Ετοιμάζεστε για ταξίδι: Αυτά είναι τα μετρά κατά της Covid-19 που πρέπει να τηρήσετε

Ετοιμάζεστε για ταξίδι: Αυτά είναι τα μετρά κατά της Covid-19 που πρέπει να τηρήσετε

Με την πανδημία να μαίνεται, τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά καθημερινά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και την ανοσία της αγέλης να μην έχει επιτευχθεί ακόμα, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού αλλάζουν διαρκώς προκειμένου να βάλουν ένα φρένο στη διασπορά.

Αν, λοιπόν, ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε τις επόμενες ημέρες με την οικογένεια, βεβαιωθείτε, ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και είστε εμπρόθεσμοι στα τεστ σας. Πιο συγκεκριμένα:

Συγκεκριμένα, για μετακίνηση με πλοίο ή αεροπλάνο προς νησί απαιτείται:

-Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
-Πιστοποιητικό νόσησης ή
-Αρνητικό PCR 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, για ενηλίκους.

Οποιοδήποτε τεστ για ανηλίκους.
Για ανηλίκους κάτω των 12 ετών κανένα τεστ

Για την επιστροφή από τα νησιά δεν θα απαιτείται -όπως είχε ακουστεί- υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους, όμως υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις η Πολιτεία έχει εκδώσει ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test.

Εστίαση και διασκέδαση

Από τις 8 Ιουλίου εστίαση και διασκέδαση λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που σαφώς ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Για τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους δεξιώσεων, μουσικές σκηνές, μπουάτ κ.ό.κ. επιτρέπεται η λειτουργία μόνο ανοικτών χώρων, με 25% πληρότητα και υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

-πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
-βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά.

Οι γιατροί του ΕΚΠΑ συνιστούν στο κοινό για την προστασία από τον ιό στα ταξίδια:

1.    Να χρησιμοποιείτε μάσκα σωστά τοποθετημένη, πάντα σε δημόσιους χώρους. Οι Ν95 μάσκες και η διπλή χειρουργική μάσκα φάνηκαν πιο αποτελεσματικές από την απλή μάσκα σε μία μεταανάλυση από ένα σύνολο 39 μελετών, που συμπεριέλαβε πάνω από 12.000 άτομα.
2.    Να αποφεύγετε τους πολυσύχναστους χώρους, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους. Σε δεδομένα από 38 μελέτες παρατήρησης φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται σημαντικά όταν η τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Ο επαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων επίσης φαίνεται ότι συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της διασποράς.
3.    Υποβληθείτε σε τεστ αν έχετε συμπτώματα της νόσου COVID-19 και απομονωθείτε αν έχετε ήπια συμπτώματα, όπως εμπύρετο, φαρυγγαλγία, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν σπίτι μόνο με τακτική παρακολούθηση της θερμοκρασίας και του κορεσμού, με μόνη παρέμβαση την επαρκή ενυδάτωση και τη χρήση παρακεταμόλης για το εμπύρετο και τις μυαλγίες. Δεν ενδείκνυται κανένα άλλο φάρμακο.
4.    Απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό, αν εμφανίσετε δύσπνοια ή αν ο κορεσμός του οξυγόνου πέσει κάτω από 92%, ενώ η πρηνής θέση φαίνεται ότι προσωρινά διευκολύνει την αναπνοή.
5.    Εμβολιαστείτε όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ακόμα και αν έχετε νοσήσει με λοίμωξη COVID-19.

Διαβάστε ακόμα:

Δυσβάσταχτη απώλεια για τον Ευτύχη Μπλέτσα και τη σύζυγό του λίγο πριν γίνουν ξανά γονείς

Ο 16χρονος Ιωάννης Γαλαμάτης “χάλκινος” στην 25η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων

Θλίψη στη Λάρισα: “Έσβησε” ξαφνικά ο 13χρονος Θωμάς στις οικογενειακές διακοπές