Νίκος Χαρδαλιάς: “Θα δοθεί ΚΥΑ σε όλα τα σχολεία για τη λειτουργία τους” – Όσα είπε για τη χρήση μάσκας σε κυλικεία και φροντιστήρια

Ξεκινήσε πριν από λίγο η καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

“Εκδίδεται ΚΥΑ για το σχολικό έτος 2020-2021, η οποία θα σταλεί σε όλα τα σχολεία. Η απόφαση θα ρυθμίζει τη χρήση μάσκας, τη λειτουργία κυλικίων και τη λειτουργία φροντιστηρίων και συναφών εκπαιδευτικών κέντρων”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθύμισε πως η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική από τους μαθητές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους ενώ τόνισε πώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.

“Όσον αφορά στη χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις. Ειδικά, σε μαθητές από νηπιαγωγείο έως Γ’ δημοτικού θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση χρήσης της μάσκας. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με τα δικαιολογητικά”.

Όσον αφορά στα κυλικεία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους κανόνες καθαριότητας, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο χεριών και την εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών.

“Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά την προετοιμασία των γευμάτων είναι υποχρεωτική, ενώ τα κυλικεία πρέπει να παρέχουν γεύματα μόνο σε κλειστές συσκευασίες. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν αποστάσεις κατά την εξυπηρέτηση στο κυλικείο, για αυτό  προτείνεται η σήμανση στο δάπεδο.

Συνιστάται, επίσης, οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό κατά τα συνδιαλλαγή με το κυλικείο”.

Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες των σχολείων, είπε ο κ Χαρδαλιάς και τόνισε ότι στόχος όλων των μέτρων είναι η προάσπιση της υγείας”, κατέληξε ο υφυπουργός

Χρήση ασπίδας προσώπου στα ΚΕΣΥ

Στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) θα γίνεται χρήση της διαφανούς ασπίδας προσώπου, ανέφερε ο υφυπουργός.