Μόλις επιστρέψαμε από τη Disneyland με τα παιδιά και… να τι πρέπει να ξέρετε αν σκέφτεστε να πάτε!

Μόλις επιστρέψαμε από τη Disneyland με τα παιδιά και... να τι πρέπει να ξέρετε αν σκέφτεστε να πάτε!

Στις πιο σκοτεινές ημέρες του περασμένου Χειμώνα, όταν η διασπορά του κορωνοϊού αυξανόταν σε καθημερινό επίπεδο, τα σχολεία δεν έλεγαν να ανοίξουν και οι ώρες που μέναμε μέσα έμοιαζαν ατελείωτες, ήρθε στον άντρα μου και εμένα η πιο τρελή ιδέα: Ένα ταξίδι στο εξωτερικό! Και μάλιστα όχι ένα οποιοδήποτε ταξίδι, παρά κάποιο που θα γέμιζε χαρά και νέες εμπειρίες κυρίως τα μέλη της οικογένειας που το είχαν περισσότερο ανάγκη: Τα παιδιά μας!

Μία καλή προσφορά στα αεροπορικά εισιτήρια έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο και, παρά τους δισταγμούς και τους προβληματισμούς μας για την πορεία του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία υπερίσχυσε. Έτσι, κλείσαμε 4 εισιτήρια για οικογενειακό τριήμερο στη Disneyland, για τον Αύγουστο του 2021!

Ομολογώ, ότι εκείνες τις δύσκολες ημέρες του 2020, κατά τις οποίες μάλιστα η ίδια η Disneyland είχε μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο, ήταν αδύνατον να πιστέψω, ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τόσο ριψοκίνδυνο ταξίδι -ήμουν σχεδόν βέβαιη, ότι όταν ο καιρός θα έφτανε, απλά θα μεταφέραμε τα εισιτήρια για την επόμενη χρονιά. Η ελπίδα, όμως, ότι μπορεί και να τα καταφέρναμε, αλλά και η χαρά που το επερχόμενο αυτό ταξίδι έφερε στην καθημερινότητα των παιδιών μας, υπερίσχυσαν κάθε ανησυχίας.

Ο εμβολιασμός μας την Άνοιξη του 2021 μας θωράκισε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, κάνοντάς μας να νιώθουμε ακόμα περισσότερη ασφάλεια για ένα οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας. Ενώ τα ανεμβολίαστα παιδιά μας, είχαν πλέον εκπαιδευτεί καλά στην τήρηση των ατομικών τους μέτρων προστασίας. Ο Αύγουστος του 2021 ήρθε και το Παρίσι βρισκόταν μόλις 3 ώρες μακριά!

Η προετοιμασία

Αμέτρητες μάσκες μιας χρήσης, πολλά αντισηπτικά, αλλά και self-test και θερμόμετρα και ντεπόν, γέμισαν μία από τις χειραποσκευές, προκειμένου να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Είχαμε -πριν ακόμα ξεκινήσουμε- “κατεβάσει” στα κινητά μας την εφαρμογή Covid-Pass της Γαλλίας, καθώς το να είσαι εμβολιασμένος και με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδό σου οπουδήποτε (ακόμα και στον φούρνο ή για να κάτσεις σε τραπεζάκια υπαίθριας καντίνας!), καθώς και την σχετικά νέα εφαρμογή της Disneyland, η οποία σου επιτρέπει να βλέπεις ανά πάσα στιγμή τον χρόνο αναμονής στα αμέτρητα παιχνίδια του πάρκου, άρα να “γλυτώνεις” έτσι λίγο χρόνο στις ουρές.

Το αεροπορικό ταξίδι

Στο αεροδρόμιο, τόσο το ελληνικό όσο και το γαλλικό, γινόταν πραγματικά ο “χαμός” από κόσμο και ατελείωτες ουρές. Ευτυχώς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού και ακόμα κι αν δεν ήταν υποχρεωτική για την 5χρονη κόρη μου, δεν την έβγαλε καθόλου, καθ’όλη την διάρκεια της πτήσης -εκτός από την ώρα του φαγητού. Κατά τ’άλλα, η πτήση αποτελεί από μόνη της μία μοναδική εμπειρία για κάθε παιδί…

Η διαμονή

Disney’s Newport Bay Club, ©DISNEY

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο, κατά την επίσκεψη μιας οικογένειας στην Disneyland, να επιλέξει να μείνει σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του πάρκου, ωστόσο διευκολύνει αρκετά την διαδικασία της εκδρομής, ενώ μπορεί και να συμφέρει οικονομικά, δεδομένου, ότι μέσω της ιστοσελίδας της Disneyland μπορεί κανείς να κλείσει “πακέτα” που περιλαμβάνουν τη διαμονή, ημιδιατροφή, τα εισιτήρια για το πάρκο, αλλά και τη μεταφορά προς και από αυτό, αν το ξενοδοχείο δεν βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, σε συμφέρουσες τιμές. Στο ίδιο site, μάλιστα, θα δει κανείς ποιες περίοδοι έχουν τη μικρότερη επισκεψιμότητα, κάτι που επίσης επηρεάζει τις τιμές.

ΠΟΛΥΣ κόσμος

Στην δική μας περίπτωση η περίοδος αυτή δεν ήταν ακριβώς “καλή”, καθώς συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές όλων των Ευρωπαίων, οπότε το πάρκο είχε ΠΟΛΛΟΥΣ επισκέπτες από όλον τον κόσμο -ειδικά Ισπανούς και Γερμανούς, πέρα από Γάλλους. Βοήθησε λίγο το ότι επιλέξαμε να πάμε καθημερινές, όμως και πάλι οι αναμονές για την είσοδο σε κάθε παιχνίδι ήταν πολύ μεγάλες -μπορεί και να ξεπερνούσαν το μισάωρο- κάτι που κούραζε κυρίως τα μικρότερα παιδιά. Έξυπνο είναι τις στιγμές εκείνες να βρίσκει κανείς τρόπους να τα απασχολεί, π.χ. με κάποιο σνακ που θα έχουν την ευκαιρία να φάνε ή μιλώντας τους για το τι θα δουν στο εκάστοτε παιχνίδι. Αν πάλι έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε ανάλογα με το παιχνίδι που προτιμάτε, να πληρώσετε κάποια επιπλέον χρήματα για να εξαγοράσετε την ταχύτερη είσοδό σας σε αυτό -αλλά πραγματικά τα ποσά είναι εξωφρενικά, π.χ. 20 ευρώ επιπλέον ανά άτομο, ανά παιχνίδι.

Από μέτρα;

Όπως είπα και παραπάνω, η πιστοποίηση εμβολιασμού για τους ενήλικες είναι απαραίτητη για την είσοδο στο πάρκο -πιθανώς και κάποιου διαγνωστικού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους, χωρίς να είμαι βέβαιη γι’αυτό. Απαραίτητη είναι, όμως, και η χρήση μάσκας από τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 8 ετών, ακόμα και στους υπαίθριους χώρους του πάρκου. Για την ακρίβεια, κυκλοφορούν αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά και σου θυμίζουν να ανεβάσεις τη μάσκα σου, αν τυχόν την έχεις λίγο κατεβάσει για “διάλειμμα”. Επίσης, οι “ήρωες” της Disney που παλαιότερα έτρεχαν και αγκάλιαζαν τα παιδιά δεν έρχονται πλέον σε επαφή με τους επισκέπτες, η μεγάλη παρέλαση που λάμβανε χώρα στο τέλος κάθε ημέρας στο πάρκο έχει πλέον “σπάσει” σε μικρές παρελάσεις μονών αρμάτων ανά περίπου 1 ώρα, ενώ (και αυτό πράγματι μας έλλειψε) δεν γίνεται πλέον το show βεγγαλικών στο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης που παλαιότερα “έκλεινε” με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο την βραδιά.

Κατά τ’άλλα, δεν υπάρχει κανένα μέτρο αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών…

Τα παιχνίδια και οι ατραξιόν

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται κανείς τη Disneyland είναι βέβαιο, ότι θα μείνει με το στόμα ανοιχτό: Από το μέγεθός της, από την πληθώρα δραστηριοτήτων, από τα ξενοδοχεία και το πόσο προσεγμένα είναι αυτά και σίγουρα από τις χιλιάδες υπαλλήλων που εργάζονται εκεί. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι πρόκειται για μια μικρή χώρα μέσα στη Γαλλία, τη χωρά της χαράς και του ατελείωτου ξοδέματος! Κάποιος λιγότερο ρομαντικός, θα κάνει λόγο για ένα αναβαθμισμένο λούνα παρκ, με παιχνίδια και ατραξιόν για κάθε γούστο και κάθε ηλικία. Για τα μικρότερα παιδιά είναι ένας μικρός παράδεισος. Όσο για τα μεγαλύτερα, αν και θα δεις πολλούς έφηβους να κυκλοφορούν στα λιθόστρωτα σοκάκια και να απολαμβάνουν το ξέφρενο παιχνίδι στους 3D εξομοιωτές των Star Wars και στα τρομακτικά τρενάκια, είναι γεγονός, ότι σε ένα παιδί άνω των 12 ετών, όλο το “σκηνικό” μπορεί να φανεί αρκετά ξεπερασμένο.

ΠΟΛΥ ακριβά

Είναι επίσης γεγονός, ότι μερικά σνακ στο backpack του μπαμπά και της μαμάς, καθώς και τα παγούρια των παιδιών γεμισμένα από το ξενοδοχείο θα σας φανούν εξαιρετική ιδέα, όταν διαπιστώσετε ότι το μικρό μπουκάλι του νερού (των 50 λεπτών στην Ελλάδα) στη Disneyland κοστίζει (χωρίς υπερβολή) 3,30 ευρώ.

Στο δια ταύτα

Και επειδή σίγουρα όλοι αναρωτιέστε πόσο μπορεί τελικά να κοστίζει ένα τριήμερο στη Disneyland (τόσο επιλέξαμε να μείνουμε εμείς, προκειμένου να απολαύσουμε όλα τα παιχνίδια και των δύο πάρκων: της Disneyland και των Disney Studios με την ησυχία μας), υπολογίστε χοντρικά 1.500 ευρώ, για μία 4μελη οικογένεια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει διαμονή για 2 βράδια σε κάποιο Disney Hotel  (με όλες τις εκπλήξεις που μπορεί να περιλαμβάνει αυτό για τα παιδιά), ημιδιατροφή (δηλαδή πρωινό και ένα κυρίως γεύμα σε κάποιο από τα εστιατόρια του πάρκου -φροντίστε να κλείσετε τραπέζι πολύ πριν ταξιδέψετε γιατί κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά δημοφιλή) και τα εισιτήρια για την πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια και στα δύο πάρκα.

Αν άξιζε; Τα παιδιά μου λένε, ότι το βίωσαν ως όνειρο από το οποίο δεν ήθελαν να ξυπνήσουν. Ελπίζω να τα ακολουθεί για πολλές νύχτες ακόμα το Φθινόπωρο που ξεκινά…

Διαβάστε ακόμα:

Τα σχολεία σε αυτή τη χώρα δεν θα ανοίξουν αν δεν εμβολιαστούν όλα τα παιδιά

Ο Στέλιος Παρλιάρος σπάει τη σιωπή του και απαντά στις φήμες περί πατρότητας

Τυχεροί οι μαθητές αυτού του δημόσιου Νηπιαγωγείου – Ανακαινίστηκε και έγινε ένα σχολείο στολίδι