Ο 16χρονος καραγκιοζοπαίκτης Στράτος Καμπισιούλης στο Ιnfokids – “Ο κόσμος του Καραγκιόζη είναι μαγικός”

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο Ιnfokids.gr τον 16χρονο καραγκιοζοπαίκτη Στράτο Καμπισιούλη, που η αγάπη του για το θέατρο σκιών και τις παραστάσεις του Καραγκιόζητον οδηγήσαν από νωρίς στον μπερντέ, ακολουθώντας τα χνάρια του αγαπημένου του δασκάλου του κορυφαίου, Θανάση Σπυρόπουλου.

Η λατρεία που έχει για το θέατρο σκιών φαίνεται στον τρόπο που παίζει, αγκαλιάζοντας τρυφερά τις φιγούρες και στο πρόσωπο του που γελά ασταμάτητα, καθώς ο Καραγκιόζης και η παρέα του, μιλούν, τσακώνονται, αστειεύονται και ζωντανεύουν μέσα από εκείνον.

Πότε γνώρισες τον κόσμο του θεάτρου σκιών για πρώτη φορά;

Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, είδα για πρώτη φορά θέατρο σκιών και κυριολεκτικά μαγεύτηκα! Ο κόσμος του θεάτρου σκιών είναι μαγικός και πρέπει κάθε παιδί να τον γνωρίσει.

Τις πρώτες σου εμπειρίες στον μπερντέ από ποιον τις πήρες και πότε; Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς ενεργά με τις παραστάσεις Καραγκιόζη;

Έχω την τύχη να είμαι μαθητής του κορυφαίου Έλληνα καραγκιοζοπαίκτη Kώστα Σπυρόπουλου και του γιου του, Θανάση . Στη σκηνή του πήρα τις πρώτες εμπειρίες. Εκτός απο τον δάσκαλό μου, μου έχουν δώσει σημαντικές συμβουλές και αλλοι καραγκιοζοπαίκτες, τους οποίους έχω βοηθήσει. Όπως, ο Άθως Δανέλλης, ο Ηλίας Καρελλάς, ο Γιάννης Νταγιάκος, ο Τάσος Γεωργίου, ο Νικόλας Τζιβελέκης και αλλοι πολλοί. Να σας πώ την αλήθεια, δεν κλήθηκα να πάρω κάποια απόφαση. Σε εμένα έγιναν όλα αυτόματα. Συνηθίζω να λέω οτι ο Καραγκιόζης είναι μικρόβιο και απο τη στιγμή που το παίρνεις δεν φεύγει ποτέ.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ενασχόληση με Θέατρο σκιών; Γράφεις και δικά σου σενάρια;

Τα πάντα γύρω απο το θεατρο σκιών μου αρέσουν. Μου αρέσει αρκετά να ζωγραφίζω φιγούρες και να δημιουργώ νέα έργα! Στο θεατρο σκιών δεν υπάρχει σενάριο και αυτό ειναι δύσκολο για τον καραγκιοζοπαίκτη. Πιστέψτε με. Θα ήταν το πιο εύκολο να διάβαζα ένα ετοιμο σενάριο. Πρέπει εκείνη την ώρα ο καραγκιοζοπαίκτης να δημιουργεί το σενάριο, πάνω σε μια πεπατημένη φυσικά.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος, για να γίνει καραγκιοζοπαίκτης;

Η παράδοση λέει οτι για να γίνεις καραγκιοζοπαίκτης πρέπει να πας σε κάποιον δάσκαλο να σου μάθει τα μυστικά και να σε συμβουλέψει. Και αυτή είναι η αλήθεια. Καλό το YouTube και τα άλλα μέσα που υπάρχουν αλλα δεν μπορείς να γίνεις καραγκιοζοπαίκτης με αυτά.

Ο μαθητής πρέπει να ακούει τον δασκαλο του χωρίς να γίνεται μίμος του. Εγω “ρούφαγα” τη διδαχή του Σπυρόπουλου όπως ρουφάει το ξερό σφουγγάρι το νερό! Εγώ εχω πάρει πολλα στοιχεία απο το παίξιμό του αλλα έχω προσθέσει και αρκετά δικά μου.

Φυσικά, πρέπει ο μαθητής να έχει ταλέντο, το οποιό θα του “καλλιεργήσει” ο δάσκαλος.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του Καραγκιόζη που τον έχει καταστήσει έναν διαχρονικό ήρωα που τα παιδιά παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις παραστάσεις του ακόμα και σήμερα;

Ο Καραγκιόζης είναι πάντα αστείος  και ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει. Επιπλέον, είναι έξυπνος και λεει πάντα την αλήθεια την οποία εχει επίσης ανάγκη ο κόσμος να ακούει. Είναι πάντα επίκαιρος γι αυτό και τα παιδιά παρακολουθούν τις παραστάσεις με ενδιαφέρον και αγωνία.

Ακούμε συχνά να χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός “Καραγκιόζης” όταν κάποιοι θέλουν να μειώσουν ή να σπιλώσουν κάποιον. Σε ενοχλεί όταν το ακούς;

Ναι, όταν το ακούω ενοχλούμαι. Όταν όμως λένε εμένα Καραγκιόζη δεν με ενοχλεί γιατι ξέρω ποιος πραγματικά είναι. Είναι σαν να προσβάλεις την παράδοση! Μην ξεχνάμε οτι είναι ο πιο γνήσιος Έλληνας. Ο Ευγένιος Σπαθάρης έλεγε “Μακάρι να ήμουν ο Καραγκιόζης κι ας με έβριζες”. Με στενοχωρεί όμως που το ακούω σαν χαρακτηρισμό με αρνητική έννοια και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Είσαι από τα λίγα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοση του καραγκιοζοπαίκτη και ονειρεύονται την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο μπερντέ. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους νέους ανθρώπους; Ποιο πιστεύεις θα είναι το μέλλον του θεάτρου σκιών;

Στο μέλλον έχω σκεφτεί πέρα απο το θεατρο σκιών να κάνω και κάτι αλλο με βάση αυτό που θα σπουδάσω. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να το αφήσω και να μην το εξελίξω. Ευτυχώς, υπάρχει ενδιαφέρον και απο αλλους νέους ανθρώπους και μερικοί απο αυτούς έχουν ξεχωρίσει μιας και έχουν ταλέντο. Το μόνο που με στενοχωρεί είναι οτι δεν διακρίνω όρεξη για εξέλιξη του είδους απο όλους. Είμαι υπερ της εξέλιξης του Καραγκιόζη!  Τέλος, δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ ο Καραγκιόζης όσο κι αν κάποιοι θέλουν να είναι παρελθόν. Η μαγεία που αποπνέει είναι ασυναγώνιστη.

Δίνεις και δικές σου παραστάσεις; Πού μπορούν να σε βρουν αυτό το διάστημα οι αναγνώστες του Infokids;

Αυτή την περίοδο θα με βρείτε ως βοηθό σκηνής σε παραστάσεις του Κώστα Σπυρόπουλου. Εγώ παίζω όπου με καλέσουν! Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ και εδώ, οτι είμαι διαθέσιμος εντελώς δωρεάν για παραστάσεις σε φτωχά παιδιά και σε οίκους ευγηρίας.

Διαβάστε επίσης:

Σε έξαρση η γρίπη και οι αναπνευστικές λοιμώξεις -Σκέψεις για αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα στις τάξεις;

Tα παιδιά ανακαλύπτουν την μαγεία της επιστήμης με διαδραστικό τρόπο στο Μουσείο Πειραμάτων (29/1)

Ο 2χρονος Γαβριήλ διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και χρειάζεται την βοήθειά μας

Κυψέλη: Ισόβια στη μητέρα του 7χρονου Ανδρέα που κακοποιήθηκε μέχρι θανάτου – « Μου έδειξε που έθαψε το παιδί…»