρατηρηθεί ανάλογη μετατόπιση πληθυσμού.Αν με διαβάζει κάποιος από τους υπεύθυνους επιστήμονες ας δει και αυτή την παράμετρο καθώς εμείς οι Παιδίατροι της Πάτρας λόγω των έγκαιρων μέτρων στην περιοχή μας, έχουμε μια εικόνα από το μέλλον της επιδημίας.

Το post του παιδιάτρου

Ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτόγνωρο επιδημιολογικο πείραμα τελείται αυτές τις μέρες μπροστά στα μάτια μας.Μάλιστα εμείς…

Gepostet von Antonios Darzentas am Donnerstag, 19. März 2020