Μην κάθεσαι αδρανής, η παραμικρή άσκηση, δίνει χρόνια ζωής, στην καρδιά

Η κατάλληλη σωματική άσκηση, 25΄, συνιστάται σε κάθε ηλικία

Η κατάλληλη σωματική άσκηση συνιστάται σε κάθε ηλικία, ακόμη και σε άτομα άνω των 50 ετών, καθώς η ελεγχόμενη σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης καρδιαγγειακής ισορροπίας.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να επιλέγεται προσεκτικά το άθλημα που θα ασκηθεί. Υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλα αθλήματα για κάθε άτομο, τα οποία πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Η επιλογή του σωστού αθλήματος συμβάλλει στην εξασφάλιση ωφελειών χωρίς να διακινδυνεύονται τραυματισμοί ή προβλήματα υγείας.

Η Δρ Erika Bertella, καρδιολόγος και επικεφαλής της προηγμένης καρδιαγγειακής απεικόνισης στο Humanitas Gavazzeni στο Μπέργκαμο συμβουλεύει:

Καρδιά: ποιο άθλημα να επιλέξετε

Τα πιο συνιστώμενα αθλήματα για την υγεία της καρδιάς στους άνω των 50 ετών είναι τα αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία. Οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν σημαντική ενεργειακή δαπάνη χωρίς να προκαλούν οξεία καταπόνηση στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για τη διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ κόπωσης και απόδοσης.

Όσον αφορά τα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή η καλαθοσφαίριση, τα άτομα άνω των 50 ετών μπορούν να συμμετέχουν και σε αυτά, εφόσον είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, όσοι έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση ή φορούν βηματοδότη θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα αθλήματα καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητη η ατομική αξιολόγηση, καθώς τα αθλήματα επαφής μπορεί να είναι ευεργετικά, βελτιώνοντας τη μυϊκή δύναμη και την καρδιαγγειακή δραστηριότητα, ωφελώντας την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, αλλά κάθε άτομο θα πρέπει να εξετάζεται στο ατομικό του πλαίσιο.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η προπόνηση πρέπει να είναι τακτική και μέτριας έντασης. Συνιστούμε 30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας ή 25 λεπτά αναερόβιας δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα. Η ένταση της προπόνησης θα πρέπει να προσαρμόζεται στην κατάσταση της υγείας και της φυσικής κατάστασης του ατόμου. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επίτευξη καρδιακού ρυθμού, κατά την άσκηση που να υπερβαίνει το 70% του μέγιστου ρυθμού για αερόβια εργασία. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ασφαλής και ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Υπάρχουν αθλήματα που πρέπει να αποφεύγονται μετά την ηλικία των 50 ετών;

Πριν από την άσκηση οποιουδήποτε αθλήματος, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε ιατρική αξιολόγηση για να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας. Δεν υπάρχουν αθλήματα που απαγορεύονται απολύτως για τους άνω των 50 ετών, αλλά υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους.

Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν τα αθλήματα που απαιτούν μεγάλη δύναμη, όπως η προπόνηση με βάρη και το body building, καθώς μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση. Εν κατακλείδι, η επιλογή του αθλήματος εξαρτάται από την προσωπική κατάσταση και όχι από την ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

«Αγάπη πρώτων βοηθειών»: Ένα υπέροχο παιχνίδι που αξίζει να παιχθεί σε κάθε σχολική τάξη

«Χιόνι»: Μία συγκινητική ταινία μικρού μήκους για τις θυσίες μίας μόνης μαμάς

Ροή Ειδήσεων